Annonce
Fyn

Drastisk nedgang for fynsk oliemilliardær: Omsætning faldet med 10 milliarder

Torben Østergaard-Nielsen er blandt landets rigeste, og selvom omsætningen i hans selskaber faldt med 10 milliarder kroner sidste år, lykkedes det alligevel at skabe et nyt trecifret millionoverskud. Arkivfoto: Michael Svenningsen
Coronakrisen kostede tabt omsætning for 10 milliarder kroner for Middelfart-koncernen Selfinvest, der især er involveret i salg af brændstof til skibe over hele verden. Ejeren Torben Østergaard-Nielsen er stolt af resultatet. Forude venter en meget omtalt retssag om salg af flybrændstof til russiske kampfly under Syrien-krigen.

Regnskab: 2020 blev et svært år for olierigmanden Torben Østergaard-Nielsens private milliardkoncern, Selfinvest i Middelbart, der især lever af at sælge brændstof til den globale skibsfart.

Omsætningen faldt sidste år med 10 milliarder kroner til 66 milliarder kroner, og salget er dermed det laveste i tre år. Overskuddet faldt med næsten 40 procent til 621 millioner kroner før skat.

Tallene fremgår af en pressemeddelelse, da virksomheden ikke ønsker at fremvise sit årsregnskab endnu.

Annonce

Det største selskab i koncernen, Bunker Holding, oplevede tilsyneladende et dramatisk forløb med oliepriser, der ramte bunden, da coronakrisen var en realitet i foråret 2020.

Siden viste det sig, at forbrugerne blot skruede op for forbruget af varer, og søfarten klarede sig godt igennem året - og købte 10 procent mere brændstof hos Bunker Holding, der alligevel oplevede et faldende overskud.

Underskud i rederi

Heller ikke Torben Østergaard-Nielsens tankskibsrederi, Uni-Tankers, klarede sig problemfrit igennem 2020, da rederiet led et tab på bundlinjen på 36 millioner kroner.

Selfinvest arbejder med et forskudt regnskabsår, der går fra april til april, og dermed omfatter de nye tal et komplet coronaår for koncernen.

- Med tanke på den usikkerhed, vi så ind i ved regnskabsårets start, og hvor turbulent året har været, så er jeg stolt af de resultater, vi har opnået. Vi har formået at vækste og udbygge vores markedspositioner på trods af krisen, og vores medarbejdere verden over har leveret en fornem indsats i et mildest talt anderledes år, siger Torben Østergaard-Nielsen.

Selvgjort forretningsmand

  1. Torben Østergaard-Nielsen har siden 1980'erne opbygget Selfinvest-koncernen, der har gjort ham til en af Danmarks rigeste.
  2. Størst er olieaktiviteten i Bunker Holding, der er blandt verdens største sælgere af brændstof til skibsfarten.
  3. Desuden omfatter Selfinvest bl.a. rederiet Uni-Tankers med en flåde på 38 ejede og chartrede skibe, logistik- og shippingvirksomheden SDK Freja, it-firmaet Unit IT og bilfirmaet Selected Car Group.
  4. Koncernen ejes af Torben Østergaard-Nielsen, Middelfart, og hans to døtre, Nina Østergaard Borris og Mia Østergaard Nielsen.

Torben Østergaard-Nielsen var sidste år på sjettepladsen over de rigeste danskere. Ifølge listen, der offentliggøres af Berlingske, havde oliekøbmanden dengang en formue på 22 milliarder kroner.

Formuen plejes igennem selskabet Selfinvest, der foruden olie- og rederiaktiviteterne indeholder alt fra it-udvikling til leasing af luksusbiler. Et hastigt voksende forretningsben er shippingfirmaet SDK Freja, der sidste år voksede betydeligt med opkøbet af Freja Transport & Logistics og rummer 1.250 ansatte i otte lande.

Annonce

Alvorlig tiltale

Mørke skyer hænger imidlertid over koncernen, der igennem flere år har været i danske og udenlandske myndigheders søgelys for - i konflikt med internationale sanktioner - at have solgt flybrændstof til russiske bombeflys togter over det borgerkrigshærgede Syrien.

Selvom virksomheden har benægtet at have gjort noget forkert, rejste bagmandspolitiet (Søik) i november sidste år tiltale mod Bunker Holding og datterselskabet Dan-Bunkering samt mod koncernchef Keld R. Demant.

Tiltalen går på, at virksomheden over 33 omgange solgte 172.000 ton jetbrændstof til russiske selskaber, hvorefter brændstoffet blev leveret til Syrien. Handlerne skulle have haft en værdi af 647 millioner kroner, og det ville i givet fald være i strid med EU-sanktioner, der blev indført i 2014.

Retssagen begynder i oktober ved Retten i Odense, der har afsat 18 retsdage til formålet.


Med tanke på den usikkerhed, vi så ind i ved regnskabsårets start, og hvor turbulent året har været, så er jeg stolt af de resultater, vi har opnået.

Torben Østergaard-Nielsen, ejer, Selfinvest m.m.
Annonce
Annonce
Østjylland

Dansk firstmover på genbrug af plast i opråb: Genanvend nu i stedet for at brænde plastik af

Annonce
Fyn

Podcast: Da Tokes datter måtte genoplives, gav han sig til at hjælpe andre

Annonce
Østjylland

Arkitektfirma skiftede navn for at komme mere i øjenhøjde med kunderne: Nu er de nomineret til pris

Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv

Droner bruges mere og mere til transport: Om ti år er de lige så almindelige som biler

Erhverv

Reick Møbler kørte fint forbi coronaen

Erhverv

Klumme: Er din direktør lønnen værd? Hvad med 155.000 kroner om dagen?

Erhverv

Klumme: 60 mio. kr. til digitalisering af SMV’er - Sådan får du del i puljerne

Erhverv

Klumme: Efter coronaen - Afviklingen af moms- og A-skattelån

Vestjylland

Se billeder: Velbesøgte messer for transport og entreprenørmaskiner

Annonce