Annonce
Fyn

Det blev en Halberg: Ny mand i spidsen for tobakskoncernen

Frederik Harald Halberg bliver ny direktør for Halberg A/S.. Han er efterkommer af Halberg-koncernens stifter og kommer fra en lederstilling i medicinalvirksomheden Novartis i Cypern. Foto: Katrine Becher Damkjær
Halberg-koncerndirektør Per Buch har valgt at gå på pension, og selv om hans afløser er fundet på Cypern, så er virksomheden ikke fremmed for ham. Navnet er Frederik Harald Halberg, og det var hans tipoldefar, der grundlagde den for 134 år siden.

Svendborg: Per Buch er på vej ud, og dermed bliver det igen en Halberg, der kommer til at stå i spidsen for Halberg-koncernen med omkring 400 medarbejdere.

For 1. maj sætter Frederik Harald Halberg sig for bordenden i den virksomhed, som hans tipoldefar, Harald Halberg, grundlagde, da han købte Carl Bønnelyckes tobaksfabrik i Møllergade i Svendborg i 1887. Og som har været i Halberg-familiens eje lige siden.

Frederik Halberg har gjort karriere i medicinalindustrien og var ansat i Novartis, da hans telefon ringede for et års tid siden.

- Det var Per Buch, der ringede og spurgte, om jeg ville tage over efter ham, siger Frederik Halberg, som på det tidspunkt var bosat i Cyperns hovedstad, Nicosia, og havde ansvaret for 60 medarbejdere.

Han blev overrasket over tilbuddet.

- Jeg havde ikke set det komme. Det gik supergodt for mig i medicinalbranchen, og jeg havde tænkt mig at fortsætte i den, men jeg sagde alligevel ja til opgaven, fordi jeg har stor veneration for familien og for Svendborg, siger han.

Lys fremtid

Nu skal han så stå i spidsen for en virksomhed, hvis kerneforretning, tobakken, ikke vinder mange podiepladser i popularitetskonkurrencer.


Den primære opgave er at udvikle på de nuværende forretninger, men det er klart, at vi vil være nysgerrige på at skabe flere forretningsområder også.

Frederik Halberg


- Men det går alligevel godt, og vi er i dag verdens andenstørste producent af pibetobak, siger Frederik Halberg, der ikke umiddelbart ser for sig, at positionen er truet.

- Fremtiden er lys. Folk vil blive ved med at nyde en cigar efter middagen og en pibe tobak under fisketuren, og det vil jeg også selv, siger han og anfører, at Halberg satser en del på såkaldt "chewbacco", altså tyggetobak.

- Det er mindre sundhedsskadeligt end rygning, og det er et område, som der er stor vækst på, siger Frederik Halberg, der ingen problemer har med at få tobakken som levevej.

- Det er et lovligt produkt, og det er med det, som det er med så mange andre nydelsesmidler: Det skal nydes med måde, siger Frederik Halberg, som svarer ja på spørgsmålet, om der også bliver produceret tobak på fabrikken om 10 år.

- Og det gør der også om 20 år. Folk vil blive ved med at ryge, men de røgfri produkter kommer nok til at fylde noget mere, tilføjer han.

Annonce

Hoteller, ejendomme og tøj

Familievirksomheden har gennem årene spredt aktiviteterne.

Frederik Harald Halberg

Er tipoldebarn af Harald Halberg, som grundlagde Halberg-koncernen i 1887.

Er 46 år.

Har haft lederstillinger i medicinalvirksomhederne Novo Nordisk, Salenta, Roche, Astra Zenica og senest i Novartis i Cypern.

Tiltræder 1. maj stillingen som administrerende direktør i Halberg A/S i Svendborg.

Har bosat sig i Svendborg sammen med sin familie, som består af hustruen Christina Halberg, parrets tre børn samt en 18-årig datter, som han har fra et tidligere ægteskab.

Ud over tobakken ejer den ejendomme og hoteller, ligesom den har fabrikken Elka Rainwear, som producerer erhvervsbeklædning.

Og det stopper ikke nødvendigvis med det.

- Den primære opgave er at udvikle på de nuværende forretninger, men det er klart, at vi vil være nysgerrige på at skabe flere forretningsområder også, siger Frederik Halberg, som desuden nævner, at Halberg-koncernen har tradition for at støtte lokalsamfundet i form af blandt andet sponsorater i sportsklubber og donationer til diverse initiativer.

- Det vil ikke komme til at fylde mindre med min entré. Når vi er så stort et firma med så stor en egenkapital (979 millioner kroner, red.), har vi også pligt til at støtte lokalsamfundet, siger Frederik Halberg.

Annonce

Buch fortsætter

Per Buch oplyser, at manøvren har ligget i kortene længe.

- Jeg har altid sagt, at jeg ville fortsætte, til jeg var 65, og jeg blev 65 i marts. Jeg har været her i 27 år, og nu er det tiden med et vagtskifte, siger koncerndirektøren, der dog ikke siger endegyldigt farvel til Halberg-imperiet.

Han overtager nemlig posten som bestyrelsesformand efter Henrik Halberg, der døde søndag 3. januar.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce