Annonce
Vestjylland

Erhvervsformand: 2020 er gået langt bedre end frygtet i Holstebro

Byggeriet og industrien har klaret sig bedre end frygtet gennem første år med corona. Men nogle virksomheder får det rigtig svært næste år, vurderer erhvervsformand Bjarne Sørensen. Genrefoto: Ritzau Scanpix
Set over en bred kam er Holstebros virksomheder sluppet nådigt gennem første år med corona, men der er stor usikkerhed om næste år.
Annonce

HOLSTEBRO: Der er ikke rigtigt nogen vindere, når hele verden bliver rystet af en pandemi. Men heldigvis er det – trods alt – ikke alle, der taber det hele på gulvet.

Nu, hvor 2020 nærmer sig slutspurten, kan formanden for Holstebro Industri- og Håndværkerforening og formand for Erhvervsforum Holstebro Bjarne Sørensen se tilbage på et højst usædvanligt år, der alt andet lige er gået ”langt bedre end frygtet”.

- Især byggeriet har klaret sig godt i år. Ordrebøgerne har været fyldt godt op. Inden for industrien er der også nogle, som har haft et godt år. Vald. Birn måtte afskedige i foråret, men ser ud til at være tilbage igen med – mindst – lige så mange ansættelser, blandt andet fordi man har været dygtige til at se nye muligheder. Og generelt ser det ikke så slemt ud med arbejdsløsheden i Holstebro Kommune, siger Bjarne Sørensen og lægger dermed ud med de gode nyheder.

- Men corona har ramt erhvervslivet meget forskelligt. Restauranter, forlystelser og alt, hvad der har med rejser og turisme at gøre, er ekstremt hårdt ramt. Bilbranchen har også været ramt af uro omkring registreringsafgifter, og samtidig er der nok også en vis tøven med at foretage investeringer i nye biler, så længe vi ikke ved, hvad morgendagen bringer, vurderer Bjarne Sørensen.

- Jeg kan især være bekymret for, hvad der sker til foråret, når de mange moms- og skattelån skal betales tilbage. Der vil formentlig være nogle, som har klaret sig gennem 2020 i kraft af kreditter, og som vil få det svært næste år. Det er i det hele taget svært for virksomhederne at lægge budgetter for næste år, fordi fremtiden fortsat er så usikker, konstaterer han.

Annonce

God dialog med kommunen

Holstebro Kommune faldt hele 33 pladser i Dansk Industris årlige måling af erhvervsklima. Men det har nu ikke været skidt alt sammen.

- Vi har faktisk en rigtig god dialog med kommunen. Jeg synes også, kommunen fortjener ros for at have samarbejdet med Handelsstandsforeningen om at generobre titlen som ”Årets Handelsby”.

- Jeg synes også, kommunen har anstrengt sig for at hjælpe så godt, den kan, for at afbøde virkningen af corona, for eksempel ved at ændre betalingsbetingelser, fremrykke investeringer og at opfordre til at handle lokalt, siger Bjarne Sørensen.

Men der er altså også et forbedringspotentiale.

- Som sagt har vi en god og venlig dialog, men det er nogle gange, som om det kniber med at eksekvere, når den gode vilje skal omsættes til praksis. Vi synes godt, man kunne gøre mere for at få udbudt nogle erhvervsgrunde og – ikke mindst – at markedsføre Holstebro som mere end en kulturby.

- Det skulle gerne være et sted, man har lyst til at etablere sin virksomhed eller åbne en afdeling af en større virksomhed. Der er også plads til forbedring, når det handler om sagsbehandlingstiden for eksempelvis byggesager, siger Bjarne Sørensen.

Annonce

Forum samler kræfterne

Dialogen med kommunen har foreløbig udmøntet sig i etableringen af Holstebro Erhvervsforum, der forener kræfter fra industri- og håndværkerforeningen, handelsstandsforeningen, landbruget og Nupark Innovation med ledelsen på rådhuset.

- Jeg oplever stor intern opbakning til Erhvervsforum Holstebro. Og vi er også ved at være så meget på plads med samarbejdsaftalerne, at vi snart kan ansætte en erhvervschef, fortæller Bjarne Sørensen.


For min skyld må de godt skynde sig med den corona-vaccine, som heldigvis ser ud til snart at være klar til brug.

Bjarne Sørensen, formand for Holstebro Industri- og Håndværkerforening og Erhvervsforum Holstebro


Der har været god tid til at arbejde med strategier og udviklingsplaner, for erhvervslivet har oplevet, at sociale arrangementer blev aflyst på stribe i år.

Selv Holstebro Industri- og Håndværkerforenings generalforsamling måtte man opgive at afvikle. Derfor er der erklæret en slags fredsvalg, og den nuværende bestyrelse tager en tørn mere frem mod næste år, hvor foreningen fejrer sit 150 års jubilæum.

Annonce

Jubilæum i vente

- Vi skulle gerne kunne fejre jubilæet til april. Så for min skyld må de godt skynde sig med den corona-vaccine, som heldigvis ser ud til snart at være klar til brug, siger Bjarne Sørensen.

Foruden det store jubilæum venter også en anden stor begivenhed i 2021. Til september skal Holstebro være vært for årsmøde i brancheforeningen for små- og mellemstore virksomheder SMVdanmark.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Østjylland

En god showcase i en svær tid: Samarbejde har fået flere akademikere i job

Annonce