Annonce
Erhverv

Energioptimering kan skære 20 procent af virksomhedens omkostninger

Investeringer i energirenovering vil ofte være tjent hjem inden for tre år. Mange virksomheder kan især spare penge på varmeregningen. Foto: Torben Klint/Bolius
Flere virksomheder har udnyttet en stille periode til et energitjek. Lavere forbrug er godt for miljøet, og der er ofte mange penge at spare, fortæller Scanenergi.
Annonce

IKAST: ”Fyrer du for fuglene?” lød sloganet i en gammel kampagne, der skulle lære danskerne at spare på energien i kølvandet på oliekrisen.

Nej, der er næppe mange, der ødsler med energien, men der er stadig rigtig mange lavthængende frugter at plukke på virksomhederne, når det handler om at spare energi.

Energiselskabet Scanenergi, ejet af 13 lokale forsyningsselskaber, er dagligt ude hos virksomheder for at give energiforbruget et serviceeftersyn, og der er meget at komme efter, fortæller driftsdirektør (COO) Jens Brøgger, der har ansvaret for de kundevendte aktiviteter.

- Vores opgørelse for 2019 viser, at vi kunne anvise besparelsesmuligheder på flere energiområder. 40 procent af besparelsespotentialet ligger på el-området, og 22 procent på olie. Der er mange, der arbejder målrettet både af hensyn til klima og miljø og af sparehensyn, men der er stadig et stort potentiale derude. I gennemsnit kan vi anbefale besparelser på 20 procent af virksomhedens energiforbrug efter forholdsvis beskedne investeringer, som vil være tjent hjem inden for kun 36 måneder, siger Jens Brøgger.

Scanenergi

Scanenergi er et el-handelsselskab, ejet af 12 midt- og vestjyske forsyningsselskaber samt nordsjællandske Forsyning Helsingør.

Scanenergi sælger el til erhvervskunder og rådgiver virksomheder (især SMV’er) og kommuner om energioptimering. Derudover formidler selskabet grønne certifikater på bæredygtig el.

Selskabet har otte energirådgivere, som kører ud i hele landet for at rådgive virksomheder og offentlige institutioner.

I gennemsnit finder rådgiverne besparelsespotentiale på 20 procent af energiforbruget. Den nødvendige investering vil typisk være tjent hjem igen inden for tre år.

For en typisk SMV (små og mellemstore virksomheder) med et årligt el-forbrug på 250.000 kWh koster det i omegnen af 12.000 kroner at få analyseret energiforbruget og udregnet besparelsespotentialet. De fleste vil kunne få dækket cirka halvdelen af udgiften via støtte fra en EU-pulje.

Hjemmeside: www.scanenergi.dk

Annonce

Prioriterer investeringer

I de private hjem har vi for længst vænnet os til sparepærer og LED-pærer med meget lavt energiforbrug, men der er et efterslæb i mange virksomheder.

Ser man på forbruget i kilowatt-timer, så er der mest at hente på belysning, som står for 26 procent af potentialet for besparelse, efterfulgt af ventilation, som står for 19 procent. Men det betyder ikke nødvendigvis, at virksomhederne flyver ud for at skifte pærer.

- Selv om vi kan anvise størst potentiale for energibesparelse på belysning, så vælger kunderne oftest at implementere vores anbefalinger på opvarmningen først. Det er jo en prioriteret liste, og der kan ofte være den største besparelse i kroner og ører – og med kortest tilbagebetalingstid – på varmen, især hvis man ikke har adgang til billig fjernvarme. Der er stor forskel på varmepriserne, og derfor vil hvert sted være unikt, forklarer Jens Brøgger.

59 procent af de virksomheder, som Scanenergi rådgiver, vælger at følge mindst ét af de gode råd om energibesparelser. Det er en ganske pæn succesrate.

- Jeg har været her i 13 år, og sådan har det ikke altid været. Men vi mærkede lige som alle andre et skifte omkring seneste folketingsvalg, hvor klimaet for alvor kom øverst på dagsordenen i hele samfundet. Der er en meget stor velvilje til at gøre en indsats for at optimere energiforbruget og gøre virksomheden ”grønnere” – og så hjælper det selvfølgelig også, at energiafgifterne er steget de senere år. Jo højere afgifter, jo mere kan det betale sig at spare, siger Jens Brøgger.

Annonce

Mulighed for EU-støtte

Indsatsen for at spare energi bliver belønnet af EU, som gennem en støttepulje giver et pænt tilskud, når rådgiverne kommer ud for at analysere virksomhedens energiforbrug.

- Hvis man er en lille eller mellemstor virksomhed med et årligt el-forbrug i størrelsesordenen 250.000 kWh, så vil det typisk koste cirka 12.000 kroner at få kortlagt energiforbruget i en rapport med anvisninger på, hvad man kan gøre og oversigt over tilbagebetalingstiden på eventuelle investeringer. Og her vil støtte fra EU-puljen typisk dække halvdelen af udgiften, forklarer Jens Brøgger.

Nogle virksomheder har benyttet chancen til at bestille et energitjek, mens kontorerne har stået tomme på grund af corona-lukning. Men det er nu altid en god idé at spare energi, og det er da også langtfra alle kunder, som har kørt på lavt blus, lyder det fra Scanenergi.

- Der er nogle kunder, hvor det ”gør nas”. Men der er altså også rigtig mange, som har meget at lave, nogle endda mere, end de plejer. Salgsmæssigt har vi haft nogle fine uger, både på salg af el og rådgivning. Og faktisk har vi haft flere henvendelser end normalt i forhold til el-aftaler. Der er flere, som kigger på muligheden for at fastlåse el-prisen i en længere periode, nu hvor der har været et kraftigt prisfald på børsen i Norge. Så kan vi købe el på lange kontrakter, og så får vores kunde en fordel, hvis prisen skulle vise sig at stige igen på et senere tidspunkt, fortæller Jens Brøgger.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce