Annonce
Erhverv

Digital overvågning giver landmænd bedre bundlinje

Tre vejrstationer har professionaliseret og effektiviseret Jacob Dalsgaard Justesens forretning på Siljebjerggaard Svineproduktion i Brædstrup, og han er meget tilfreds med sin beskedne investering i udstyr fra FieldSense. Foto: Jørgen Høg
Den digitale virksomhed FieldSense fra Aarhus hjælper landmænd med at træffe præcise beslutninger og sikre mere effektiv drift. FieldSense har stor succes både i Danmark og i udlandet og har firedoblet omsætningen på et år.

BRÆDSTRUP: Bedre planlægning. Højere effektivitet. Mindre spildtid.

Bedre styr på regn og blæst sparer landmand Jacob Dalsgaard Justesen for mange unødvendige ture og sikrer ham en bedre nattesøvn.

- Tidligere kunne jeg stå op klokken fire om morgenen og køre ud på en opgave for at finde ud af, at det regnede eller blæste for meget på den pågældende mark, og så måtte jeg vende om. Nu kan jeg undersøge forholdene med præcise, lokale data fra mine tre vejrstationer fra FieldSense og på den måde beslutte, om jeg skal afsted. Eller om jeg kan snuppe en time mere på øjet.

Jacob Dalsgaard Justesen driver Siljebjerggaard Svineproduktion i Brædstrup, og han er meget tilfreds med sin investering på 15.000 kroner i udstyr fra FieldSense. Tre vejrstationer har professionaliseret og effektiviseret hans forretning:

- De tre stationer er strategisk placeret, så de dækker alle mine marker, der er spredt over et område med 25 kilometer fra det ene yderpunkt til det andet. Jeg bor selv i midten, og de tre stationer sikrer mig et præcist og hurtigt overblik over regn og blæst, som er afgørende faktorer for mit arbejde.

- Tidligere var jeg henvist til at operere ud fra en simpel mavefornemmelse. Ja, vi havde sat regnmålere op til en 50’er fra det lokale byggemarked, men nu har vi fået meget bedre styr på data fra område til område, fra mark til mark, for der kan være markant forskel på regnmængden selv inden for en radius på 25 kilometer, forklarer Jacob Dalsgaard Justesen.

Han bruger blandt andet de præcise oplysninger fra vejrstationerne i arbejdet med gødning og sprøjtning. Det er værdifuld viden, om det har regnet, eller om der er regn på vej.

Om foråret kan han eksempelvis sprøjte meget mere præcist mod svampeangreb, og han kan planlægge sit arbejde i forhold til regn og blæst.

- På den måde kan jeg spare en masse udgifter ved, at der nu ligger viden, fakta og evidens bag mine beslutninger, pointerer Jacob Dalsgaard Justesen.

Fieldsense

Etableret 2015 i Aarhus.

Omsætning 2019: 4,6 mio. kroner

Forventer at fordoble omsætning i år, men corona-pandemien medfører usikkerhed om omsætning og resultat for 2020.

Antal ansatte: 14

Overvåge afgrøder

Med en række unikke services kan FieldSense assistere planteavlere med at sprøjte og gøde mere præcist.

FieldSense er en digital virksomhed, som udvikler værktøjer til landbruget. Landbrugs- og konsulentvirksomheder bruger virksomhedens løsninger til at overvåge deres afgrøder for at træffe bedre og mere rettidige beslutninger.

En vejrstationspakke fra FieldSense forbedrer landmænds beslutninger med hyppige og mark-specifikke vejropdateringer, og pakken gør det muligt at måle vejrforhold meget præcist. Den lokale og hyppige information gør det muligt at udføre de rigtige opgaver på de rette tidspunkter, og med FieldSense kan landmanden tage sine vejrdata med sig.

- Vores opdateringer sendes direkte til landmandens smartphone eller pc hvert 10. minut. Dermed kan han fokusere på at drive sit landbrug. Vi tager os af service og reparationer og sikrer, at han altid modtager præcise vejrdata, forklarer John Smedegaard, der er administrerende direktør i FieldSense.

FieldSense udbyder også en såkaldt præcisionspakke baseret på satellitbilleder, der hjælper landmanden med at holde overblik. Pakken giver hyppige indblik i afgrødernes væksttilstande, den finder udsatte områder, og den gør det muligt at træffe beslutninger på et solidt videns-grundlag.

Markovervågning holder kunderne opdateret på udviklingen i markerne, holder øje med sundheden i afgrøder og hjælper med en bedre fordeling af gøde- og sprøjtemidler.

Annonce

Firedobler omsætning

- Det går godt, siger direktøren med tilpas jysk underdrivelse.

FieldSense har firedoblet omsætningen fra 2018 til 2019.

- Ja, vi når vores budgetter og vores mål, fortæller John Smedegaard.

Lige nu er der fokus på Sverige, Finland og Estland. Her har FieldSense solgt 500 vejrstationer og fået mange positive tilbagemeldinger på deres services.

- Vi leverer brugbare værktøjer til landmandens værktøjskasse. Vi er klar over, at vores kunder besidder en stærk og kompetent faglighed, og det husker vi, når vi stiller vores værktøjer til rådighed. Landmænd kender om nogen deres egne marker, for os handler det om at hjælpe med data, der understøtter deres faglighed, siger John Smedegaard.

Virksomheden har sine produkter og services i drift hos flere end 600 danske landmænd, og der er mere end 2000 månedlige brugere fordelt på danske landbrug.

John Smedegaard regner med, at FieldSense også om tre år vil have fokus på at udvikle af data og behandle data for landmænd.

- Vi vil gerne være det ekstra gear for den travle landmand. Vi vil gerne hjælpe ham med at forbedre bundlinjen og hans evne til effektivt og sikkert at producere mad til os forbrugere og dermed hjælpe landet som helhed.

Han forventer, at FieldSense om tre år har 20 fastansatte medarbejdere, og han tror og håber på, at de har øget vores forretning med 50 procent i forhold til i dag.

- De tre stationer er strategisk placeret, så de dækker alle mine marker, der er spredt over et område med 25 kilometer fra det ene yderpunkt til det andet. Jeg bor selv i midten, og de tre stationer sikrer mig et præcist og hurtigt overblik over regn og blæst, som er afgørende faktorer for mit arbejde, siger Jacob Dalsgaard Justesen. Foto: Jørgen Høg
Annonce

Millionstor kapitaltilførelse

FieldSense har netop modtaget et ny, millionstor kapitaltilførsel fra partnere og investorer.

- Vi har afsluttet en intern runde med at skaffe ny kapital, så vi kan ekspandere og udvikle vores forretning. Jeg kan ikke oplyse det præcise beløb, vi har fået tilført, men der er tale om flere millioner kroner, og vi er meget glade for den massive opbakning.

Svineproducenten på Siljebjerggaard i Brædstrup er også tilfreds.

- Der er ingen tvivl om, at der er mange penge at spare med udstyret fra FieldSense, siger Jacob Dalsgaard Justesen.

Han har endnu ikke regnet præcist på besparelsen, da 2020 er det første år, hvor han udnytter hele systemet.

- Alt tyder på, at vi herhjemme får mere og mere ekstreme vejrforhold. Tænk bare på al den regn, vi fik sidste år, da vi skulle høste. Jeg er overbevist om, at vi med de nye mængder af data vil blive mere præcise i valget af afgrøder til den enkelte mark, efter vi nu kan se, hvor meget det regner på den enkelte lokation.

Administrerende direktør John Smedegaard fra FieldSense har udviklet sytsemet og har indtil nu solgt 500 vejrstrationer til landmænd i blandt andet Danmark, Sverige, Finland og Estland. Foto: Jørgen Høg
- Vi leverer brugbare værktøjer til landmandens værktøjskasse. Vi er klar over, at vores kunder besidder en stærk og kompetent faglighed, og det husker vi, når vi stiller vores værktøjer til rådighed, siger John Smedegaard. PR-foto
Annonce
Annonce
Erhverv

Ny sygeplejefaglig direktør har stået i spidsen for akutafdelingen i Horsens - nu skal hun helt op i helikopteren

Annonce
Fyn

Konferencecentre forventer nyt rekordår

Annonce
Erhverv

Han kan stege din bøf: Verdensmester rejser ud og griller for kunderne

Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Ekstremerne vinder i jagten på talent: Hvis du vil være noget for alle, er du ikke noget for nogen, mener Odense-direktør

Nordsjælland

Abekopper sender aktie på himmelflugt: Kvistgård-virksomhed stiger syv milliarder i værdi

Fyn For abonnenter

Biotech-firma i Odense blev kendt under corona: Fordobler millionoverskud efter testspurt

Erhverv

Analyse: Bankerne betaler ikke negative renter længere. Gør du?

Sydjylland

"Det viste sig at være helt nødvendigt med en oprydning": Spildevandsselskab har sagt farvel til top-direktør

Fyn

Sydfynsk cykelhandler i stort gear: Største overskud nogensinde

Annonce