Annonce
Østjylland

Engang drømte Mita-Teknik om Kina - nu drømmer de om resten af verden

Jesper Hentze Andersen har tidligere arbejdet som administrerende direktør i familiefirmaet, der blev grundlagt af hans forældre tilbage i 1969. Men da familien i 2019 købte firmaet tilbage, valgte de at ansætte en ekstern direktør, Klaus Kromann Knudsen, til at varetage den daglige drift. Foto: Morten Pedersen
Da familien Hentze Andersen for to år siden købte Mita-Teknik tilbage fra kapitalfonden Axcel, blev strategien lagt om fra et primært fokus på det kinesiske vindmøllemarked til et bredere fokus på både markeder og lande. Nu er underskud vendt til overskud i det knap 52 år gamle familiefirma.

Rødkærsbro: Der er god plads i Mita-Tekniks 7500 kvadratmeter store domicil. Et domicil der i sin storhedstid husede over 140 ansatte, men som i dag har blot 55 mand gående.

I 2012 valgte den dengang kapitalfondejede underleverandør til vindindustrien at satse stort på det kinesiske vindmøllemarked, der på det tidspunkt boomede, og som firmaet i forvejen stod stærkt i.

Af samme grund flyttede Mita-Teknik, der gennem mange år har fremstillet styringssystemer til vindmøller, i 2017 det sidste af deres produktion til Kina for at komme tættere på markedet og dermed blive mere konkurrencedygtige, og her befinder den sig endnu. I dag er der derfor primært kontorer, prototypeproduktion og komponentlager tilbage på stedet.

Annonce

Men hvad kapitalfonden Axcel og familien Hentze Andersen, der dengang ejede firmaet i fællesskab, ikke havde forudset tilbage i starten af 10’erne var, at Kina var på vej med tiltag og støtteordninger, der på få år ville presse priserne på markedet voldsomt.

- Markedet gik fra omkring 45 gigawatt samlet vindenergi til 17 gigawatt over nogle år. Samtidig steg konkurrencen, og det gjorde det til et svært marked at være på, fortæller 51-årige Jesper Hentze Andersen, der dengang var administrerende direktør i firmaet, som hans forældre Connie Andersen og Holger Hentze Andersen stiftede i 1969.

I dag er han medejer og arbejdende bestyrelsesformand i Mita-Teknik, som familien Hentze Andersen i 2019 købte tilbage fra kapitalfonden Axcel efter fire år med millionunderskud på firmaets bundlinje. Et køb, der har betydet, at familien Hentze Andersen igen i dag er med til at sætte vejen frem for firmaet.

- Som familie så vi en mulighed for at starte en ny rejse op. Og tidspunktet passede begge parter godt. Sådan en finansiel investering har jo også en naturlig udløbsdato, siger Jesper Hentze Andersen.

Konkurrencedygtigt udstyr

Ejerskiftet har betydet store forandringer i Mita-Teknik, der i de seneste to år foruden en større omkostningstilpasning, hvor de har reduceret i faste udgifter og skåret mindre rentable afdelinger fra, er gået fra udelukkende at have fokus på vindindustrien i særligt Kina til i dag at se potentiale for vækst i både flere industrier og flere lande.

- Vi er stærke i vind, både i Kina og også udenfor landet. Så vi vil gerne bruge den erfaring, vi har indenfor vindindustrien i andre industrier, og det er noget af det som vi kommet godt i gang med nu, fortæller Jesper Hentze Andersen, der er overbevist om, at Mita-Tekniks løsninger har meget at tilbyde indenfor særligt industrien.


Ved fortsat at være på vindenergimarkedet bliver vi vejet og målt hver dag, og det gør os skarpe. Den skarphed kan vi bruge i andre brancher, hvor man ikke oplever det samme globale pres, som vi er underlagt

Jesper Hentze Andersen, medejer og bestyrelsesformand i Mita-Teknik


For med vindmøller placeret i alt fra bjerge til havet og med stor afstand til nærmeste operatør har vindmølleindustrien, og dermed også Mita-Teknik, længe været i gang med at se på, hvordan man smartest kan automatisere processer og sende data over store afstande gennem systemer, der trives i selv de mest udfordrende klimaer. Og netop det forarbejde, kan industrien have gavn af, mener bestyrelsesformanden.

- Det udstyr, vi kan levere, er meget mere konkurrencedygtigt, fordi vi i vindmølleindustrien allerede har været på en rejse, hvor vi har skullet få omkostningerne per produceret kilowatt ned. Det har vi dels gjort ved at skabe større møller, men også dels ved at få prisen på komponenterne ned, samtidig med at vi har holdt fast i den samme kvalitet, forklarer Jesper Hentze Andersen.

Annonce

En positiv udvikling

Mens løsninger til vindmølleindustrien i dag tegner sig for omkring 80 procent og industrien for 20 procent af Mita-Tekniks omsætning, er det planen, at andelen af opgaver for industrien allerede til næste år skal udgøre 25 procent af omsætningen. Men det er ikke ensbetydende med, at firmaet skifter spor, understreger Jesper Hentze Andersen.

- Vi vil gerne udvide vores aktiviteter på begge områder, siger bestyrelsesformanden, der netop ser en stor fordel i, at firmaet er til stede på begge markeder.

- Ved fortsat at være på vindenergimarkedet bliver vi vejet og målt hver dag, og det gør os skarpe. Den skarphed kan vi bruge i andre brancher, hvor man ikke oplever det samme globale pres, som vi er underlagt, mener han.

Om Mita-Teknik

  • Mita-Teknik blev grundlagt i 1969 af Connie Andersen og Holger Hentze Andersen.
  • I dag er firmaet ejet af stifternes tre børn, Jesper Hentze Andersen, Mia Hentze Andersen og Thomas Hentze Andersen.
  • Firmaet, der blandt andet producerer styringssystemer til vindmøller, har hovedsæde i Rødkærsbro ved Viborg. Foruden hovedsædet i Rødkærsbro har firmaet produktion i Kina, salgsafdelinger i både Kina og Indien samt et teknologicenter i Ukraine.
  • Virksomheden beskæftiger alt i alt omkring 150 ansatte, heraf 55 i Rødkærsbro.
  • Firmaets bruttofortjeneste lå i 2019 på 35,6 millioner kroner, mens nettoresultatet lå på minus 10,68 millioner kroner. I 2020 blev det resultat forbedret til en brutto fortjeneste på 38,2 millioner kroner og et nettoresultat på 5 millioner kroner.
  • Firmaet har cirka halvdelen af deres salg i Kina, mens resten af salget fordeler sig ud i Europa og USA.

Mita-Teknik er derfor i øjeblikket ved at se på blandt andet mulighederne for at finde kunder indenfor maskinindustrien og energisektoren, der på samme vis som vindmølleindustrien kan gøre brug af den automation og de digitale redskaber, som firmaet har udviklet.

Men selvom Mita-Teknik dermed har bevæget sig væk fra hovedstrategien om at fokusere ind på det kinesiske marked, er det ikke et udtryk for, at familien Hentze Andersen har fortrudt beslutningen om at invitere kapitalfonden med på rejsen tilbage i 2012.

Tværtimod mener Jesper Hentze Andersen, at virksomheden har udviklet sig meget gennem den strategi, der i sin tid blev lagt, og at man med den nye strategi nu vil udvikle sig igen.

- Selvom man har drevet firma i mange år, er man jo stadig nødt til at være iværksætter. For man kan ikke blive ved med at køre efter den samme strategi, som man lagde for 10 år siden, siger Jesper Hentze Andersen.

Han giver derfor også tiden med kapitalfonden en del af æren for den positive udvikling, som familiefirmaet har været igennem det sidste års tid.

Annonce

Vækst i vækst

- Det har været med til at flytte vores virksomhed til et helt andet niveau, i forhold til hvordan vi tænker vores forretning. Og det har været med til at gøre, at vi har kunnet tage skarpere beslutninger, når det kommer til at vælge til og til at vælge fra, understreger Jesper Hentze Andersen.

Blikket udefra har også betydet, at den familieejede virksomhed er blevet mere opmærksom på, hvad den har at tilbyde kunderne. Fremfor udelukkende at have fokus på salg af samlede løsninger til vindmølleindustrien, har firmaet derfor i den senere tid zoomet ind på de delelementer, som deres løsning består af. Det har betydet, at Mita-Teknik i dag har et langt større udbud af varer på hylderne, hvilket de oplever, at kunderne har taget godt imod.

- Hvis vi kommer med en færdig, samlet løsning, oplever vi nogle gange, at kunderne ønsker at vælge enkelte elementer fra, fordi de for eksempel får leveret de komponenter fra andre firmaer. Men hvis vi kommer med en løsning bestående af flere forskellige elementer, som kunderne kan vælge til eller fra, så er de mere tilbøjelige til at vælge os til, forklarer Jesper Hentze Andersen.

En strategi, der sammen med reduktionerne i omkostninger, samlet set har været med til at forbedre firmaets bundlinje fra et minus på 10,6 millioner kroner efter skat i 2019 til et plus på fem millioner kroner efter skat i 2020. Og en vækst, som Jesper Henze Andersen har store forventninger til, vil fortsætte i de kommende år.

Annonce
Annonce
Erhverv

Vindmølle-vokseværk i Munkebo: Lorc er gået fra nul til 25 megawatt på syv år - og er klar til at bygge endnu større

Annonce
Erhverv For abonnenter

Kro må afvise gæster og lukke tre af ugens dage: Kokke og tjenere er ikke vendt tilbage efter genåbningen

Annonce
Sydjylland For abonnenter

Eventyret på Industrisvinget: Fra lys idé til succesfuld forretning

Annonce
Forsiden netop nu
Sydjylland For abonnenter

Brødre har ramt en guldåre i roboteventyr: Markrobot giver kæmpe vækst hos sydjysk virksomhed

Erhverv

Aarhus-firma hyrer flere medarbejdere: Computerspil sælger for 365 millioner før det er udgivet

Erhverv For abonnenter

285 mand var sendt hjem, alligevel satte fynsk fabrik rekord i overskud

Erhverv For abonnenter

Dansk erhvervsliv mister sine enhjørninger til udlandet

Erhverv For abonnenter

Lastbilchaufføren Lasse er møgtræt af ulovligt parkerede campingvogne på motorvejs-rastepladser: Er blevet svinet til, når han har påpeget problemet

Erhverv

Sunde kunder hjælper Danske Bank til større milliardoverskud

Annonce