Annonce
Erhverv

Efter lån fra Vækstfonden: Nu kører det igen på skinner hos vestjysk maskinfabrik

Frits Günter Løkke er taknemmelig for, at Løkkes Maskinfabrik kunne låne ny kapital fra Vækstfonden. Det har genstartet væksten, og flere job er nu på vej. Foto: Thomas Maxe
Corona spændte ben for et stort salgsfremstød i Tyskland. Men kunderne er tilbage, og et lån fra Vækstfonden har sat turbo på omsætning og beskæftigelse.

BØVLINGBJERG: Telefonerne kimede i salgsafdelingen hos J. C. Løkkes Maskinfabrik i marts 2020.

Men det var de helt forkerte beskeder, der kom fra kunderne: I stedet for at afgive ordrer ringede mange for at annullere eller udskyde levering. Covid-19 var erklæret en global pandemi, og verden gik i stå.

- Omsætningen faldt 70 procent hos vores tyske datterselskab. Alle var usikre på, hvad der ville ske i verden, så det hele var præget af usikkerhed. Og for os var det værste, at vi ikke ville kunne nå at indhente en så stor tabt omsætning igen, fortæller Frits Günther Løkke, direktør for maskinfabrikken.

Annonce

Timingen kunne næsten ikke have været mere ”træls” for nu at bruge det stærkt underdrevne udtryk, som han selv bruger for at beskrive situationen.

Nyt produkt var klar

J. C. Løkkes Maskinfabrik har specialiseret sig i løsninger til landbruget, især tørring og opbevaring af korn og frø. I efteråret 2019 var man endelig blevet færdig med at udvikle et helt nyt og meget lovende produkt: ”Powermix”.

Det er en kraftig omrører med roterende snegle, der er monteret på skinner og kører frem og tilbage gennem afgrøderne såsom korn eller frøgræs og sørger for at vende og lufte det. Resultatet er 30 procent besparelse på tørretiden, og det betyder en mærkbar stigning i spireevnen i frøfræs, og dermed en bedre afregning til landmanden.

Med andre ord: Et rigtig godt produkt.

- Med dette produkt sammen med andre nye produkter i vores program, var vi klar til det helt store salgsfremstød i foråret 2020, men så kom den dumme virus på tværs!

J. C. Løkkes Maskinfabrik i Bøvlingbjerg har de senere år investeret flere millioner kroner i maskiner, så man er godt rustet til at komme igen oven på en hård corona-tackling. Foto: Thomas Maxe

- Det gik nogenlunde indtil sommerferien, men i perioden fra juli til september blev omsætningen halveret. Vi måtte tage afsked med nogle få medarbejdere, men de fleste medarbejdere og maskinerne var her jo stadig, så vi havde næsten de samme udgifter, og lønkompensation var ikke en mulighed for os, fortæller Frits Günther Løkke.

Annonce

Ramt på kreditvurdering

Virksomheden afsluttede sit årsregnskab 30. september, så corona-sommeren kom til at veje ekstra tungt i årsrapporten, og maskinfabrikken måtte indkassere et underskud på fem millioner kroner.


For 12 år siden kunne man bare gå i banken, men i dag skal man typisk stille sikkerhed for samme beløb, som man vil låne. Risikovilligheden er minimal.

Frits Günter Løkke, indehaver af J. C. Løkkes Maskinfabrik i Bøvlingbjerg


Det er alvorligt, men – trods alt – ingen katastrofe for en ellers sund virksomhed med over 40 ansatte. Og det hører med til historien, at der de seneste fem år er investeret cirka fire millioner kroner i nye maskiner.

Men selv om kunderne så småt var begyndt at vende tilbage, så der stadig sandhed i det gamle ordsprog: ”Det koster penge at tjene penge”. Så J. C. Løkkes Maskinfabrik havde brug for kapital for at genoptage det planlagte salgsfremstød for de nye produkter, herunder ”Powermix”

- For 12 år siden kunne man bare gå i banken, men i dag skal man typisk stille sikkerhed for samme beløb, som man vil låne. Risikovilligheden er minimal, konstaterer Frits Günther Løkke.

Annonce

Hurtig hjælp

Hans virksomhed blev ramt ekstra hårdt på kreditvurderingen, fordi sommerens tab havde spist af egenkapitalen. Derfor besluttede han sig for at undersøge muligheder for at ændre lidt på finansieringsstrukturen.

- Jeg havde hørt om Vækstfonden og kontaktede dem, og to dage senere blev jeg ringet op af en rådgiver fra Vækstfonden. Vi fik en god snak, og allerede dér var der konstruktive indikationer på, at der burde kunne findes en løsning.

- Efterfølgende gik det stærkt, og i løbet af kun fire uger var der en finansieringsplan klar, og virksomhedens andre samarbejdspartnere bakkede ligeledes op, og dermed er der skabt et godt fundament til at kunne fortsætte vores vækstplaner, siger Frits Günther Løkke.

J. C. Løkkes Maskinfabrik havde en svær tid sidste sommer, men nu er ordrebogen tyk, og der er ansat nye folk - blandt andet her ved pladebukker-maskinen. Foto: Thomas Maxe

Han havde i forvejen gode forventninger til Vækstfonden, men blev positiv overrasket med den hurtige og konstruktive tilgang til tingene, og tøver ikke med at anbefale andre virksomheder til at kontakte Vækstfonden.

Vækstfonden deler dog ikke gaver ud, men hvis man har en god og sund virksomhed med en fornuftig og troværdig forretningsplan for vækst, har fonden mulighed for at yde et lån.

- De har skudt tre millioner kroner ind i virksomheden som et fem-årigt lån med to års afdragsfrihed. Men det var på betingelse af, at jeg selv kom en million kroner ved siden af. De fire millioner kroner har styrket vores egenkapital og dermed også kreditvurderingen, forklarer Frits Günther Løkke.

Annonce

Mere travlt end før

Resultaterne er da heller ikke udeblevet. Der er igen blevet travlt – også mere travlt end før corona.

- Hvis man ser på perioden fra oktober 2020 til marts 2021, ligger vi cirka 25 procent over omsætningen fra den tilsvarende periode året før. Det går rigtig godt med mange af vores kendte produkter, men de nye produkter herunder ”Powermix” sælger rigtig godt på hjemmemarkedet, men eksporten er også kommet godt i gang, siger Frits Günther Løkke.

Ud over at fremstille egne produkter, bruger J. C. Løkkes Maskinfabrik også sin store maskinpark til metalarbejde som underleverandør for andre. Her bliver der malet emner til en nordjysk kunde. Foto: Thomas Maxe

Han viser rundt på lageret, hvor en stor, ny sending hårdt ædeltræ som bruges i tørregulve, netop er ankommet til virksomheden direkte fra Sydamerika.

- Når man importerer varer fra Sydamerika, betaler man altid varerne ” up front”, og det kræver mere kapital, når man vækster, og når ordreindgangen er steget så kraftigt, at der er bestilt 12 containere, som lander indenfor de næste par måneder, forklarer han.

J. C. Løkkes Maskinfabrik har foreløbig ansat fire mand siden nytår for at kunne følge med. Det forventes, at der bliver skabt endnu flere job i år.

J. C. Løkkes Maskinfabrik A/S

  • J. C. Løkkes Maskinfabrik er specialist i at fremstille anlæg til tørring og oplagring af korn og frø. En del af den omfattende maskinpark udnyttes derudover til at løse mange forskellige opgaver i stål: Laserskæring, bukning, stansning, svejsning, maling og montering.
  • Maskinfabrikken, der har lidt over 16.000 kvadratmeter under tag, ligger i Bøvlingbjerg (i Lemvig Kommune) og har et salgsselskab i Tyskland.
  • J. C. Løkkes Maskinfabrik blev etableret af Jens Chr. Løkke i 1960. Virksomheden ejes og ledes i dag af anden generation, Frits Günther Løkke, som er chef for 48 ansatte. Fire af dem er ansat i år, og flere er på vej.
  • Virksomheden sluttede 30. september regnskabsåret med et højst usædvanligt underskud på fem millioner kroner – en direkte konsekvens af corona, som fik kunderne til at udskyde investeringer. 80 procent af de annullerede ordrer er allerede genbestilt.
  • Maskinfabrikken udviklede i efteråret 2019 en ny ”Powermix”, som ved hjælp af en kraftig omrører kan reducere tørretiden på korn og frø med cirka 30 procent og forbedre spireevnen i frøgræs. Corona forstyrrede det nøje planlagte salgsfremstød, men salget går rigtig godt nu.
  • Hjemmeside: www.loekkes.dk.
Annonce
Annonce
Randers

Kabinefabrik kræver ikke, at medarbejdere viser coronapas, men alternativet er krav om mundbind

Annonce
Østjylland For abonnenter

Holch Povlsen og prins Joachim taber penge i Horsens-selskab: Omsætningen dykkede efter Wedells exit

Annonce
Erhverv

Lizette Risgaard: De Konservatives finanslov er gift for vores samfund

Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv

Erhvervsredaktøren: Nu trækker vi lod om den grønne omstilling

Fyn

Kendt erhvervsmand lod drømmejobbet i efterretningstjenesten ligge for at blive iværksætter: Jeg stræber altid efter at gøre tingene lidt bedre

Erhverv For abonnenter

Frygtet svinesygdom rykker nærmere og nærmere Danmark: Rigtig mange bønder er her ikke i morgen, hvis den krydser grænsen

Vestjylland

Offshore-møller har givet RG Rom Gummi vind i sejlene: - Vi håber at kunne åbne en afdeling i USA

Vestjylland

Søren V. Jensen vælger vækst på vestjysk: - Vi har ikke glemt, hvordan det var i 2008

Østjylland

Stærkere sammen: Konkurrerende firmaer hjælper hinanden med rottebekæmpelsen landet over

Annonce