Annonce
Erhverv

En fallents bekendelser: - Jeg hedder Thomas, og jeg er gået konkurs

- Det ville være bekvemt at give corona skylden, og skønt det var dråben, der fik bægeret til at flyde over, er det ikke hele forklaringen, siger Thomas la Cour, som her fortæller åbent om sin konkurs. Privatfoto
Thomas la Cour har grundlæggende tjent for lidt i sin virksomhed, Din Journalist, og tanken om, at det forsømte kunne indhentes lige om lidt, bedrog ham, fortæller han.

Horsens: "Jeg vil gerne lægge ud med bekendelserne til dagens møde i AF, Anonyme Fallenter:

- Jeg hedder Thomas, og jeg er gået konkurs."

Sådan skriver Thomas la Cour, selvstændig journalist og tekstforfatter, i en klumme på det lokale iværksætter-medie Vi Starter Sgu - en klumme, han kalder "Nederlagets tabu".

Hos Vi Starter Sgu, hvor Thomas la Cour er både skribent og redaktør, har han erfaret, at det er væsentligt nemmere at få iværksættere til at fortælle om de drømme, de springer håbefulde ud i, end det er at åbne posen, når drømmene brister. Og det er ærgerligt, mener han.

- Der er ingen skam i, at begge historier fortælles. Hvorfor er det så tabubelagt at fejle? Der er ikke noget skamme sig over, hvis vi bare tager lidt lærdom med fra hakket i tuden, skriver Thomas la Cour i sin klumme.

Ydmygende oplevelse

Når det er sagt, lægger han ikke skjul på, at han selv har udfordringer med skammen.

- Turen i Skifteretten var muligvis mit livs mest ydmygende oplevelse, selvom både dommer og advokat var yderst venlige og professionelle, fortæller han.

- Jeg har jo altid fulgt, at enhver må svare sit, og nu har jeg svigtet. Jeg har ikke fiflet med noget, men jeg føler, jeg har brudt med fællesskabet, forklarer han.

- Jeg har kvajet mig, og det er min egen skyld, fastslår Thomas la Cour.

Men samtidig erkender han, at det var svært at springe ud i den form for åbenhed omkring sin situation.

- I første omgang var det mest, fordi jeg følte, jeg havde nogle hensyn at tage, blandt andet over for Vi Starter Sgu og for mit kontorfællesskab. Jeg var meget usikker på, hvad der skulle ske, og jeg var bange for, at politiet eller kongens foged pludselig dukkede op og satte både mig selv og andre i forlegenhed. Den situation frygtede jeg så meget, at det fik mig til at skrive en mail til alle i kontorfællesskabet, fortæller han.

Senere fulgte et opslag på Facebook og dernæst klummen, som, Thomas la Cour håber, kan skubbe til tabuet og hjælpe andre i samme situation.

Annonce

Fælden klappede

Samtidig håber han, at han med sin fortælling kan være med til at sætte fokus på iværksætternes udfordringer, før det kommer til en konkurs, og han vil også gerne slå et slag for et mere åbent system hos Skat.

- Jeg kunne godt ønske mig et system, der opdagede sådan nogen som mig i tide, inden det går helt galt, siger han.

Han understreger, at han anerkender sit eget ansvar, og forklarer om sin deroute:

- Jeg har grundlæggende tjent for lidt i min virksomhed, Din Journalist. Så igennem en årrække har jeg udskudt skat og moms for at have noget at leve af. Jeg hørte ikke det store fra Skat, før jeg var nået over en fastsat grænse for skyld, så deres algoritme fangede mig, og fælden klappede: Nu ville de have pengene.


Jeg indtog en rolle, der på mange måder mindede om en ludomans: Tanken om, at det hele nok skulle blive bedre lige om lidt, så jeg kunne indhente det forsømte, bedrog mig. Det blev ikke bedre lige om lidt.

Thomas la Cour


Det kom ikke bag på Thomas la Cour, at gælden voksede, og at den skulle betales tilbage. Det kom dog bag på ham, hvor stor gælden var blevet, fortæller han.

Annonce

Skyldte det dobbelte

En såkaldt skattekonto samler overblik over, hvad der er indberettet og betalt, og hvad der skyldes i blandt andet A-skat, moms, gebyrer og renter. Men kontoen omfatter ikke B-skat for en personlig ejet virksomhed, og det kom bag på Thomas la Cour.

- Jeg blev fuldstændig målløs, da jeg fandt ud af, at jeg skyldte cirka det dobbelte af, hvad jeg selv havde regnet mig frem til, siger han.

Han fortæller, at han gennem årene har haft mulighed for at indbetale, hvad han har lyst til, men han kunne han godt ønske, at Skat havde taget fat i ham, før det var for sent.

- Jeg var velkommen til at komme med et bud på en afdragsordning, og det gjorde jeg. Syv-otte år var realistisk for mig, men det afviste de blankt. Så for mig, der var kommet ind i en dårlig spiral, havde det gjort en forskel, hvis jeg var blevet presset til at tage hul på det noget før, siger han.

Thomas la Cours råd til andre iværksættere

Allier dig med revisor, selvom det er dyrt. Min virksomhed var ukompliceret, og derfor mente jeg ikke, det var nødvendigt. Hvis der ikke er råd til revisor, så hyr i et mindste en bogholder. Jeg kunne godt have brugt én, der kunne holde mig i ørerne. 

Få hjælp til prissætning. Prissætningen af sin egen tid er uhyre svær, og mange sætter prisen for lavt. Det har jeg gjort. Når man er vant til at være lønmodtager, kan 1000 kroner for en forholdvis let opgave synes af meget, men efter moms og skat er der mindre, og der skal også betales huleje og pension og være råd til at holde fri og ferie engang imellem. Prisen, man sætter i starten, bliver let en vane, og det er helt klart noget, jeg har dummet mig med.

Hold øje med din gæld og få åbnet al post i e-boksen.

Hold fast i drømmen, men tænk rationelt og realistisk. Drømme og rationale kan være svære at kombinere, og det er måske den sværeste opgave i rollen som iværksætter.

Tal åbent om det, når det ikke går, som du håber. Der er intet at skamme sig over.

Annonce

Skriverkarl med ny identitet

En afdragsordning er Thomas la Cour stadig indstillet på, men den samlede gæld, der ligger henholdsvis hos Skat og hos Gældsstyrelsen, er endnu ikke gjort op, og derfor venter han stadig på afklaringen, der kan bringe ham videre i den forbindelse.

Han har nu taget job som stationsbetjent i DSB. Det sikrer ikke bare fast indtægt, men også ny identitet midt i et morads, fortæller han.

- Det er fint at kunne iføre sig den orange uniform og indtage en ny rolle. Der regnes med mig, og det er rart, når jeg er sat under administration, og magtesløsheden nærmest er blevet en grundfølelse, forklarer han.

Pennen er ikke lagt på hylden, understreger Thomas la Cour.

Selvom virksomheden Din Journalist ikke har cvr-nummer længere, eksisterer den i praksis endnu. Fakturering foregår gennem Dansk Journalistforbund, så la Cour nu er lønmodtager i sit eget firma, forklarer han.

-  Jeg er jo en skriverkarl, og det holder jeg fast i. Jeg håber også, at mange af de horsensianske iværksættere, der fik slukket deres håb igennem årene, også holder fast i det, de er gode til, siger Thomas la Cour.

Annonce

Har kun mødt opbakning

Samtidig kan han kun opfordre til at bryde tabuet, når drømmene brister.

- Jeg har fået al tænkelig opbakning. Både venner og folk, jeg kun kender sporadisk, har henvendt sig via Facebook og Messenger og kommet med bud på jobmuligheder. Jeg har overhovedet ikke mødt noget negativt fra andre. Alt det negative er kun kommet fra min egen opfattelse af min situation, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce