Annonce
Sydjylland

Energiø viser ambitionsniveau for innovation i 2021

Glenda Napier er administrerende direktør i Energy Cluster Denmark. Foto: Jonas Ahlstrøm

Danmark har en markant klimaambition, hvor vi inden 2030 skal have reduceret vores CO2-udledning med 70 procent og i 2050 være helt fossilfri. Den vision kræver, at vi får mere fart på den grønne omstilling – ikke mindst, at vi får forløst mere af det enorme potentiale, vi har i vind.

Det lover godt, at vi indleder 2021 med at tage syvmileskridt i den rigtige retning. Planen om at anlægge en energiø 80 kilometer ude i Nordsøen forankrer både den vindenergi, som fremover skal forsyne tre mio. danske husstande; og ikke mindst forankres den grønne, danske ambition i den vedvarende energi, vi kan hente på havet.

Det er et vildt projekt, som kan være svært at få form og facon på. 10 mio. husstande, som energiøen fuldt udbygget vil kunne forsyne, svarer for eksempel til alle husstande i Danmark, Finland og Sverige tilsammen. Ikke dårligt!

Tilbage i 2017 præsenterede Energinets tekniske direktør Torben Glar Nielsen visionen om en energiø i Nordsøen for medlemmerne af Offshoreenergy.dk; en forløber for Energy Cluster Denmark.


Der bliver brug for rigtige store tanker og innovation i spandevis, hvis vi skal forløse det store potentiale, som energiøen rummer.


Det var inspirerende at høre om de store planer. Men det var måske også en smule far fetched – skulle vi nu til at bygge øer i Nordsøen? En håndfuld år senere er visionen bag de store planer vedtaget.

At energiøen nu bliver til noget, understreger to vigtige pointer: At vi i Danmark stadig kan tænke svimlende stort ud af boksen, og at vi – mere end nogensinde – ser til innovation, når vi skal løse fremtidens udfordringer. Begge dele skal vi holde fast i, når energiøen skal bevæge sig fra vision til virkelighed.

Der bliver brug for rigtige store tanker og innovation i spandevis, hvis vi skal forløse det store potentiale, som energiøen rummer.

Det er planen, at øen skal forsyne 10 mio. husstande med strøm – men ikke bare det: Energiøen skal også være stedet, hvor vi lagrer energi og laver grønne brændstoffer til fly, skibe og lastbiler.

Alt sammen noget, vi kan se behovet for og potentialet i, men som vi endnu ikke kan forløse. Det kan og skal vi med innovation.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce