DANMARK: Hvordan forventer du, at udsigterne for eksporten vil se ud i de næste måneder?
Sådan har Danish Export Association og Jyske Bank spurgt 250 topledere i danske eksportvirksomheder, og svaret er opløftende. På en skala fra 0-100, hvor 50 er et neutral niveau lander toplederne samlet på 60 som index-tallet på eksportbarometret for 1. kvartal 2021.
Eksportvirksomhederne forventer, at deres ordrebeholdning kommer til at stige i de næste måneder, ligesom de forventer større vækst i eksporten end på det hjemlige marked. Konklusionen i rapporten er i øvrigt også, at ordrebeholdningen er steget gennem de seneste tre måneder.
Niels Rønholt, cheføkonom i Jyske BankSvarene er også positive, når virksomhederne vurderer ordrebogen her og nu.
Da de to parter bag det nye nøgletal for dansk eksport lancerede deres barometer i slutningen af 2020, landede index-tallet for kvartalet på 53.
- Indikatoren, der er konstrueret så 50 er et neutralt niveau, rammer denne gang tallet 60 mod 53 i december 2020. Virksomhederne er dermed mere optimistiske, når de ser på eksportsituationen i dag. Og det er ikke kun forventningen om bedre tider. Svarene er også positive, når virksomhederne vurderer ordrebogen her og nu, forklarer Niels Rønholt, cheføkonom i Jyske Bank i en pressemeddelelse.
Normalisering på vej
Corona fylder stadig meget hos de adspurgte eksportvirksomheder, men også er der positive tendenser. For eksempel benyttede 41 procent sig i 2020 af likviditetshjælpepakkerne i form af udskydelse af lån eller moms, mens blot 24 procent forventer det samme i 2021.
Endvidere fremhæver 80 procent restriktionerne som et element, der direkte påvirker eksporten, mens kun 45 procent mener, at adfærdsændringer udløst af pandemien vil påvirke deres eksport.
Om eksportbarometer
- Baseret på en spørgeskemaundersøgelse blandt topledere i cirka 250 danske eksportvirksomheder giver Eksportbarometer en indikator på udviklingen i dansk eksport, herunder på helt aktuelle begivenheder.
- Eksportbarometer er blevet til i et samarbejde mellem Jyske Bank og Danish Export Association – med rådgivning fra professor i økonomi ved Aarhus Universitet, Philipp Schröder, som har været med til at sikre et validt datagrundlag.
- Eksportbarometeret bliver kalkuleret som et Diffusion Index, hvor der analyseres eksporttendenser blandt respondenterne.
- Indekset viser tendenser i udviklingen af dansk eksport i henhold til at være opadgående eller nedadgående i nærmeste fremtid. Indekset går fra 0 til 100, hvor 50 er uændret.
- Eksportbarometer udkommer hvert kvartal, og Erhverv+ følger udviklingen på barometret.
- Læs mere om Eksportbarometer på www.eksportbarometer.dk
- Det er først og fremmest restriktionerne, der udfordrer virksomhederne. Selvfølgelig vil corona i nogle tilfælde føre til ændrede efterspørgselsmønstre og en ’ny normal’, men den overordnede tendens er en forventning om en form for normalisering, når vi kigger ind i anden halvdel af i år, vurderer Niels Rønholt.
Det næste eksportbarometer for andet kvartal 2021 er sat at udkomme i juni.