Annonce
Fyn

Digitalisering vinder frem - men det kunne gå meget hurtigere

Lars Bergholdt, forretningschef for 1:1 Sparring i Erhvervshus Fyn. Pressefoto

Digitaliseringsbarometer 2020.

Det er navnet på en dugfrisk undersøgelse, lavet af Erhvervshus Fyn og Erhvervshus Sydjylland, som måler temperaturen på digitaliseringen blandt de syddanske virksomheder.

Spørgeskema-undersøgelsen, som cirka 1000 virksomheder har deltaget i, viser, at selvom virksomhederne nu møder færre barrierer for digitalisering end for to år siden, er der stadig et stort forbedringspotentiale i forhold til at udbrede digitale løsninger blandt virksomhederne.

Annonce


Undersøgelsen peger nemlig på, at 48 procent af de syddanske virksomheder har et lavt digitaliseringsniveau. Det er et fald på kun fem procent-point siden 2018.

For Fyn alene er tallet 41 procent, og kun 18 procent er højt digitaliserede. Det er især de mindre virksomheder, der har en lav grad af digitalisering.

Det kan jo godt undre, at flere ikke er hoppet med om bord på digitaliseringsvognen, når nu vi ved, at digitalisering er lig med fremtidssikring. Det har ikke mindst coronapandemien sat en tyk streg under, da den tydeligt har vist, at de virksomheder, der har en høj grad af  digitalisering af deres processer og funktioner, klarer sig bedre igennem krisen sammenlignet med virksomheder med lav eller ingen digitaliseringsgrad.

Tallene i undersøgelsen dækker selvfølgelig over en mere nuanceret virkelighed end digitaliser eller dø! For ikke alle digitaliserede virksomheder klarede sig godt igennem coronakrisen, og ikke alle virksomheder har et oplagt digitaliseringspotentiale.

Disse virksomheder skal selvfølgelig ikke tvinges ud på en digital rejse, men blandt de resterende er der mange, for hvem der er store gevinster at hente ved at digitalisere deres forretning i en eller anden grad.

Faktisk svarer over 70 procent af de fynske virksomheder, der har digitaliseret mindst én af deres processer eller funktioner, at de oplever, at de får gevinst af deres digitale investering.


Uanset hvordan man griber det an, så er det vigtigste, at man kommer i gang. For der er ingen tvivl om, at de fynske virksomheder, der er digitaliserede, er dem, der har det bedst.


Så hvad er det, der forhindrer en stor andel af virksomhederne i at kaste sig ud i en digital udvikling?

Mange mindre virksomheder begrænses af, at de hverken synes, de har nok ressourcer eller tilstrækkelig viden og digitale kompetencer in house til at gennemgå en digital transformation. Men det er faktisk slet ikke så svært at komme i gang med en digital omstilling, og et godt råd er at afklare, hvor i virksomheden, man skal starte med at digitalisere.

Det centrale spørgsmål er her, hvor digitaliseringen skaber størst muligt udbytte for en virksomhed, og det finder man ud af ved for eksempel at se nærmere på processerne i produktionen, salget eller administrationen.

Det gør man ved at kigge på dem ud fra tre vinkler:

  • De processer, der oftest gentages
  • De processer, der bruges mest tid på
  • De processer der kan reducere gennemløbstid.

Der kan være store gevinster at hente indenfor alle områderne, men hvor er der flest? Det er her man skal starte.

Uanset hvordan man griber det an, så er det vigtigste, at man kommer i gang. For der er ingen tvivl om, at de fynske virksomheder, der er digitaliserede, er dem, der har det bedst. Og det er til gavn for os alle, når virksomhederne har det godt.

Annonce
Annonce
Fødevarer

Markedet for plantebaserede fødevarer skal vindes på smag: Plantekompagniet etablerer produktion for at kunne udvikle nye produkter

Annonce
VÆKST

Preben har vækst i sit livsværk nummer to: - Min kone mente ikke, jeg var klar til at gå pension

Annonce
Fødevarer

Populær remoulade får bedre produktionsforhold

Annonce
Forsiden netop nu
BYGGERI

HPH Totalbyg i fremgang - øger omsætning med 50 procent

Lov & ret

Klumme: Momsfritagelse af transportydelser kræver direkte tilknytning

Randers

Chefen kalder sine medarbejdere for nørder i alt fra sten og stål til træ og polster - møbelfabrikken Mølballe har vokseværk

Erhverv For abonnenter

Stærke sager: Andreas og Emil satser stort på produktion af sennep i Svendborg

Østjylland

Marketingbureauet ZUPA ZITA overtager Norlys' inhouse bureau

ØKONOMI

Regeringen styrker lånemulighederne for små erhvervsdrivende

Annonce