Annonce
Vestjylland

Derfor er endnu et underskud i B&O en okay nyhed

Optimismen er intakt hos B&O, der oplever voksende salg. I sidste uge åbnede en helt ny flagskibsbutik på en central plads i Odense. Foto: Simon Staun
Bang & Olufsen ligger lunt efter en pludselig vækst i salget af kostbar elektronik til hjemmet, men aktiemarkedet er ikke helt tilfreds. Vi giver dig overblikket over dagens B&O-regnskab.

Årsregnskab: Det er kun et år siden, at B&O måtte hente næsten 400 millioner kroner hos sine investorer for at have penge i kassen til helt nødvendige omstruktureringer. Nu stråler virksomheden, sælger masser af produkter og tjener - næsten - penge på dem.

Her er, hvad du skal vide om det danske luksusbrand fra Struer lige nu.

1 Salget vokser

Den vigtigste opgave for Bang & Olufsen er at være relevant i markedet. Der er masser af konkurrence på markedet for forbrugerelektronik, højttalere og fladskærme, og stort set alle konkurrenter er markant billigere end B&O’s produkter.

Men relevansen synes at være på plads. Ellers ville B&O’s salg ikke være steget med 31 procent, så omsætningen i regnskabsåret 2020-2021 rundede 2,6 milliarder kroner. Det er første gang i tre år, at B&O’s omsætning vokser, og væksten gælder både hovedtelefoner og bluetooth-højttalere i den lidt billigere ende og de største tv- og højttalersystemer til hundredtusindvis af kroner.

Det hjælper, at B&O i det seneste år har lanceret hele 14 nye produkter. Det har lukket munden på nogle af de kritiske røster, der har kritiseret virksomheden for at mangle friske varer på hylderne.

2 Underskuddet faldet markant

På trods af fremgangen vokser træerne ikke ind i himlen. B&O kom ud af det seneste regnskabsår med et underskud på 23 millioner kroner. Det udløser ingen panik, for det er væsentligt bedre end året før, hvor tabet var på 576 millioner kroner.

B&O tjente et ganske lille overskud i regnskabsårets sidste kvartal, og det varsler bedre tider for virksomheden. I det nye regnskabsår, der løber frem til sommeren 2022, forventer B&O-topchef Kristian Teär igen en salgsvækst, så B&O nærmer sig en omsætning på tre milliarder kroner. Det er ikke meget, når man sammenligner med konkurrenter som Samsung og LG, men for en nicheproducent er det okay.

Lønsomheden skal også forbedres, og B&O skal absolut tjene penge igen. Målet er et overskud på driften på 2-4 procent af omsætningen.

3 Aktionærer holder vejret

Ejerne, der som nævnt måtte komme B&O til undsætning med en pengeindsprøjtning sidste år, vil nu se Kristian Teär og resten af B&O hive succesen hele vejen i land. Det varslede overskud på 2-4 procent var ikke nok til at stille aktiemarkedet tilfreds.

Efter en kortvarigt kursspring fra morgenstunden tabte B&O-aktien over fem procent i værdi hen over onsdagen, men det ændrer ikke på, at de positive signaler fra virksomheden har givet pote: Det seneste år er B&O-aktien steget med over 170 procent. Det klager de 31.000 aktionærer næppe over.

Men virksomheden skal altid skære på omkostningerne, og der er mere at hente i Kristian Teärs strategi, der handler om at fokusere på få kernemarkeder, hvor forbrugerne køber ind på den lydteknologi og det design, som er B&O’s store fortrin.

4 Her er B&O i problemer

Strategien virker, kunderne er vilde med B&O’s produkter. Og så kan B&O alligevel ikke levere. Det er en trist virkelighed, men som mange andre fabrikanter er B&O ramt af manglen på mikrochips, der er en udløber af coronakrisen. Det har også ramt alt fra bilfabrikkernes samlebånd til Sonys lancering af den længe ventede spillekonsol Playstation 5.

som mange andre fabrikanter er B&O ramt af manglen på mikrochips, der er en udløber af coronakrisen.

Efterspørgslen efter chips er eksploderet, og samtidig mærker vi konsekvensen af, at produktionen af mikrochips er koncentreret på ganske få virksomheder, især i Asien, der er løbet tør for kapacitet - eller ligefrem har ligget underdrejet af brande i Kina og tørke i Taiwan.

Hvis man endelig kan skaffe mikrochips, er prisen steget drastisk, og det kan forklare B&O's beskedne forventninger til de kommende overskud.

Annonce
Annonce
Vestjylland

Thise Mejeris Hjerm-ost har vundet gourmetpris: - Den har de ramt lige bagi

Annonce
Erhverv For abonnenter

Ansatte blev fyret, da coronaen kom: Nu kan stor fynsk fabrik ikke skaffe folk nok

Annonce
Fyn

Kandidat til Odin Award: Reppy.dk vil giver din smartphone et længere liv for klimaets skyld

Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv

Juliane sælger flagstænger på nettet

Østjylland

Tak for indsatsen: Jysk-ansatte bliver belønnet med million-bonus

Erhverv

Klumme: Typiske spørgsmål fra nye investorer

Fyn For abonnenter

Bygger ny fabrik til 25 millioner kroner efter rekordoverskud: - Vi vil være dobbelt så store om fire år

Sydjylland For abonnenter

Vejen-virksomhed med knald på købt af stor svensk koncern:  - Ingen skal frygte for deres job

Erhverv For abonnenter

Claus har indrettet sit firma med over 250 kunstværker: - Når jeg bruger flere penge end planlagt, er konen ikke glad

Annonce