Annonce
Fyn

Helge Munk sætter sin formandspost på spil: De rette kompetencer skal sikre Morningscore en plads blandt verdens bedste

De har et fælles mål om at gøre softwarevirksomheden Morningscore til en af verdens tre førende virksomheder indenfor SEO-værktøjer, men for investor Helge Munk (bagerst) og direktør og iværksætter Karsten Madsen (forrest) er de menneskelige relationer på vejen dertil også meget afgørende. De to har kørt relativt tæt parløb siden Morningscores start, men nu er Helge Munk villig til at gå af som formand for at få de rette kompetencer ombord til næste fase af rejsen. Foto: Trine Grauholm
Helge Munk har været med som investor i softwarevirksomheden Morningscore helt fra starten, og nu er tiden endelig inde til at træde på speederen og få virksomhedens SEO-værktøj solgt i større skala. - I løbet af tre-fire år skal Morningscore ligge i Top 10 i verden på SEO, og målet er Top 3 i løbet af syv år, siger den erfarne investor. Han er sågar parat til at gå af som formand for at få de rette kompetencer ind til næste fase af virksomhedens udvikling.

Odense: I sommer vandrede den erfarne investor Helge Munk den 152 kilometer lange og populære rute West Highland Way fra Glasgow til Fort William i det skotske højland. Gennem nationalparkerne Loch Lomond and Trossachs, det smukke Rannoch Moor og Glencoe og som en ekstra krølle på halen, besteg han sammen med sin hustru efterfølgende også bjerget Ben Nevis.

Indimellem var det tåget og uoverskueligt, hvordan de skulle krydse floderne i de smukke klippelandskaber, og hvordan de skulle nå dagens overnatningssted, men bagefter - da alle strabadserne var overstået - stod turen tilbage som en fantastisk ferie.

Helge Munk nævner det, fordi han som stifter og ejer af Munk IT selv tog turen fra lille iværksætter til virksomhedsmastodont og siden har været med som investor i en lang række andre virksomheder, der har forsøgt at skabe samme udvikling. Altid med samme erfaring: Mens man står midt i rejsen med alle dens udfordringer, beslutninger, op- og nedture, kan det være svært at danne sig et overblik. Først senere, når man er i stand til at se tingene i et længere perspektiv, får man det fulde overblik.

Annonce

Sådan er det også for softwarevirksomheden Morningscore, der siden 2018 har knoklet for at udvikle et SEO-værktøj, der skal blive et af verdens mest intuitive og udbredte. Ambitionerne og den faglige ballast har hele tiden været der, men gennem udfordringer, forsinkelser og forhastede beslutninger har meget undervejs også syntes tåget og svært fremkommeligt.

Nu ser det imidlertid ud til at lysne, og Morningscore kan for alvor begynde at se konturerne af den rute, der både har ført virksomheden til sin nuværende position, og fremover skal føre virksomheden videre mod en stærk, international position.

Helge Munk har været med som investor fra begyndelsen, og han lægger ikke skjul på, at han hele tiden har været fascineret af folkene bag virksomheden, deres begejstring, evner og vilje til at skille sig ud. Derfor er tonen mellem medarbejderne og den rutinerede investor også hjertelig, ja, nærmest familiær og hyggelig. Helge Munk sørger for at hilse og have øjenkontakt med de medarbejdere, der er på kontoret, og havde han haft sit daglige kontor i lokalerne hos Morningscore, havde han sikkert også taget sin del af køkkentjansen. Det føler han sig i hvert fald ikke for fin til.

Kvaliteten er ved at være ikke bare acceptabel, men ret flot, og så er der grund til at træde på speederen. Vi skal helt derop, hvor man er lige ved at køre for stærkt i forhold til, hvad man kan styre, og vi skal ud, inden der kommer en masse andre produkter på markedet. Derfor betyder hastigheden en del, og jeg tror på, at vi kan lave en god runde.

Helge Munk, investor og bestyrelsesformand i Morningscore

Han sponsorerer også gerne en del af en konfetti-kanon, når der er noget at fejre, for han ved, at den slags bilag kan være svære at komme med, når man som startup skal udvikle sig uden den helt store likviditet. Men der skal være plads til at fejre sine sejre, og hos Morningscore har de en vis forkærlighed for netop konfetti i den sammenhæng.

Version tre på trapperne

Man skal dog ikke tage fejl af den gemytlige stemning. Selv om de personlige relationer er helt afgørende for Helge Munk, er han som investor med på sidelinjen for at lave en god forretning. Idéen og konceptet skal være i orden, og han går ikke ind i en case, uden først at have været igennem15-20 punkter i due dilligence-processen.

- Jeg tror virkelig på, at Morningscore bliver en af de helt store SEO-virksomheder i verden, og det er sagt med overbevisning, selv om det går op og ned. Målet er, at Morningscore skal være i Top10 i verden i løbet af tre-fire år, og i Top3 om syv år, siger Helge Munk.

I bestræbelserne på at nå det mål, bliver de næste uger og måneder særdeles spændende, for den 12. oktober 2021 kulminerede et års hårdt arbejde, da den tredje version, som Morningscore har brugt fem gange så lang tid på i forhold til de to første versioner, kom på markedet.

- Vi har simpelthen skiftet hele motoren. Man kan selvfølgelig diskutere, om det var klogt, men beslutningen blev taget og gennemført, og nu kommer vi til at stå på et virkeligt stærkt fundament. Vi kunne i princippet have lanceret værktøjet noget før, men vi vil ikke lave samme fejl, som vi gjorde første gang, hvor vi lancerede for tidligt, og produktet ikke var godt nok. Vi har lært af vores fejl og laver nu et gennemarbejdet og gennemtestet koncept, som vi har ladet kunder afprøve og give feedback på. Vi er blevet ret gode til at teste tingene, inden vi lancerer, så vi går med livrem og seler med den nye version. Nu står vi med noget, vi virkelig er stolte af, fortæller direktør Karsten Madsen.

Den udmelding går godt i tråd med Helge Munks oplevelse af udviklingen i den unge softwarevirksomhed, hvor utålmodigheden måske nok stadig hersker, men hvor den bliver tøjlet bedre end førhen.

- Morningscore er gået fra en meget ung og optimistisk tilgang til tingene til nu at have fået tilpas mange grå hår og rynker i ansigtet, så de nu vil være helt sikre på kvaliteten og undgå at kunderne bliver skuffede. Når man er ung, fokuserer man ofte på hastighed. Nu er kvaliteten blevet et virkeligt vigtigt parameter, siger han.

Annonce

På jagt efter ny kapital

På ét punkt er hastigheden dog stadig helt afgørende.

Morningscore skal have fart på væksten, og det kræver investeringer.

I slutningen af 2020 fik virksomheden et lån på tre millioner kroner fra Vækstfonden på baggrund af en ambitiøs vækstplan, der skulle tredoble omsætningen til 4,5 millioner kroner i år. Det mål når virksomheden ikke, men Karsten Madsen oplever alligevel ros og tilfredshed fra Vækstfonden på grund af Morningscores MRR (Monthly Recurring Revenue), der handler om den månedlige værdi af abonnementerne.

Han kan imidlertid se, at der bliver behov for yderligere investeringer for at sætte mere skub i væksten, og derfor er virksomheden allerede nu i gang med at planlægge næste kapitalrunde.

- Kvaliteten er ved at være ikke bare acceptabel, men ret flot, og så er der grund til at træde på speederen. Vi skal helt derop, hvor man er lige ved at køre for stærkt i forhold til, hvad man kan styre, og vi skal ud, inden der kommer en masse andre produkter på markedet. Derfor betyder hastigheden en del, og jeg tror på, at vi kan lave en god runde, siger Helge Munk.

Annonce

Ro i et stormfuldt hav

Morningscore står altså overfor det svære spring fra startup til scaleup, og i den proces kan der blive brug for andre kompetencer end dem, der lige nu er til stede i virksomheden. Det betyder også, at Helge Munk måske ikke længere er den rette til at stå i spidsen for bestyrelsen.

- Jeg har sagt til Karsten, at jeg er villig til at gå af som formand. Jeg vil meget gerne holde fast i en bestyrelsesplads, men det kan godt være, at næste del af rejsen ikke er min spidskompetence, og så lad os endelig finde en, der er god til den del og kan udfordre Karsten indenfor det, siger Helge Munk.

De to forretningspartnere er ellers vant til en tæt dialog med fem-seks årlige bestyrelsesmøder og en løbende kommunikation, og Karsten Madsen er ikke i tvivl om, at flere beslutninger ville have været anderledes, hvis han ikke havde haft muligheden for at sparre med Helge Munk undervejs i Morningscores udvikling.

- Uden Helge havde det været svært at komme i gang. Han har troet på idéen helt fra start, og han har været der undervejs, når det har været rigtig hårdt. På et tidspunkt sagde han til mig, at jeg skulle finde ro i et stormfuldt hav, og vi havde nogle gode snakke om hvordan. Vi havde et forår i 2018, hvor alt gik galt, og alle planer mislykkedes. Jeg sad på det tidspunkt med mange beslutninger alene, så det er et partnerskab, der har betydet rigtigt meget. Ellers ville vi nok ikke have været her i dag, erkender Karsten Madsen.

Et år med en CEO, kapitel 4

  • Hvordan er det at stå i spidsen for en ambitiøs startup, der vil ud over Danmarks grænser? At stå med ansvaret for både strategi, økonomi og medarbejdere, både når det går godt, og når det går skidt?
  • Erhverv+ følger Morningscores administrerende direktør, Karsten Madsen, i 2021.
  • Denne artikel er den fjerde i serien. De første kan læses på www.erhvervplus.dk og via linkene her: kortlink.dk/2byt7, kortlink.dk/2byt6 og kortlink.dk/2d96q.

Han lægger ikke skjul på, at han stiller høje krav til sig selv og også er hård ved sig selv, hvis han ikke når sine mål, men den ærgerrighed kan også bruges som en drivkraft, hvis man formår at håndtere modgangen.

- Det er jo hele forskellen på succes og fiasko. At møde den modgang og håndtere den konstruktivt. Nogle nedbrydes, andre styrkes af den, og Karsten er kommet godt ud af mange slåskampe med sig selv, så det er blevet til noget rigtigt godt, oplever Helge Munk.

Annonce

Exit en del af gamet

På ét punkt er de to imidlertid stadig uenige, for hvad er nu det højere formål med at drive en virksomhed?

Er det for at se den vokse, drifte den og udvikle den til rammen om ens eget og en voksende skare af medarbejderes arbejdsliv mange år frem, eller er det hele tiden med et mål om en dag at sælge virksomheden til nogle andre, der kan tage den til næste step?

Karsten Madsen hælder til det første, mens Helge Munk mener, at tiden i dag er til det andet. Selv udviklede han Munk IT fra en virksomhed med tre medarbejdere til 230, inden han solgte den.

- Det kan godt være, at den tid, hvor man driver en virksomhed for at drifte og leve af den, er overstået. At man i dag driver virksomhed for på et tidspunkt at lave en exit. Jeg startede selv virksomhed i 90'erne, før der var hubs, opstartsvirksomheder og entreprenører og alle de her ting, som er kommet efter år 2000, og for mig var det at lave en exit helt nyt. Man sælger jo ikke sit barn. Da jeg solgte en afdeling af Munk IT, blev jeg for eksempel ringet op af en af medarbejdernes bedstemor, som sagde til mig, at "man sælger ikke mennesker". Sådan opfattede man det dengang. Det var på linje med at sælge en slave. Det er noget helt andet i dag. Nu spørger man, hvor længe har du tænkt dig at have virksomheden, og det er typisk et sted mellem ét og otte år, forklarer Helge Munk.

Meningsudvekslingen mellem de to kompagnoner er stille og rolig med respekt for hinandens synspunkter og en tro på, at tingene nok skal ende med et kompromis til begges tilfredshed, men det er også en meningsudveksling, hvor Karsten Madsen ikke er bange for at stå ved sin egen holdning.

- Jeg kan godt se idéen, men en af grundene til, at mange danske iværksættere ikke når op på de 230 medarbejdere, du selv nåede, er jo, at de sælger for hurtigt for at komme ud og lege miniinvestorer bagefter. For mig er det som at spille en rolle, før man rigtigt er den. Det er jo et spørgsmål om appetit og ambition. Mit mål er at gå efter milliarden, og det kræver en rejse på minimum fem år. Det er også den slags ambitiøse investorer, jeg mener, vi bør tiltrække. Investorer, som har fokus på den store exit frem for den lille hurtige. Jeg synes, det går for tidligt med at exitte i dag, anfører han.

Annonce

Kærligheden til konfetti

Der er Morningscore nu heller ikke endnu, og inden det eventuelt kommer dertil, venter masser af overvejelser, beslutninger og fejl. For når man træffer mange beslutninger, følger der fejl med, og dem skal man lære at leve med, selv om de kan være ved at æde én op indefra.

Morningscore

  • Er en fynsk softwarevirksomhed, der har udviklet et online-værktøj til søgemaskineoptimering; SEO, og nu er klar med tredje version af værktøjet, der for alvor skal løfte virksomheden.
  • Morningscore blev stiftet i 2018 af de samme mennesker, som også driver søstervirksomheden Morningtrain.
  • Den erfarne investor Helge Munk har været med hele vejen, og virksomheden fik i 2020 et lån fra Vækstfonden på tre millioner kroner.
  • Karsten Madsen er direktør for Morningscore, der har 10 fuldtidsansatte og en lille håndfuld deltidsansatte medarbejdere.
  • Virksomheden har brugt mange penge på at udvikle sit software-værktøj og kom ud af 2020 med et forventet underskud på 1,6 millioner kroner før skat. Senest har virksomheden måttet justere målsætning for 2021, så målet nu er en omsætning på 3,9 millioner kroner i stedet for som først 4,5 millioner kroner.

Karsten Madsen er stadig ikke i tvivl om, at han begik den største fejl i Morningscores historie, da han besluttede at lancere virksomhedens første version af SEO-værktøjet, før det reelt var færdigt, men i situationen følte han sig presset til det.

- Jeg kan jo godt læse et budget og regne et cashflow ud, og der ville ikke være flere penge i banken, hvis vi ikke lancerede en bestemt dato, og jeg vidste ikke, at vi kunne bede Helge om flere penge. Jeg kunne slet ikke se den mulighed, forklarer Karsten Madsen.

Det er ikke første gang, han nævner beslutningen. Faktisk fylder den - og læringen af den - en hel del hos ham, for selv om han er utålmodig efter at få sat skub i salget, vil han i dag hellere vente nogle uger for at sikre sig, at alt er fuldstændigt på plads, inden Morningscore lancerer sig nye version.

Det gælder også lanceringsvideoen, der er lige så gakket, som han sommeren over har fablet om, at den skulle være. Med rummænd, konfetti og fest.

Helge Munk griner, da han ser den. Overbevist om, at den nok skal skille sig ud og skabe opmærksomhed.

- Det er teamet og glimtet i øjet, der har fascineret mig, og det er sjovt for mig at arbejde sammen med teamet. Når jeg kigger på, hvilke virksomheder, det går godt i, er det altid teamet, der er afgørende. Om de kan finde ud af at arbejde for hinanden, men basis er selvfølgelig, at man skal have forstand på de ting, man laver. Idéen og konceptet skal være i orden, og Morningscore skal nok blive en økonomisk succes. Det er der ingen tvivl om, understreger han.

Annonce
Annonce
Erhverv

Ny sygeplejefaglig direktør har stået i spidsen for akutafdelingen i Horsens - nu skal hun helt op i helikopteren

Annonce
Fyn

Konferencecentre forventer nyt rekordår

Annonce
Erhverv

Han kan stege din bøf: Verdensmester rejser ud og griller for kunderne

Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Ekstremerne vinder i jagten på talent: Hvis du vil være noget for alle, er du ikke noget for nogen, mener Odense-direktør

Nordsjælland

Abekopper sender aktie på himmelflugt: Kvistgård-virksomhed stiger syv milliarder i værdi

Fyn For abonnenter

Biotech-firma i Odense blev kendt under corona: Fordobler millionoverskud efter testspurt

Erhverv

Analyse: Bankerne betaler ikke negative renter længere. Gør du?

Sydjylland

"Det viste sig at være helt nødvendigt med en oprydning": Spildevandsselskab har sagt farvel til top-direktør

Fyn

Sydfynsk cykelhandler i stort gear: Største overskud nogensinde

Annonce