Annonce
Østjylland

Designhuset Houe sælger stole af skrald med succes: Snart er de på vej med ny bæredygtig kollektion

48-årige Lars Houe er uddannet markedsføringsøkonom og har siden arbejdet hos blandt andre Kvik, Bolia og Frandsen Lighting. - Jeg er af den overbevisning, at de ting, man får tidligt ind i livet, er med til at rodfæste én, så man kan bruge af erfaringen senere i livet, siger han. Foto: Laura Uldahl Aggernæs
For 48-årige Lars Houe giver ord kun mening, hvis man kan lægge handling bag. Derfor går han mere op i dokumentation end kommunikation, når det gælder virksomheden Houes forholdsvis nye produktion af bæredygtige designmøbler lavet af genbrugsplastik. En kollektion, der få år efter lancering oplever stor medvind på markedet.

Ry: Normalt er skrald ikke det, som man forbinder med en designvirksomhed. Men ikke desto mindre er netop plastikaffald en del af den stol, som ejerleder Lars Houe til hverdag sætter sig i.

For bæredygtigheden er vejen frem, hvis man som produktionsvirksomhed skal overleve. Det er den 48-årige direktør fuldstændigt overbevist om.

- Der er to typer virksomheder i øjeblikket; Dem der bruger tid på bæredygtighed, og dem der ikke gør. De sidste får svært ved at overleve. For der er en ny generation på vej, som stiller andre krav til de produkter, de køber, siger han.

Annonce

Af samme grund har firmaet Houe de sidste par år arbejdet med at fremme bæredygtighed, som Lars Houe fortæller, skal være med til at positionere firmaet på markedet fremover.

- Det bedste for miljøet ville selvfølgelig være, hvis vi alle kunne stoppe med at forbruge, men omvendt ville det være skidt for samfundsøkonomien. Så jeg er meget bevidst om, hvis man i dag skal kunne se sig selv i øjnene og have produktion samtidig, så er man nødt til have fokus på, hvordan man skader miljøet mindst mulig, fortæller Lars Houe.

For to og et halvt år siden sendte firmaet derfor en ny designerstol på markedet lavet af genbrugsplast fra husholdninger i Randers Kommune. Plastikaffald, som de ved hjælp af Dansk Affaldsminimering ApS i Langå renser og nedbryder til granulater, der siden bliver støbt om til stole ud fra et design af Thomas Pedersen hos MV Plast i Randers. Og planen er, at flere andre bæredygtige produkter sidenhen skal følge.

- Hvis vi som aktør kan være med til at ændre på, at noget, der i dag anses som affald, kan blive anset som en råvare i stedet, så vil det være stort, siger Lars Houe, der ikke tør sætte dato på, hvornår firmaets fulde kollektion kan siges at være bæredygtig.


Helt personligt synes jeg, at det er kritisk, når politikere sætter urealistiske mål op for, hvad de vil nå inden et bestemt årstal, uden at turde træffe de nødvendige beslutninger for at nå målet. Vores mission er at gøre det absolut bedst mulige. Men vi vil ikke sætte mål op, som vi ikke kan nå at indfri.

Lars Houe, direktør


- Helt personligt synes jeg, at det er kritisk, når politikere sætter urealistiske mål op for, hvad de vil nå inden et bestemt årstal, uden at turde træffe de nødvendige beslutninger for at nå målet. Vores mission er at gøre det absolut bedst mulige. Men vi vil ikke sætte mål op, som vi ikke kan nå at indfri, understreger han.

Kedeligt med status quo

Det er efterhånden en del år siden, at Lars Houe flyttede ind på sit nuværende kontor, der ligger i en del af den gamle Ry Mølle med udsigt til Gudenåen. En virksomhed, som han startede med at drive fra et enkeltmandskontor i et kontorfællesskab i Skanderborg tilbage i 2006. Men som siden sommeren 2012 har haft til huse i Ry, hvor langt størstedelen af firmaets i alt 55 ansatte i dag arbejder.

- Det er faktisk en meget sød historie. Da jeg og min kone flyttede til Silkeborg, mens jeg arbejdede i Skanderborg, kørte jeg hver dag forbi her, og jeg syntes, det var så smukt. Og så en dag så jeg et "til leje"-skilt herude, så jeg stoppede bilen og gik ind for at høre, om jeg kunne få lov til at leje mig ind. Og det viste sig, at de kun sad to i hele bygningen, fortæller Lars Houe.

I dag glæder han sig derfor over at kunne vise de smukke omgivelser frem, når nogle af husets gæster fra udlandet kommer på besøg i designhuset, som primært lever af eksport.

- Når vi har besøgende, så fortæller jeg dem gerne, at vi bor lige ved siden af "The River of God close to the Sky Mountain", fortæller han med et grin.

Netop den gode stemning betyder da også meget for direktøren. Derfor er firmaets kaffemaskine bevidst valgt ud fra, at den tager god tid om at brygge en kop kaffe, så der er tid til snak, mens man venter. Og derfor vil Lars Houe hellere tale om handlinger og mennesker på sine bestyrelsesmøder end om tal.

- Hvis vi har de rette handlinger og mennesker på plads, så skal de gode tal jo nok komme, som han siger.

I det hele taget bryder Lars Houe sig ikke meget om hierarki. Af samme grund er alle medarbejdere som udgangspunkt uden titler ligesom MUS-samtaler ikke eksisterer firmaet.

- Det er så mærkeligt, at man har fundet på, at man skal have en samtale sammen med sine medarbejdere, der er konstrueret ud fra en spørgeramme, siger Lars Houe og tilføjer:

- Man skulle jo gerne udvikle sig sammen hele tiden. Og så kan man tage snakken undervejs, for eksempel når man står ved kaffemaskinen.

Til gengæld går han gerne langt for at hjælpe medarbejderne med at nå de mål, de drømmer om. For som han siger:

- Jobbet her skal jo helst ikke være en stopklods for, at vores medarbejdere kan peake på arbejdspladsen.

Som eksempel nævner direktøren, at firmaets nuværende ansvarlige for de amerikanske aktiviteter startede på lageret.

- Så har man det, der skal til, og vil man så får man lov, slår Lars Houe fast.

- Status quo er kedeligt. Det ville jeg selv mistrives i.

Annonce

Firma i vækst

Selv har Lars Houe med firmaet da også opnået en del af det, som han altid har drømt om.

- Frihed, siger han uden tøven.

Han tænker sig om.

- Og så det at have et sted, der er dejligt at komme. Det har jeg ikke følt på samme måde andre steder, siger direktøren så.

- Men hvis man som ejerleder ikke synes, det er fedt at komme på arbejde, så er der nok noget man skal have lavet om, tilføjer han.

For der er ifølge Lars Houe ingen grund til at gå på arbejde, hvis ikke arbejdet gør én glad.

- Jeg kører selv med sådan et mandag morgens parameter, hvor jeg ser mig selv i spejlet hver mandag morgen, og hvis jeg kan se, at jeg ikke smiler, så ved jeg, at noget er galt. For man skal være glad for at gå på arbejde. Ellers er man det forkerte sted, siger Lars Houe.

- Vi bruger simpelthen for mange timer på vores arbejde til, at det kan svare sig ikke at være passioneret, slår han fast.

Netop noget at smile af, oplever Lars Houe dog, at der er rigeligt af i denne tid. For med en coronapandemi, der mod forventning viste sig at give firmaet fremgang fremfor modgang, og oveni det en stigende succes med firmaets nye bæredygtige sats, ser fremtiden i øjeblikket lys ud.

- Lige for tiden ansætter vi stort set en ny medarbejder hver anden måned, fortæller Lars Houe.

Ser man firmaets regnskab efter i sømmene, er det også tydeligt at se, at der har været gang i væksten i den senere tid. Men bruttofortjenesten i 1918/19 lå på 18,8 millioner kroner og bundlinjen på 2,44 millioner kroner, viser regnskabet for 1919/20 en bruttofortjenesten på 28,6 millioner kroner og en bundlinje på 7,46 millioner kroner.

Annonce

Mere end en vision

Væksten forklarer Lars Houe med en god portion held tilsat dygtige medarbejdere, der har været i stand til eksekvere, da tiden krævede det.

Held, fordi firmaet Houe ikke befandt sig i sin spæde opstart, da boligmesserne lukkede, men derimod allerede havde slået sig fast på markedet i forbrugernes bevidsthed, hvilket var en stor fordel, da de fysiske butikker måtte lukke ned. Held, fordi firmaet ikke befandt sig i en branche, der blev ramt på økonomien af de nedlukninger i samfundet, der fandt sted globalt som en konsekvens af den globale pandemi. Og held, fordi de færre rejseaktiviteter og restaurantbesøg sidste år blandt andet udmøntede sig i et større fokus på eget hjem, hvilket gav et boom i efterspørgslen hos møbelindustrien.

Men uden medarbejderne til at gribe den stigende efterspørgsel, havde firmaet været lige vidt. Derfor er Lars Houe ovenud taknemmelig for sine ansatte, som han i den første tid under pandemien måtte sende hjem uden at have vished for, om alt det, han havde bygget op over 12 år, var ved at smuldre mellem fingrene på ham.

- Jeg har ikke grædt så meget, siden min mor døde, fortæller han.

Af samme grund har Lars Houe i perioder haft svært ved at glæde sig over firmaets fremgang i en tid, hvor andre har måttet bukke under.

- Jeg tænker meget på de brancher, der har været lukket ned. Det er så urimeligt, hvad de har været udsat for, fortæller han.

Til gengæld har krisen vist Lars Houe, at det sammenhold, han har arbejdet for at styrke gennem årene, sagtens kunne stå prøven, da det gjaldt.

- Jeg havde medarbejdere, der skrev til mig: "Bare sætte mig ned i tid", husker han.

Annonce

Et fælles skridt

Men krisen har ikke kun ændret på folks indkøbsvaner. Den har også fået flere til at indse, at tiden er inde til bæredygtig handling. Derfor har virksomheden Houe i den senere tid oplevet en stigende interesse for sine bæredygtige designerstole, den i øjeblikket er ved at udvide sortimentet af med flere møbler i genbrugsplast i en såkaldt "My trash"-kollektion, som den håber at kunne vise frem til september.

Og allerede nu er virksomheden i gang med at udbrede kendskabet til sit koncept med at omdanne plastikaffald til designermøbler blandt flere erhvervsvirksomheder, som den har en ambition om at hjælpe i gang med processen. Et tiltag, som blandt andre hotelkæden Sinatur allerede har takket ja til.

- Det er megaspændende, siger Lars Houe.

- Og det gode ved det er, at det ikke bare er en vision, vi har, men noget, som vi rent faktisk gør, tilføjer han.

Designhuset deltager af samme grund på Klimafolkemødet i Middelfart til september, hvor Lars Houe vil fortælle mere om deres bæredygtige koncept, som han ikke kun håber på vil gøre virksomheder mere bevidste om eget forbrug af plastik, men også leverandørerne af plastik mere bevidste om, hvilken type plastik de bruger.

For det er ikke alt plastik, der kan genanvendes lige godt.

- Så en del af det her er, at alle skal turde flytte sig lidt, hvis det virkelig skal rykke noget, understreger Lars Houe.

Syv hurtige facts om designvirksomheden Houe

Houe er en international designmøbelvirksomhed, der designer indendørs og udendørs møbler primært til eksport.

Firmaet blev grundlagt i 2007 af Lars Houe, der også i dag driver firmaet som ejerleder.

Firmaet beskæftiger i dag 55 medarbejdere.

Houe har hovedsæde i Ry, men har også salgskontor i Stilwerk i Hamborg samt et datterselskab i USA, der drives fra Danmark.

Firmaets samarbejder med omkring 600 forhandlere i 50 lande.

Deres salg er størst i Tyskland, Østrig, Schweiz, Belgien, Holland og Luxemborg, men deres møbler er også at finde i lande som Australien og New Zealand.

Houes seneste regnskab 19/20 viser en bruttofortjeneste på 28,6 millioner kroner og et årsresultat på 7,46 millioner kroner efter skat.

Annonce
Annonce
Erhverv

Vindmølle-vokseværk i Munkebo: Lorc er gået fra nul til 25 megawatt på syv år - og er klar til at bygge endnu større

Annonce
Erhverv For abonnenter

Kro må afvise gæster og lukke tre af ugens dage: Kokke og tjenere er ikke vendt tilbage efter genåbningen

Annonce
Sydjylland For abonnenter

Eventyret på Industrisvinget: Fra lys idé til succesfuld forretning

Annonce
Forsiden netop nu
Sydjylland For abonnenter

Brødre har ramt en guldåre i roboteventyr: Markrobot giver kæmpe vækst hos sydjysk virksomhed

Erhverv

Aarhus-firma hyrer flere medarbejdere: Computerspil sælger for 365 millioner før det er udgivet

Erhverv For abonnenter

285 mand var sendt hjem, alligevel satte fynsk fabrik rekord i overskud

Erhverv

Sunde kunder hjælper Danske Bank til større milliardoverskud

Erhverv

Ulovligt parkerede campingvogne sætter lastbiler i dilemma på rastepladser: Enten skal de parkere ulovligt eller bryde regler om køre- og hviletid

Erhverv For abonnenter

Dansk erhvervsliv mister sine enhjørninger til udlandet

Annonce