Annonce
Iværksætter Odense

Det skal være slut med tur/retur til Kina for 250 millioner svin

Det er endnu blot en prototype, men Proxima Centauri-ejer Jan Pedersen håber at kunne skrive den første faktura på sin opfindelse, der automatisk sorterer svinetarme, om et lille års tid. Foto: Kim Rune
Kan man springe ud som opfinder og iværksætter, når man egentlig er gået på pension? Ja, det kan da man da, og nu har Jan Pedersens pølsede opfindelse skaffet ham en nominering til IværksætterOdense 2019. Og det, før den overhovedet er kommet på markedet.

Når vi går i supermarkedet og køber en pakke med medister, er det nok de færreste af os, der ved, at den allerede har været ude på en rejse. En temmelig lang rejse. Den naturtarm, medisterpølsen kommer i, har nemlig været en tur i Kina og tilbage igen, før den kan bruges.

I Europa bliver tarmen saltet og pakket, før den med skib skippes til Kina, hvor tarmen manuelt bliver skyllet, saltet af og fyldt med vand for at man kan måle størrelsen på den. Det er nemlig helt afgørende for en pølse, at diameteren er helt korrekt. Ellers går det galt, når pølsen skal fyldes. Processen er dyr, og det er derfor, det bliver gjort i Kina.

Direktør Jan Pedersen har selv haft en fabrik i Polen og har i sin tid sendt tusindvis af svinetarme til Kina og tilbage igen, men han har i mange år tænkt, at det da måtte kunne gøres bedre. Så da han gik pension og endelig havde tid, tænkte han "nu skal der sgu ske noget på det her område".

Annonce

Proxima Centauri

  • Proxima Centauri er navnet på Jan Pedersens patenterede maskine, der er udviklet til automatisk at opsamle og sortere naturtarm fra svin.
  • Prototypen bliver i øjeblikket testet og den endelige maskine forventes færdig til næste år.
  • En mand vil kunne betjene tre maskiner.
  • Som det er i dag, går der 4-6 måneder fra naturtarmene sejles til Kina, før pølsefabrikkerne får dem retur.
  • Navnet Proxima Centauri har ikke noget med produktet at gøre, men kommer af Jan Pedersens fascination af stjerner og planeter.

Sparer CO2

Han søgte penge hos Innovationsfonden, og to år senere sidder han på teknologisk institut i Odense med en prototype på en maskine, der kan netop det. Sammen med en robot kan den fange og fylde naturtarmen, så diameteren bliver helt præcis. Den endelige maskine håber han er færdig om et lille års tid, og efterspørgslerne er der allerede.

- Med maskinen her kan vi gøre det 60-70% billigere end at sende tarmene til Kina. Samtidig kan vi gøre det på en måde, så vi sparer på CO2. Fra Europa sender vi hvert år 250 millioner svin om på den anden side af jorden, og forureningen fra de tankskibe, der sejler frem og tilbage fra Europa til Kina svarer til 4,1 millioner biler årligt i Europa, fortæller opfinder og direktør Jan Pedersen.

- Jeg har fået en del skriftlige tilkendegivelser, så når vi har maskinen klar, har jeg kunder, der meget meget gerne vil købe. De er trætte og kede af at skulle sende til Kina og tilbage igen, siger han.

Pris er nyttig

Nu er Proxima Centauri, som Jan Pedersen har kaldt sin virksomhed, nomineret til IværksætterOdense 2019, selvom hans maskine endnu ikke er på markedet, men en pris, og de penge der følger med, kan sagtens bruges.

- Vi er i en fase nu, hvor det først og fremmest vil give os et lille økonomisk skub i den rigtige retning. Det er temmelig dyrt. Vi har bygget i to år og har ikke kunnet skrive en eneste faktura endnu. Og vi kommer heller ikke til at gøre det før om et lille års tid. Der skal bruges masser af penge. Det kunne være et tilskud til at hjælpe os videre, siger Jan Pedersen, som også fortæller, at maskinen og den nye metode vil bidrage positivt til de 17 verdensmål, når de kæmpe skibscointainere ikke længere behøver at sejle til Kina og tilbage igen og udlede svovl i atmosfæren.

Og Proxima Centauri? Det er den stjerne, der ligger tættest på solen og betyder kentaurens nære.

Jan Pedersen skiftede ret hurtigt tilværelsen som pensionist ud med en ordentlig iværksætterhat, for hans idé skulle bare føres ud i livet, nu hvor han havde tid til det. Foto: Kim Rune
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
forside

Falck fyrer 300 ansatte i Danmark

Annonce