Annonce
Erhverv

Direktør advarer: Byggeriet er tæt på en overophedning

Michael Andersen ved byggepladsen i Lindehaven i Sønderborg, hvor en ny bydel er ved at tage form. Foto: Carsten B. Grubach
Det kan blive for dyrt at bygge nyt, så det kan give mening at udsætte nogle nybyggerier, vurderer Michael Andersen, administrerende direktør i Hanssen Ejendomme A/S.

SØNDERBORG/DAUGAARD: 615 ejendomme i 2018.

665 i 2019.

767 i 2020.

Hanssen Ejendomme A/S, en del af Hanssen Holding med hovedsæde i Daugaard og ejer af de mange ejendomme hovedsageligt langs den jyske østkyst, er i voldsom vækst.

Boomet i salg af jord og ejendomme med efterfølgende byggeri har i de tre seneste år medvirket til samlede overskud efter skat på henholdsvis 38 millioner kroner, 75 millioner og hele 124 millioner i corona-året, hvor byggeriet nåede nye højder.

Alligevel træder Michael Andersen, administrerende direktør i Hanssen Ejendomme A/S, med egne ord i øjeblikket varsomt.

- Byggeriet er ophedet og tæt på en overophedning. Råvarepriserne på beton, stål og isolering er steget 25-30 procent på grund af den store efterspørgsel, og der er mangel på håndværkere, så lønnen stiger. Det kan også blive for dyrt at bygge nyt, så det vil være godt købmandskab og give mening at udsætte nogle nybyggerier, siger direktøren.


Det, vi køber, skal ligge inden for en times kørsel fra Daugaard, og derfor koncentrere vi os om den østlige del af Jylland, men vi har da i øjeblikket kig på en ejendom i Odense.

Michael Andersen, administrerende direktør, Hanssen Ejendomme A/S


- Vi har flere ting i pipelinen, blandt andet et kontorhus i Randers, logistikejendomme i Skanderborg og byggeri i et detailområde i Tilst, og vi overvejer da, om de projekter skal udskydes, forklarer Michael Andersen og fortsætter:

- Vi kigger lige på det i nogle måneder og ser, om der er en ændring i markedet, eller om vi skal trykke på knappen og tage en dyb indånding velvidende, at prisen er steget med 25-30 procent.

Annonce

Fire store projekter

Der bygges dog stadig flittigt. Hanssen Ejendomme har således gang i fire store projekter i Sønderborg.

Det er opførelse af BilligBlomst og Bauhaus på den tidligere JF-grund, hvor en større udvalgsvarebutik kommer til i løbet af et års tid, opførelse af en helt ny bydel med boliger i Lindehaven, opførelse af en Sunset-restaurant og ombygning af den tidligere tekstilfabrik Møller & Co., som blev købt i december og i dag rummer kontorer og erhvervslejemål.

- Det er lidt tilfældigt, at det lige er Sønderborg, at vi har så mange projekter i øjeblikket, men det passer fint ind i vores portefølje med at bygge detailhandel ved aflastningscentre og logistik- og kontorejendomme, siger Michael Andersen.

Der arbejdes på højtryk for at få den nye BilligBlomst i Sønderborg klar til åbningen i denne uge. Foto: Carsten B. Grubach

- Og så sker der bare en masse i byen, hvor vi tidligere har opført Stenager Centret med blandt andet Maxi Zoo og BabySam, og vi er her også i forvejen med Harald Nyborg, Power, Jysk og Fitness World.

- Vi vil udvikle der, hvor der er udvikling, så det passer godt ind i vores strategiske mindset, tilføjer han.

Annonce

Bygger langs motorvej

Den nye bydel i Lindehaven, der omfatter 74 boliger, 28 rækkehuse og 46 lejligheder og udstykning af 16 parcelhusgrunde, som næsten alle er solgt, opføres dog delvist i samarbejde med et boligselskab, men ellers kan Michael Andersen hurtigt opregne en del andre igangværende projekter langs den jyske motorvej mellem Aalborg og Sønderborg:

- Vi bygger et Bones over for storcentret i Randers, vi har købt en stor kontorejendom på Vejlevej i Fredericia, vi har købt Coops store lager i Vejen og lejet det ud til Primo Cargo og Dekra, og vi har købt en kontorejendom i Sønderborg af Pensam.

Om Hanssen-koncernen

  • Det var købmanden John Hanssen, der i 1980'erne skabte Hanssen-koncernen, og det er stadig Hanssen familien, der driver den.
  • Det begyndte med dagligvarehandel - blandt andre etablerede koncernen Fakta- og Big Store-kæderne, der begge blev solgt til Coop Danmark.
  • Siden har koncernen bredt sig til flere brancher.
  • Hanssen-koncernen har blandt andet investeret i Louis Poulsen Lighting, Go On, IC Group og samtidig etableret en solid porteføljedivision med ejendomsinvesteringer og investeringer i danske kapitalfonde og vindmøller som nogle få eksempler.
  • Hanssen Holding A/S, DSF Forvaltning A/S og 3G Forvaltning A/S er selvstændige moderselskaber for Hanssens øvrige selskaber.

- Det, vi køber, skal ligge inden for en times kørsel fra Daugaard, og derfor koncentrere vi os om den østlige del af Jylland, men vi har da i øjeblikket kig på en ejendom i Odense.

- Vi har haft en ambition om at købe ejendomme for 100-150 millioner kroner, når mulighederne har budt sig. Nogle har vi set på i lang tid – for eksempel Møller & Co. i Sønderborg – men vi havde indtil december ikke kunnet finde hinanden på pengene, fortæller Michael Andersen.

Annonce

Første Bauhaus på vej

Hanssen Ejendomme A/S, Bauhaus, en af Europas største byggemarkedskæder, og BilligBlomst, der har hovedsæde i Aarhus, har til gengæld ikke haft svært ved at finde hinanden økonomisk, selv om der også her har været overvejelser i en årrække.

Bauhaus bliver på cirka 15.000 kvadratmeter, og 100 vil efter planen blive beskæftiget i byggevarehuset, når det åbner i 2022. Det er det første byggevarehus, Bauhaus bygger i Sønderjylland.

BilligBlomst, der råder over i alt 5000 kvadratmeter, åbner allerede i denne uge.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce