Annonce
Østjylland

Video: Iværksætteren Esben dyrker tang på land for en mere bæredygtig fremtid

Iværksætter Esben Rimi Christiansen, der står bag firmaet Pure Algae Denmark, har rigeligt at smile af i disse dage. Foto: Laura Uldahl Aggernæs
Klos op ad Kattegatcenteret i Grenå er iværksætteren Esben Rimi Christiansen i øjeblikket ved at så frøene til en mulig eksportsucces. Og med indtil videre to millioner kroner i legatstøtte og en gruppe mulige investorer på vej er troen på projektet stor.

Grenå: Det grønne guld. Sådan beskriver 29-årige Esben Rimi Christiansen, stifter og administrerende direktør i Pure Algae Denmark, indholdet i de store cylindere fyldt med tang, der i en evig dans med strømmen bobler op til vandoverfladen og forsvinder ned under den igen.

Vi befinder os i en aflang container, få meter fra Kattegats brusende bølger, og på samme grund, hvor forskningskonsortiet Algecenter Danmark som de første i landet etablerede Danmarks første landbaserede dyrkningsanlæg til tang.

Men hvor forskerne dengang lod cylinderne stå i al slags vind og vejr, har Esben Rimi Christiansen og hans ansatte med firmaet Pure Algae Denmark, der har et kommercielt sigte, i stedet valgt at placere de landbaserede dyrkningsanlæg indendørs i et kontrolleret miljø.

Annonce

- Hvis tangen får sol, så er det godt for væksten. Men får den for meget sol, så er det skidt på grund af overophedning, og får den for lidt, så er der ingen vækst. Så med et indendørs anlæg, er vi udover det, forklarer Esben Rimi Christiansen.

En tilgang, der har betydet, at en cylinder hos Pure Algae Danmark producerer den samme mængde tang, som Algecenter Danmarks anlæg gjorde til trods for, at firmaets cylindere fylder en tiendedel.

Men hvorfor overhovedet kaste sig over at dyrke tang på land, når havet allerede er så rigt på planterne, tænker du måske? Også det har Esben Rimi Christiansen flere forklaringer på.

Vi starter med at spole tiden tilbage til 2018.

Stort potentiale lokalt

Før Esben Rimi Christiansen sprang ud som iværksætter, var han i 2017 i forbindelse med sit afsluttende semester i bioteknologi på kandidatuddannelsen til civilingeniør på udveksling i Australien.

Her var han under uddannelsen på besøg på et fakultet, hvor en seniorforsker viste og forklarede, hvordan man ved hjælp af landbaserede dyrkningsanlæg til tang kunne være med til at gøre en forskel for miljøet.

For på samme måde, som træer kan opsuge den CO2, som vi mennesker udleder, kan også tang omsætte CO2 i så høj en grad, at et ton tang ifølge Pure Algae Danmark kan opsamle halvandet ton CO2.

Projektet vakte hurtigt Esben Rimi Christiansens interesse. Han faldt derfor i snak med seniorforskeren, der viste sig at være fra Danmark. Og snakken om, hvordan man kunne implementere et lignende projekt på dansk jord, gik så godt, at Esben Rimi Christiansen tilbage i Danmark endte med at spørge Annette Bruhn, som forskeren hedder, om hun ville være specialevejleder på hans afsluttende eksamensopgave.


Det koster penge at starte en virksomhed op. Og det koster også penge at holde den kørende. Så for at kunne lykkes med projektet, vidste jeg, at jeg havde cirka til marts, hvis jeg skulle nå at etablere et salg, der kunne holde virksomheden kørende

Esben Rimi Christiansen, stifter og administrerende direktør i Pure Algae Denmark


Det ville hun gerne. Og i marts 2018 lå specialet klar. En 91 sider lang afhandling om tangarten søsalats potentiale inden for folkesundhed og bæredygtighed, som han kort efter forsvarede foran en række nøglepersoner fra industrien, han selv havde inviteret forbi i håb om, at de ville kunne hjælpe ham i gang med projektet efterfølgende.

- Jeg vidste, at jeg ikke var godt nok rustet til at bygge et anlæg. Men jeg var til gengæld godt nok rustet til at kunne tiltrække de personer, jeg vidste, ville kunne hjælpe mig gennem de kompetencer, de besad, og som kunne være interesserede i at arbejde med det her, forklarer Esben Rimi Christiansen, der allerede på det tidspunkt puslede med tanker om at gå i gang med at udarbejde et kommercielt landbaseret dyrkningsanlæg til tang.

Og han oplevede da også fra start en stor interesse i lokalt produceret tang, hvilket gav ham modet til at gå videre med konceptet.

Annonce

Grundlag for vækst

Først efter seks måneder med konceptudvikling og søgen efter de rette samarbejdspartnere turde han dog at kaste sig ud i at bygge den første prototype. Et bekosteligt og angstprovokerende skridt, men også et nødvendigt ét, da de mange legater, han havde søgt, ikke førte nogen veje uden konkrete resultater at vise frem.

- Det koster penge at starte en virksomhed op. Og det koster også penge at holde den kørende. Så for at kunne lykkes med projektet, vidste jeg, at jeg havde cirka til marts, hvis jeg skulle nå at etablere et salg, der kunne holde virksomheden kørende. Så min indledende strategi var, at jeg ville sælge tang for at tjene penge, fortæller Esben Rimi Christiansen.

Han brugte derfor alle sine sparepenge på at købe en container og det første udstyr til at bygge en prototype med hjælp fra firmaet Solar Cooling i håb om at bevise sit værd i første omgang udenom fondene.

I januar 2019 lykkedes det at få den første portion tang klar. Men det var langtfra tilstrækkeligt til at skaffe smør på brødet. Det samme skete i februar. Og så kom marts.

- Jeg bor i Aarhus, og jeg kan huske, at jeg ikke engang havde nok penge på kontoen til at fylde tanken og køre til Grenå. Så tanken var i alle henseender tom, husker Esben Rimi Christiansen.

Han delte derfor budskabet om, at prototypen var klar, med flere fonde med et råb om, at han havde brug for deres hjælp. Og bedst, som han troede, at enden på projektet var nær, meldte Innovationsfonden sig på banen med støtte gennem deres Innofounder-forløb.

- Det indebar, at jeg både kunne få en iværksætter-SU samt et mindre beløb til at indkøbe udstyr og materialer for, så vi kunne videreudvikle projektet, fortæller Esben Rimi Christiansen, der i dag er dybt taknemmelig over det første skub, som støtten gav firmaet.

Et skub, der siden er blevet fulgt af utallige andre legater, der sammenlagt tæller en sum på to millioner kroner.

- Så vi har i dag et velfunderet grundlag til at skabe et paradigmeskift i tangindustrien, siger han.

Annonce

Et femstjernet tanghotel

Siden 2018 har Esben Rimi Christiansen arbejdet på højtryk på at bevise, at tangproduktion på land også er en rentabel størrelse. Men hvor han i første omgang havde forestillet sig, at tangen skulle sælge sig selv hjem som fødevare, har han i dag for alvor fået øjnene op for, at teknologien i sig selv er den egentlige forretning.

For med teknologien er det muligt både at løse en miljømæssig og økonomisk udfordring og samtidig bidrage med et produkt, der er særdeles efterspurgt.

- På nuværende tidspunkt er akvakultur-sektoren den hurtigst voksende fødevaresektor i verden. Her kan man opfylde et af menneskets genetisk fremstillede behov for omega3-fedtsyrer gennem fisk. Men eftersom bestanden af fisk i havet er faldende, er man nødt til at finde en kompensation i havbrug, fortæller Esben Rimi Christiansen, der netop her har fundet et stort potentiale for sin tang.

For hvor fiskeopdrættere i dag bruger penge på at komme af med det vand, som fiskene gøder og udånder CO2 i, har tang omvendt en evne til at optage og bruge netop det kvælstof og fosfor, som fiskene udleder, hvilket betyder, at teknologien så at sige slår tre fluer med et smæk; dels slipper fiskeopdrætterne for at skille sig af med vandet, dels slipper miljøet for at blive forurenet af det udledte spildevand, og dels får fiskeopdrætterne et nyt salgbart produkt, der ovenikøbet er adspurgt i både fødevare- og medicinalindustrien.

Samtidig, fortæller han, er tangen med til at rense vandet, hvilket giver fiskeopdrætterne et renere slutprodukt.

- Som vi siger: Vi skaber femstjernede hoteller til den tang, som tjekker ind hos os. Og så tjekker vi tangen ud igen som et femstjernet produkt, siger iværksætteren, der i dag har tre fuldtidsansatte og fire studentermedhjælpere og deltidsansatte ansat til at hjælpe sig i firmaet.

- Så indbegrebet af den værdi vi skaber er, at vi tager et spildprodukt, som ovenikøbet er pålagt en omkostning for fiskeopdrætterne på deres udledning, og gør den til en indtægt, og samtidig kan de så sælge tangen, hvilket også er et værdiskabende element, forklarer Esben Rimi Christiansen, der forventer, at firmaet i den første tid vil hjælpe kunderne med at finde afsætningskanaler til tangen.

Interessen er da også stor. Faktisk står køberne allerede i kø til at overtage tang såvel som anlæg.

Men de må væbne sig med tålmodighed lidt endnu. For først skal firmaet indkøbe og teste en til to nye storskalaanlæg i forlængelse af fiskeopdræt for at kunne redegøre for potentialet og sikre, at teknologi og pris følges ad. Og til det formål er Esben Rimi Christiansen i øjeblikket ved at invitere en gruppe af investorer indenfor. Et skridt, der glæder stifteren af firmaet meget.

- Jeg ser det som en ære og en motiverende faktor, at der er nogle, som gerne vil være en del af den fremtid, som jeg tror på, og som vil støtte mig i at udlevede min mission og være en del af den, siger Esben Rimi Christiansen, der forventer, at aftalen vil falde på plads inden længe.

Men selvom der endnu er lang vej til, at de kommercielle anlæg sættes i produktion, er det første salg allerede undervejs. Et firma har meldt sig på banen til at købe et set-up, der ligner det eksperimentelle forskningsanlæg, som firmaet i øjeblikket selv bruger til at finde frem til de helt rette formularer for tangdyrkningen.

Og selvom det kunne lyde som at skyde sin selv og sin forretning i foden, er det ikke tilfældet, understreger direktøren.

- Diversiteten i tang er lige så stor, som den er i grøntsager. Vi har på nuværende tidspunkt skræddersyet vores teknologi til søsalat, men ved samtidig at levere testanlæg til tangproducenter, som ønsker at videreudvikle teknologien inden for alternative arter, kan vi bidrage til at sætte skub i tangindustrien, forklarer Esben Rimi Christiansen.

Af samme grund ser han også her et stort potentiale for grøn vækst.

Annonce
Annonce
Vestjylland

Thise Mejeris Hjerm-ost har vundet gourmetpris: - Den har de ramt lige bagi

Annonce
Erhverv For abonnenter

Ansatte blev fyret, da coronaen kom: Nu kan stor fynsk fabrik ikke skaffe folk nok

Annonce
Fyn

Kandidat til Odin Award: Reppy.dk vil giver din smartphone et længere liv for klimaets skyld

Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv

Juliane sælger flagstænger på nettet

Østjylland

Tak for indsatsen: Jysk-ansatte bliver belønnet med million-bonus

Erhverv

Klumme: Typiske spørgsmål fra nye investorer

Fyn For abonnenter

Bygger ny fabrik til 25 millioner kroner efter rekordoverskud: - Vi vil være dobbelt så store om fire år

Sydjylland For abonnenter

Vejen-virksomhed med knald på købt af stor svensk koncern:  - Ingen skal frygte for deres job

Erhverv For abonnenter

Claus har indrettet sit firma med over 250 kunstværker: - Når jeg bruger flere penge end planlagt, er konen ikke glad

Annonce