Annonce
Østjylland

Mikkels vækst tog for alvor fart efter hidtil bedste investering: - Så se da for hulan at komme i gang

Det er Mikkel Christensen, der har lagt navn til MC Tag. En virksomhed, der har eksisteret i mere end 22 år, og som efter en professionel bestyrelse kom til har fået sat ekstra skub i både omsætning og antallet af medarbejdere. Foto: Laura Uldahl Aggernæs
I flere år overvejede 47-årige Mikkel Christensen at få en professionel bestyrelse til at lede firmaet MC Tag. Men han frygtede tanken om, at de ville stramme grebet om forretningen eller blive en udgift af de større. Det modsatte viste sig at være tilfældet, da han i 2018 lod to bestyrelsesmedlemmer træde ind. Og i dag fortryder han, at han ikke handlede tidligere.

Kolind: Det går fremad med syvmilestøvler for tagfirmaet MC Tag for tiden.

På bare tre år er virksomheden gået fra en omsætning på omkring 30 millioner til omkring 50 millioner kroner og fra 30 til 50 medarbejdere. En udvikling, der har været med til at nominere tagfirmaet som en blandt flere vækstvirksomheder i Østjylland i konkurrencen EY Entrepreneur Of The Year.

- Det er en betydeligt større og bredere konkurrence end de, vi tidligere har været med til, da alle typer af virksomheder kan deltage. Så det er utroligt uforudsigeligt, men meget spændende og en stor ære at blive udvalgt, siger direktør Mikkel Christensen, der sammen med sin kone Anja Christensen ejer firmaet.

Annonce

Men succesen tager de ikke æren for alene. Tværtimod er Mikkel Christensen ikke i tvivl om, at en stor del af fortjenesten skyldes samarbejdet mellem dem, firmaets ansatte og virksomhedens to professionelle bestyrelsesmedlemmer, der trådte ind i virksomheden i begyndelsen af 2018: Bestyrelsesformand Lars Dige Knudsen, forhenværende økonomidirektør for Martin-Gruppen, og næstformand Helle Sofie Kaspersen, der har mere end 12 års ledelseserfaring fra Lego-koncernen bag sig.

- De hjælper med at følge op på, hvordan det er gået med de beslutninger, vi har truffet. Og dukker der uventede idéer op, så tager vi en snak om dem, før vi beslutter os for at lægge kursen om. Det er rigtig godt, for før gik vi meget mere efter min mavefornemmelse, fortæller Mikkel Christensen med et grin.

Han er i dag derfor ikke i tvivl om, at det har været en god investering for firmaet at få sig en professionel bestyrelse. Men sådan har han ikke altid haft det.

Behov for hjælp udefra

Det er efterhånden mere end 22 år siden, at Mikkel Christensen stiftede firmaet MC Tag, der bærer hans initialer. På det tidspunkt havde han arbejdet to år som selvstændig efter endt uddannelse som tømrer med en god blanding af opgaver.

- Men i 1997 besluttede jeg mig for at holde mig til det, jeg er bedst til. Og det er tag, siger Mikkel Christensen, der alle år har haft sin hustru Anja Christensen med på sidelinjen.

I den spæde start lød de fleste opgaver for MC Tag på montagearbejde.

- Der blev bygget rigtigt mange typehuse dengang, så vi drønede rundt i Jylland og på Fyn, og til dels også på Sjælland for at sætte tagsten på nye huse, husker Mikkel Christensen.

EY Entrepreneur Of The Year

MC Tag A/S er blandt de kvalificerede kandidater i vækstskaber-konkurrencen EY Entrepreneur Of The Year 2020, som hvert år hylder de dygtigste entrepreneurer i Danmark.

Kriterierne for at slippe gennem nåleøjet til hovedkonkurrencen er:

Entrepreneuren er ejer/medejer af et dansk aktie- eller anpartsselskab og har haft det overordnede ansvar i mindst to år. Selskabet må gerne være børsnoteret

Virksomheden har eksisteret i mindst tre år

Virksomheden har ved udgangen af det seneste regnskabsår minimum 20 ansatte

Virksomheden skal have haft minimum 15 procent vækst i bruttoavance eller i omsætning i det seneste regnskabsår

Det seneste regnskab skal udvise en positiv egenkapital og et positivt resultat

Men i 2008 ramte finanskrisen som en forhammer. Og selvom Mikkel Christensen få år forinden var begyndt at tage renoveringsopgaver ind med tanke på, at nybyggeriet ikke kunne blive ved med at fortsætte i samme tempo, kunne tagfirmaet ikke undgå at blive ramt økonomisk af krisen.

- Vi gik fra at lægge tag på 1100 huse året inden finanskrisen til at lægge 50 tage året efter. For salget af nye huse stagnerede fuldstændigt, husker han.

Opgaverne i MC Tag varierer fra små cykelskure til større plejehjemskomplekser. Derfor kan et tag tage alt fra få dage til flere måneder at lægge på. Foto: Laura Uldahl Aggernæs

Det tog år at vende skuden. Og det lykkedes kun fordi firmaet valgte at skifte fokus fra nybyggeri til renoveringsopgaver. Men renoveringsarbejdet kræver andre kompetencer end nybyggeriet, og det betød, at flere af firmaets medarbejdere måtte opkvalificeres eller afskediges.

Samtidig besluttede Mikkel Christensen sig for, at firmaet skulle kunne løse hele opgaven for kunderne, om det gjaldt private eller offentlige af slagsen, hvilket betyder, at firmaet i dag er totalleverandør af tagløsninger, og derfor står for både tømrer-, murer-, tagdækker-, papdækker-, stillads- og blikkenslagerarbejdet, når de er ude på opgaver.

Men til trods for det målrettede arbejde med at få flere opgaver ind i firmaet i årene efter finanskrisen, gik firmaets økonomi ikke så godt som ventet.

- Vi har altid haft fokus på at have et godt arbejdsmiljø i firmaet og på at levere en god kvalitet, og vi mener, at de to ting hænger sammen. Men det er ikke altid det samme som, at det også giver en fornuftig indtjening, forklarer Mikkel Christensen.

- Så vi kom dertil, hvor vi enten skulle have hjælp udefra til at vende forretningen eller skulle til at tage en helt anderledes tilgang til arbejdet. Og da jeg kun havde min 9. klasses afgangseksamen at gøre godt med, og den ikke rakte til meget, besluttede vi os for at få hjælp udefra, siger han.

Annonce

Dyrere end ventet

I slutningen af 2017 henvendte Mikkel og Anja Christensen sig derfor til Væksthus Midtjylland for at få sparring på, hvad de skulle gøre.

Her kom forslaget op om at sammensætte en professionel bestyrelse. En idé som Mikkel Christensen havde puslet med før, men som han samtidig havde været forbeholden med at handle på.

- Jeg tænkte meget over, om det ville blive for dyrt, og om vi havde råd til det. Og så tænkte jeg over, om de ville overtage styringen med virksomheden, så jeg mistede grebet om den, og om vi kunne leve op til deres forventninger. Så der var mange ting, der holdt mig tilbage fra at springe ud i det, husker han.

Men denne gang lod han sig overbevise. Og kort efter hjalp Væksthus Midtjylland firmaet med at slå en opslag på LinkedIn, hvori de søgte en professionel bestyrelsesformand til MC Tag.

Hele 45 henvendte sig, og ud af dem faldt to af kandidaterne i så god jord, at MC Tag besluttede sig for at hyre dem begge.

- Så det blev dyrere end ventet. Men vi er rigtig glade for den bestyrelse, vi har i dag, siger Mikkel Christensen, der sammen med sin kone også er med i bestyrelsen.

Allerede 1. januar 2018 kunne bestyrelsen derfor gå i gang med at analysere hele forretningen. Et arbejde, som også alle medarbejderne blev inddraget i.


Min eneste fortrydelse er, at jeg ikke kom i gang før. Og derfor er mit råd til andre også: Se da for hulan at komme i gang. For det er en god investering!

Mikkel Christensen, direktør i MC Tag


- Der blev i den grad taget arbejdshandsker på. Der blev lagt strategiplaner og set på, hvad vi burde have mere fokus på, og hvad vi burde fjerne fokus fra, og det var lige det, vi havde brug for. For jeg har selv masser idéer til, hvordan vi kan udvikle virksomheden. Men jeg har nogle gange manglet nogen til at tage mig i nakken. Og derfor fungerer det rigtigt godt, at bestyrelsen følger op på de planer, vi har lagt, siger Mikkel Christensen.

Annonce

En god investering

Strategien har blandt andet betydet, at virksomheden i begyndelsen af august kunne åbne ny afdeling i Skanderborg, og at firmaet nu, 1. oktober, også åbner ny afdeling i Risskov.

- Vi vil gerne skabe mere vækst organisk ud fra vores centrum, som jo er Østjylland, forklarer Mikkel Christensen og tilføjer:

- Og ved at have afdelinger i Aarhus og Skanderborg, kan vi både spare tid og diesel. For vi ligger rigtigt mange kilometer på landevejen.

Derudover har tagfirmaet gennem de seneste tre år formået at skabe vækst indenfor områderne energitag, solcelletag og tagpap, ligesom flere kunder indenfor offentligt byggeri kommet til. En fremgang, der kan aflæses direkte i regnskabet, som i de sidste tre år er blevet pænere at se på år for år, til trods for lønudgifterne til de to nye bestyrelsesmedlemmer.

- Allerede efter ét år var deres løn tjent ind flere gange. Og hvis man ser på, hvor meget ro, det giver os, ikke at være alene om virksomheden, så er det også det hele værd. For vi har fået nye kompetencer ind i form af jura og økonomi, og vi har hele tiden bestyrelsesmedlemmerne ved vores side, så vi kan få sparring, når vi har brug for det, fortæller Mikkel Christensen, der i dag ville ønske, at han havde fået en professionel bestyrelse ind i tagfirmaet langt tidligere.

- Det er totalt fjollet. Jeg skulle have gjort det her for 20 år siden. Det var vrangforestillinger det hele. Jeg har jo ikke mistet styringen med virksomheden, men jeg har tværtimod fået to gode sparringspartnere, som jeg rigtigt nok skal stå til regnskab for, men som også har forståelse for, hvis tingene alligevel ikke går helt som planlagt, siger han, trækker luft ind, og fortsætter så:

- Så min eneste fortrydelse er, at jeg ikke kom i gang før. Og derfor er mit råd til andre også: Se da for hulan at komme i gang. For det er en god investering!

MC Tag har ni gange været nomineret og tre gange vundet prisen som årets tagdækker ved anmeld-haandvaerker.dk’s årlige prisfest ”Årets Håndværker”, hvor de også to gange har fået prisen med hjem for årets bedste arbejdsmiljø. Det gør medarbejderne særligt stolte, da det er kunderne, der nominerer dem. Foto: Laura Uldahl Aggernæs

Om MC Tag

  • MC Tag blev stiftet som virksomhed tilbage i 1997.
  • Virksomheden har i dag 50 ansatte og tre afdelinger, der ligger i henholdsvis Kolind, Skanderborg og Risskov ved Aarhus.
  • Kerneforretningen er tagløsninger, herunder montage af tag på nyt byggeri, udskiftning af tage og reparationer på gamle tage.
  • Cirka en tredjedel af opgaverne vedrører offentligt byggeri, mens to tredjedele vedrører privat byggeri.
  • Virksomheden er på tre år gået fra at have en bruttofortjeneste på 15,4 millioner kroner i årsregnskabet for 2017 til 21,7 millioner kroner i årsregnskabet for 2019.
  • I samme periode er nettoresultatet gået fra 577.000 kroner efter skat i 2017 til 2,3 millioner kroner i 2019.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Forfatter Peter Borbergs har været fascineret af Piet Hein siden 1990'erne: Må knibe sig selv i armen over kildematerialet til stor biografi

Annonce