Annonce
Erhverv

Eksportbarometer i forårshumør: Danske virksomheder forventer at gå en lysere fremtid i møde

- Selvom den aktuelle nedlukning har været mindst lige så omfattende som i foråret 2020, har erhvervslivet overordnet set ikke været lige så hårdt ramt under den nuværende nedlukning. Virksomhedernes sundhedstilstand er bedre end dengang, og usikkerheden er mindre, konkluderer cheføkonom Niels Rønholt på baggrund af eksportbarometeret, som Jyske Bank og Danish Export Association står bag. Pressefoto
Danish Export Association og Jyske Bank har netop udsendt sit andet eksportbarometer - nummer to i rækken - og der er klar fremgang at spore blandt de 250 adspurgte virksomheder.

DANMARK: Hvordan forventer du, at udsigterne for eksporten vil se ud i de næste måneder?

Sådan har Danish Export Association og Jyske Bank spurgt 250 topledere i danske eksportvirksomheder, og svaret er opløftende. På en skala fra 0-100, hvor 50 er et neutral niveau lander toplederne samlet på 60 som index-tallet på eksportbarometret for 1. kvartal 2021.

Eksportvirksomhederne forventer, at deres ordrebeholdning kommer til at stige i de næste måneder, ligesom de forventer større vækst i eksporten end på det hjemlige marked. Konklusionen i rapporten er i øvrigt også, at ordrebeholdningen er steget gennem de seneste tre måneder.

Annonce


Svarene er også positive, når virksomhederne vurderer ordrebogen her og nu.

Niels Rønholt, cheføkonom i Jyske Bank


Da de to parter bag det nye nøgletal for dansk eksport lancerede deres barometer i slutningen af 2020, landede index-tallet for kvartalet på 53.

- Indikatoren, der er konstrueret så 50 er et neutralt niveau, rammer denne gang tallet 60 mod 53 i december 2020. Virksomhederne er dermed mere optimistiske, når de ser på eksportsituationen i dag. Og det er ikke kun forventningen om bedre tider. Svarene er også positive, når virksomhederne vurderer ordrebogen her og nu, forklarer Niels Rønholt, cheføkonom i Jyske Bank i en pressemeddelelse.

Normalisering på vej

Corona fylder stadig meget hos de adspurgte eksportvirksomheder, men også er der positive tendenser. For eksempel benyttede 41 procent sig i 2020 af likviditetshjælpepakkerne i form af udskydelse af lån eller moms, mens blot 24 procent forventer det samme i 2021.

Endvidere fremhæver 80 procent restriktionerne som et element, der direkte påvirker eksporten, mens kun 45 procent mener, at adfærdsændringer udløst af pandemien vil påvirke deres eksport.

Om eksportbarometer

  • Baseret på en spørgeskemaundersøgelse blandt topledere i cirka 250 danske eksportvirksomheder giver Eksportbarometer en indikator på udviklingen i dansk eksport, herunder på helt aktuelle begivenheder.
  • Eksportbarometer er blevet til i et samarbejde mellem Jyske Bank og Danish Export Association – med rådgivning fra professor i økonomi ved Aarhus Universitet, Philipp Schröder, som har været med til at sikre et validt datagrundlag.
  • Eksportbarometeret bliver kalkuleret som et Diffusion Index, hvor der analyseres eksporttendenser blandt respondenterne.
  • Indekset viser tendenser i udviklingen af dansk eksport i henhold til at være opadgående eller nedadgående i nærmeste fremtid. Indekset går fra 0 til 100, hvor 50 er uændret.
  • Eksportbarometer udkommer hvert kvartal, og Erhverv+ følger udviklingen på barometret.
  • Læs mere om Eksportbarometer på www.eksportbarometer.dk

- Det er først og fremmest restriktionerne, der udfordrer virksomhederne. Selvfølgelig vil corona i nogle tilfælde føre til ændrede efterspørgselsmønstre og en ’ny normal’, men den overordnede tendens er en forventning om en form for normalisering, når vi kigger ind i anden halvdel af i år, vurderer Niels Rønholt.

Det næste eksportbarometer for andet kvartal 2021 er sat at udkomme i juni.

Annonce
Annonce
Erhverv For abonnenter

Kig med indenfor i Oldenborghus: Spritnye ungdomsboliger står snart klar og der er mange ledige

Annonce
Erhverv For abonnenter

Kro må afvise gæster og lukke tre af ugens dage: Kokke og tjenere er ikke vendt tilbage efter genåbningen

Annonce
Erhverv

Vindmølle-vokseværk i Munkebo: Lorc er gået fra nul til 25 megawatt på syv år - og er klar til at bygge endnu større

Annonce
Forsiden netop nu
Sydjylland For abonnenter

Eventyret på Industrisvinget: Fra lys idé til succesfuld forretning

Sydjylland For abonnenter

Brødre har ramt en guldåre i roboteventyr: Markrobot giver kæmpe vækst hos sydjysk virksomhed

Erhverv

Aarhus-firma hyrer flere medarbejdere: Computerspil sælger for 365 millioner før det er udgivet

Erhverv For abonnenter

285 mand var sendt hjem, alligevel satte fynsk fabrik rekord i overskud

Erhverv

Sunde kunder hjælper Danske Bank til større milliardoverskud

Erhverv

Ulovligt parkerede campingvogne sætter lastbiler i dilemma på rastepladser: Enten skal de parkere ulovligt eller bryde regler om køre- og hviletid

Annonce