Annonce
Østjylland

Efter corona: EU søger at styrke sit nye sundhedsprogram markant

Maria Heilskou Pedersen, sundhedskonsulent, CDEU. Pressefoto
Annonce

MIDTJYLLAND: Covid-19 pandemien har vist behovet for at øge EU’s beredskab og kapacitet til at reagere effektivt på store sundhedstrusler på tværs af grænserne.

Derfor har Europa-Kommissionen i sit udspil for det nye EU-sundhedsprogram foreslået et budget på hele 9,4 milliarder euro. Det giver gode støttemuligheder for blandt andet  virksomheder, der arbejder med medicinsk udstyr.

Målet er øget sundhedsberedskab og modstandsdygtige sundhedssystemer.

I kølvandet på Covid-19 pandemien har Europa-Kommissionen præsenteret sit nye sundhedsprogram kaldet EU4Health. Covid-19 pandemien har nemlig vist behovet for at øge EU’s beredskab og kapacitet til at reagere effektivt på store trusler på tværs af grænserne, herunder bedre koordinering mellem medlemslandene og flere investeringer i sundhedssystemer, så de kan klare de fremtidige udfordringer.

- Sundhedsprogrammet kan ses som EU’s svar på de udfordringer, som pandemien har medført. Programmet vil således styrke EU’s beredskab og gøre sundhedssystemerne mere modstandsdygtige, og her vil virksomhederne også komme til at spille en stor rolle, lyder det fra CDEU’s sundhedskonsulent, Maria Heilskou Pedersen.

Sundhedsprogrammet vil få tre overordnede formål, nemlig at beskytte EU-borgere mod grænseoverskridende sundhedstrusler samt at forbedre krisestyringskapaciteten; at styrke de europæiske sundhedssystemer og arbejdsstyrker inden for sundhedsvæsenet; samt at gøre medicin, medicinsk udstyr og andre kriserelevante produkter tilgængelige foruden at støtte innovation.


Når det gælder om at udvikle de nødvendige løsninger, så kommer virksomhederne til at spille en nøglerolle.

Maria Heilskou Pedersen


Her vil især den sidste prioritet være interessant i et virksomhedsperspektiv:

- Når det gælder om at udvikle de nødvendige løsninger, så kommer virksomhederne til at spille en nøglerolle. Sundhedsområdet har, som man også kan se på forslaget til budgettets størrelse, meget stor bevågenhed fra EU’s side, og derfor vil der også i denne henseende være særligt gode støttemuligheder for virksomheder, der kan hjælpe med at udvikle og levere de rette, innovative sundhedsløsninger.

- Der kan være tale om for eksempel lægemidler og medicinsk udstyr, herunder produkter og løsninger til hospitaler, samt digitale værktøjer og tjenester, der muliggør kontinuitet i plejen, og som kan hjælpe med at bevare adgang til vigtige varer og tjenester i krisetider, fortæller Maria Heilskou Pedersen.

Sundhedsprogrammet var oprindeligt tiltænkt som en del af European Social Fund Plus (ESF+), men grundet de indvirkninger, som Covid-19 har medført, har Kommissionen valgt at præsentere EU4Health som et ’stand-alone’ program. I Europa-Kommissionens nye udspil til MFF (den syvårige budgetramme) er der således blevet afsat 9,4 milliarder euro til sundhedsprogrammet, hvilket er betydeligt mere end de 414 mio. euro, der tidligere er blevet spillet ud med.

Hele EU’s syvårige budget er i øjeblikket til forhandling mellem EU’s stats- og regeringschefer, og det er håbet, at et endeligt budget kan landes snarest muligt, allerhelst inden august.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Østjylland

Opgør med ”kviklån”

Annonce