Annonce
Erhverv 112

Erhverv 112: Kan vi få hjælp, hvis vi selv vælger at lukke forretningen?

Peter U. Faurschou, partner og statsaut. revisor i EY svarer på to spørgsmål fra selvstændige erhvervsdrivende i henholdsvis Aarhus og Tønder om hjælpepakker og lønkompensation.

Spørgsmål fra smykkebutik i Tønder

SPØRGSMÅL: En forretningsdrivende er i tvivl om, hun skal holde lukket eller åbent. Hun er bange for smitte, da hun driver en smykkebutik, hvor folk blandt andet kommer ind og prøver smykkerne. Der er en ansat, og ejeren ved ikke, om hun kan få kompensation for den ene ansat, hvis hun holder lukket.

Kan I give et godt råd og vejledning angående den manglende omsætning?

Svar fra Peter U. Faurschou, partner og statsaut. revisor, EY - 26. marts:

Virksomheden vil som udgangspunkt kunne søge lønkompensation i perioden 9. marts til og med 8. juni, da medarbejderne som følge af lukning, vil blive sendt hjem.

I opgørelsen af kravet om minimum 30 procent hjemsendelige af medarbejderne, skal ejeren ikke tælles på i denne opgørelse, hvorfor virksomheden har mulighed for at hjemsende den éne ansatte, og fortsat søge lønkompensation.

Det er dog selvfølgelig fortsat et krav, at virksomheden lever op til de øvrige kriterier i ordningen.

Erhvervsstyrelsen vil som udgangspunkt pålægge enhver virksomhed at anvende revisorbistand ved den endelige opgørelse af lønkompensationen.

Hvorvidt de kan søges kompensation for virksomhedens faste udgifter og kompensation for selvstændige, ved frivilligt lukkede virksomheder og som følge heraf 100 procent omsætningstab, er på nuværende tidspunkt ukendt.

Virksomheden kan dog, hvis omsætningstabet er over 30 procent sammenlignet med gennemsnitlig omsætning sidste år, kunne anvende ordningen for selvstændige erhvervsdrivende, såfremt de øvrige kriterier i ordningen er opfyldt.

Erhvervsstyrelsen vil pålægge enhver virksomhed at anvende revisorbistand.

Endvidere kan virksomheden, hvis omsætningstabet er over 40 procent, søge kompensation for virksomhedens faste udgifter (Husleje, uopsigelige kontrakter med mere). Faste omkostninger dækkes, alt efter størrelsen af omsætningstabet, mellem 25-80 procent.

Der skal udarbejdes en revisorerklæringen i forbindelse med udarbejdelse af ansøgningen.

Det fulde omfang af ordningerne kendes fortsat ikke på nuværende tidspunkt.

Erhverv 112 er vejledende

Kommentarer i forbindelse med henvendelse til Erhverv112 - under Jysk Fynske Medier - er alene beregnet til at give en generel vejledning til spørgerens eget brug.

Vi tager forbehold for jævnlige ændringer i love, regler, forordninger, hjælpepakker og de naturligt forekommende farer som følge af elektronisk kommunikation. Af samme årsag fremgår svardatoen i teksten.

Derfor afgives kommentarerne ud fra den forståelse, at Jysk Fynske Medier, og de øvrigt til Erhverv112 medvirkende parter, ikke herved yder juridisk, regnskabsmæssig, skattemæssig eller anden professionel rådgivning eller tjenesteydelse.

Før der træffes nogen beslutninger eller forholdsregler, bør De derfor rådføre Dem med deres sædvanlige rådgivere eller søge egentlig og konkret rådgivning hos de rådgivere som bistår Jysk Fynske Medier i forbindelse med Erhverv112.

Annonce

Spørgsmål fra en tøjbutik i Aarhus

SPØRGSMÅL: Kan butiksejere søge hjælpepakker, hvis de selv har valgt at lukke på grund af corona? De er ikke blevet bedt om at lukke, og de ønsker også at vide om de kan søge lønkompensation, da de er ApS, to ejere, men ansat som lønmodtagere?

Svar fra Peter U. Faurschou, partner og statsaut. revisor, EY - 26. marts:

Virksomheden vil som udgangspunkt kunne søge lønkompensation i perioden 9. marts til og med 8. juni, da medarbejderne som følge af lukningen er sendt hjem med fuld løn. Det er dog selvfølgelig fortsat et krav, at virksomheden lever op til de øvrige kriterier i ordningen.

Hvorvidt de kan søges kompensation for virksomhedens faste udgifter og kompensation for selvstændige, ved frivilligt lukkede virksomheder og som følge heraf 100 procent omsætningstab, er på nuværende tidspunkt ukendt.

Generelt gælder det dog, at virksomhedsejere, som ejer over 25 procent af virksomheden, ikke kan modtage lønkompensation.

Dog forventes der (på baggrund af fortolket eksempel fra Finansministeriet), at virksomhedsejere, som ejer over 25 procent kan få kompensation via hjælpepakken for selvstændige, såfremt øvrige kriterier til støttepakken er opfyldt.

Det fulde omfang af ordningen kendes fortsat ikke på nuværende tidspunkt.

Peter U. Faurschou, partner og statsaut. revisor, EY. Pressefoto
Annonce
Annonce
Randers

Kabinefabrik kræver ikke, at medarbejdere viser coronapas, men alternativet er krav om mundbind

Annonce
Østjylland For abonnenter

Holch Povlsen og prins Joachim taber penge i Horsens-selskab: Omsætningen dykkede efter Wedells exit

Annonce
Erhverv

Lizette Risgaard: De Konservatives finanslov er gift for vores samfund

Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv

Erhvervsredaktøren: Nu trækker vi lod om den grønne omstilling

Fyn

Kendt erhvervsmand lod drømmejobbet i efterretningstjenesten ligge for at blive iværksætter: Jeg stræber altid efter at gøre tingene lidt bedre

Erhverv For abonnenter

Frygtet svinesygdom rykker nærmere og nærmere Danmark: Rigtig mange bønder er her ikke i morgen, hvis den krydser grænsen

Vestjylland

Offshore-møller har givet RG Rom Gummi vind i sejlene: - Vi håber at kunne åbne en afdeling i USA

Vestjylland

Søren V. Jensen vælger vækst på vestjysk: - Vi har ikke glemt, hvordan det var i 2008

Østjylland

Stærkere sammen: Konkurrerende firmaer hjælper hinanden med rottebekæmpelsen landet over

Annonce