Annonce
Fyn

Direktør kalder sig den kedelige type, men it-virksomhed bliver ved med at tjene millioner

Thomas og Lene Traberg-Larsen mødte hinanden, da de begge arbejdede for Toyota Danmark, men med nogle års mellemrum gik de begge ind i Compusoft på fuld tid, og siden er parrets tre sønner også blevet ansat i virksomheden. Foto: Trine Grauholm
Compusoft-direktør Thomas Traberg-Larsen kalder sig selv den kedelige og pragmatiske type, der aldrig har ladet sig rive med af it-branchens vilde luftkasteller. Alligevel bliver Compusoft ved med at tjene millioner, og virksomhedens systemer er godt på vej ud i verden.

SØNDERSØ: 48 timer på kaffe og ren begejstring var ikke usædvanligt for Thomas Traberg-Larsen i den nordfynske it-virksomhed Compusofts spæde start.

Var han heldig, kunne han og virksomhedens første medarbejdere snige sig til et par timers søvn i et baglokale eller på Storebælt-færgens bildæk, når de var ude at hjælpe virksomhedens kunder, der dengang udelukkende bestod af campingpladser.

Ellers kørte de igennem. Ingen af dem kunne gøre rede for, om det var arbejde eller hobby, men det gjorde heller ikke så meget, for fritid var ikke noget de havde.

- Da vi ansatte vores første medarbejder, endte det faktisk med, at han flyttede ind hos os, selv om jeg havde kone og børn. På et tidspunkt blev det selvfølgelig for meget, selv om vi flyttede til et større hus, hvor vi fik indrettet en afdeling til ham, husker Thomas Traberg-Larsen.

Support- og udviklingschef Per Lundstrøm har også været med helt fra begyndelsen, og flere andre af de 33 ansatte hos Compusoft nærmer sig deres 20-års jubilæum. Virksomheden har aldrig lånt penge og har altid skabt overskud i en branche, der ellers har budt på både vilde luftkasteller, svimlende væksteventyr og store brag, når noget igen er faldet til jorden.

- Vi har altid været meget pragmatiske, og jeg har nok været den kedelige type, der ikke har haft travlt med en hel masse vækst. Når bankerne i tidernes morgen talte om store vækstmuligheder, var det ikke noget, hverken jeg eller min hustru havde travlt med. Vores drivkraft var, at vi havde det godt og lavede noget, vi syntes var sjovt. Og vi tjente jo gode penge, fortæller Thomas Traberg-Larsen.

Annonce

- Vi har altid været meget pragmatiske, og jeg har nok været den kedelige type, der ikke har haft travlt med en hel masse vækst. Når bankerne i tidernes morgen talte om store vækstmuligheder, var det ikke noget, hverken jeg eller min hustru havde travlt med. Vores drivkraft var, at vi havde det godt, og lavede noget, vi syntes var sjovt. Og vi tjente jo gode penge.

Thomas Traberg-Larsen, direktør og stifter af Compusoft.

Banebrydende campingkoncept

Han har været bidt af IT, siden hans far anskaffede sig en Apple 2, og Thomas Traberg-Larsen og hans bror blev fascinerede af at undersøge, hvordan maskinen virkede. Som dreng gik han ofte rundt med et stykke papir, som han skriblede koder ned på og spændt ventede på en chance for at tjekke, om de virkede efter hensigten.

Senere sprang han fra sin kontoruddannelse, der ellers skulle have gjort ham til EDB-assistent. Det blev han i stedet gennem et job hos Toyota Danmark, hvor han ikke bare mødte sin hustru, men også fik en solid, erhvervsrettet it-uddannelse. Hobbyvirksomheden blev imidlertid ved med at gribe om sig.

I 1987 fik Thomas Traberg-Larsen ved lidt af en tilfældighed chancen for at trylle et it-system frem til en campingplads i Sønderjylland, og den løsning viste sig at være ganske banebrydende på det tidspunkt.

Dels var de bookingsystemer, vi kender i dag, aldeles fraværende i slutningen af 1980'erne. Dengang måtte man som campist pænt dukke op og håbe på at få en plads, mens campingpladserne kunne se deres gæster an, inden de blev lukket ind.

Dels tegnede Thomas Traberg-Larsen allerede dengang et grafisk kort over hele campingpladsen, og ejeren kunne både se ledige pladser og bruge musen til at navigere rundt.

- Dengang havde ingen set noget lignende, husker han.

I 1991 var hans hustru involveret med at servicere kunder i en grad, så hun droppede at vende tilbage til sit faste job efter sin første barselsorlov, og fire år senere droppede Thomas Traberg-Larsen også den faste lønindkomst for at være med til at udvikle familievirksomheden.

Savnede seriøse konkurrenter

Bekymringerne for huslejen blev hurtigt gjort til skamme, men i stedet for at lade sig rive med af bankernes vækstsnak og dot.com-bølgens fremmarch i slutningen af 1990'erne, holdt Thomas Traberg-Larsen fast i det lange seje træk og begejstringen for selv at have fingrene nede i udviklingen af den nye teknologi.

Med undren kiggede han dengang på det, der foregik omkring ham.

- Vi var ikke en del af it-boblen, men vi så med undren på, hvordan boblen blev bygget op med ekstreme vækstrater, mens vi fortsatte med mere normale og stabile væksttal, siger han.

Kort efter forsvandt konkurrenterne igen om ørerne på Compusoft, men faktisk savnede it-virksomheden seriøse konkurrenter, fordi Compusoft var så tidligt ude, at der fra kundernes side blev talt om monopollignende tilstande.

- Hvis man som kunde reelt kun har ét valg, kan man godt føle det sådan, og nogle af kunderne troede måske, at vi misbrugte vores position prismæssigt. Derfor savnede vi seriøs konkurrence, men mange af de bud, der var oppe mod os, var endnu mere baggårdsagtige end os selv, husker Thomas Traberg-Larsen.

Kun én gang frygtede han, at Compusoft ville få ørerne i maskinen.

Det var omkring år 2000, hvor tyske SAP med hele deres enorme markedsføringsapparat gik ind på markedet for bookingsystemer og kørte kanvas på samtlige Compusofts kunder og tilbød alle kunderne møder.

- De tilbød noget, vi aldrig har tilbudt vores kunder. Vi har været så tilbagelænede, at vi ikke har haft tid til at besøge kunderne, men der har altid været kaffe på kanden hos os, og det plejede at være 99,8 procent sikkert, at kunderne havde lagt en ordre, inden de tog afsted igen, husker Thomas Traberg-Larsen.

Familiedrevet it-virksomhed

IT-virksomheden Compusoft blev stiftet af Thomas Traberg-Larsen i 1987. I 1991 gik hans hustru, Lene Traberg-Larsen ind i virksomheden på fuld tid, og han fulgte selv efter i 1995.

I dag er virksomheden, der laver skræddersyede it-løsninger til især campingpladser, placeret i Søndersø og har 33 ansatte.

Compusoft har på intet tidspunkt lånt penge i banken og har lavet overskud hvert eneste år.

I det seneste regnskabsår var overskuddet på 7,2 millioner kroner, og det bliver fulgt op af et overskud på 9,6 millioner kroner i det kommende regnskab. Sidste år fik virksomheden Børsens Gazellepris for over en fireårige periode at have vækstet kraftigt. Da Compusoft gik ind på det tyske marked, valgte Thomas Traberg-Larsen at lægge den del af aktiviteterne i et særskilt selskab, og prisen gik til det selskab.

Lene og Thomas Traberg-Larsens tre sønner er alle en del af Compusoft, og generationsskiftet er påbegyndt.

Simon Traberg-Larsen, 28, er civilingeniør i fysik og har kundekontakt og er med på mange af virksomhedens store projekter. Casper Traberg-Larsen, 25, er softwareingeniør, mens Lasse Traberg-Larsen, 23, er i gang med at færdiggøre sin ingeniøruddannelse og arbejder på Compusoft ved siden af studierne.

Direktør med den ene hånd

Compusoft mistede kun én kunde til den tyske konkurrent, der hurtigt bakkede ud af markedet igen.

I dag er markedet et helt andet. Alligevel har Compusoft særstatus på markedet for bookingsystemer til campingpladser.

Samtlige fem- og fire-stjernede campingpladser i Danmark kører med Compusoft-systemer, og dertil kommer, at mange af systemernes delelementer kan bruges til for eksempel hoteller, restauranter, svømmehaller og attraktioner som Givskud, Knuthenborg og Odense Zoo.

- Der er ingen helt ligesom os, fordi vi i begyndelsen af 1990'erne tog en underlig beslutning. Dengang skulle vi styre nogle løsninger, der kunne åbne og lukke bomme og give gæsterne adgang til bad og andre faciliteter. Derfor kontaktede vi en udbyder af den slags automater. Da de ikke var interesseret i at samarbejde, begyndte vi selv at lave en kortlæser, der spiller sammen med vores software, og nu har vi to udviklere, der arbejder med at lave vores egen elektronik. Det har helt sikkert ikke været den billigste vej at gå, men det betyder, at vi i dag står meget stærkt, siger Thomas Traberg-Larsen.

Han har aldrig haft brug for en egentlig salgsafdeling.

Produktet har solgt sig selv. Både i sin fulde version og i mindre dele, og Thomas Traberg-Larsen har fortsat fingrene ned i udviklingen af systemerne. Imens har han klaret direktørtjansen ved siden af programmøropgaverne.

- Det er forkert at sige, at direktørrollen ikke har haft min interesse, men jeg har haft fingrene så meget i maskinrummet, at det har taget størstedelen af min tid. Det prøver jeg at slippe nu, så jeg i højere grad får en konsulent- og rådgiverrolle, men jeg slipper det ikke helt. Med så mange års historik, har man også nogle systemer, der overlever på mærkelig manér, og dem kan jeg ikke hente nye ingeniører fra SDU ind at kigge på, siger Thomas Traberg-Larsen grinende.

ERHVERV 112

Generationsskifte på vej

Han har ellers sikret fødekæden, for alle parrets tre sønner er ansat i virksomheden, og Casper Traberg-Larsen hev sågar to studiekammerater med i forbindelse med et bachelorprojekt. Medarbejdergruppen er derfor et miks mellem unge it- og ingeniørspecialister, mere erfarne udviklere og folk med erfaring fra camping- eller overnatningsbranchen.

Simon Traberg-Larsen fra næste generation har for eksempel udviklet et digitalt skilt til havne, som er et nyere men stort fokusområde for Compusoft, ligesom det var ham, der sørgede for, at virksomheden for nogle år siden vandt et EU-udbud til Københavns Kommune.

Arvefølgen er derfor sikret, og generationsskiftet allerede i gang.

- Der har ikke været nogen automatik i, at vores sønner skulle ind i virksomheden. Sådan er det bare blevet, og de har flair for det. Vi elsker at se, at de har valgt at køre med, og drømmen er selvfølgelig, at vi stille og roligt bliver spillet af banen, men det sker ikke i morgen, siger Thomas Traberg-Larsen.

Han oplever, at virksomheden med sin støt stigende størrelse har fået flere og flere muligheder. Alligevel gør han en dyd ud af, at man skal kende sine begrænsninger, og to gange har han derfor takket nej til at levere til Mærsk.

- Det blev for specialiseret i forhold til vores standardramme. Selvfølgelig var jeg ærlig, men man skal også være realistisk, og samtidig dukkede der en stor svensk campingkoncern op, som passede perfekt til os, siger Thomas Tranerg-Larsen.

Alle tre sønner, Casper (i baggrunden), Simon (ved computeren) og Lasse, der stadig er i gang med sin uddannelse, er gået ind i Compusoft, som allerede er i gang med generationsskiftet. Det glæder både Lene og Thomas Traberg-Larsen, som med tiden håber at blive spillet langsomt af banen. Det sker dog ikke lige foreløbig. Foto: Trine Grauholm

Købmandsdelen fejler ikke noget

I 2019 lukkede Compusoft en aftale med den største svenske campingkoncern, First Camp, der blandt andet har købt campingpladser i Hasmark, Bogense, Bøsøre og Skovlunde og har en strategi om at købe mere op i Danmark.

- Den aftale har styrket vores selvtillid en hel del, for da de skulle have en ny udbyder, havde de 40 pladser og inviterede alle, der lignende nogle, som kunne klare opgaven. 20 ud af 22 europæiske udbydere kunne leve op til de basale krav, 11 blev inviteret til yderligere samtaler, og vi endte med at snuppe aftalen, fortæller Thomas Traberg-Larsen.

Han regner Compusofts indtog på eksportmarkedet som virksomheden største succes, fordi det både i Sverige, Norge og Tyskland er lykkedes at slå konkurrenterne på deres hjemmebane.

Forsigtig som han er, valgte han ellers at placere det tyske eventyr i et selskab for sig baseret på sin fars gamle fabrikant-CVR-nummer, men væksten indbragte sidste år det selskab Børsens Gazelle for at have vækstet kraftigt over en fireårig periode.

- Vi har taget alle de bedste feriecentre i Norge, Sverige og Tyskland, og så bevæger vi os nedad. Det har været meget tilfredsstillende, selv om det i Sverige næsten også var synd for vores konkurrent. Men vi siger altså ikke nej. Købmandsdelen fejler ikke noget. Det er helt klart sjovt at se tingene lykkes, siger Thomas Traberg-Larsen.

Thomas Traberg-Larsen har altid været bidt af en gal computer, og som barn gik han ofte rundt og skrev koder ned, indtil han fik mulighed for at teste, om de virkede. Det gjorde han også i 1980'erne, og ud af det voksede et banebrydende koncept til campingpladser. I dag har Compusoft 33 ansatte, og Lene Traberg-Larsen har været med lige fra begyndelsen. Foto: Trine Grauholm
Lene Traberg-Larsen har været med fra Compusofts spæde start. Foto: Lasse Traberg-Larsen
Thomas Traberg-Larsen er direktør for Compusoft, men han har også fingrene dybt nede i udviklingen af virksomhedens it-Løsninger. Foto: Lasse Traberg-Larsen
Simon Traberg-Larsen er civilingeniør i fysik men er alligevel endt i Compusoft, hvor han blandt andet har meget kundekontakt og er med på mange af virksomhedens store projekter. Foto: Lasse Traberg-Larsen
Casper Traberg-Larsen er softwareudvikler og har hevet to studiekammerater med ind i Compusoft. Foto: Lasse Traberg-Larsen
Lasse Traberg-Larsen er stadig i gang med sin ingeniøruddannelse, men han er begyndt at arbejde i familievirksomheden Compusoft. Foto: Compusoft
Compusoft har egen udviklingsafdeling, og softwareudvikler Casper Traberg-Larsen (midt i billedet) er ligesom sine to brødre ansat i virksomheden. Foto: Lasse Traberg-Larsen
Compusoft var banebrydende med sit bookingsystem tilbage i 1980'erne, og selv om der siden er kommet flere udbydere til, kører alle danske fire- og femstjernede campingpladser i Danmark med Compusofts bookingsystem. Foto: Lasse Traberg-Larsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce