Annonce
Fyn

Der er stadig penge at hente for den gode idé og de rigtige mennesker: Business-englene står klar til at investere

Nils Smith fra netværket Business Angels Syddanmark oplever, at der er en lyst og en vilje til at understøtte gode idéer og være med på iværksætternes rejse, selv om nogle brancher selvfølgelig er hårdt ramt af coronakrisen. Privatfoto
Selv om coronakrisen har ramt økonomien hårdt, er der stadig aktive investorer, der gerne vil bidrage med både kapital og erfaring til virksomheder på vej frem, siger Nils Smith, der er forretningsfører for Business Angels Syddanmark
Annonce

SYDDANMARK: Selv om coronakrisen trækker markante røde spor hen over de mest udsatte brancher, er der også områder, hvor optimismen og troen på fremtiden blomstrer.

Det mærker Nils Smith fra netværket Business Angels Syddanmark, som består af erfarne forretningsfolk med kapital og erfaringer, som de gerne vil lade andre virksomheder komme til gode. De seneste måneder er netværket vokset til omkring 40 business angels, og der er penge at hente for de rigtige idéer og mennesker.

- Generelt set er der mange penge derude. Aktiemarkederne har rettet sig gevaldigt op og sætter nærmest rekord hver dag. Nogle brancher er selvfølgelig udfordret af situationen, mens andre brancher og teknologier vinder på den. Efter et lidt hårdt forår, hvor mange investorer kiggede indad i porteføljen og overvejede, hvad der ville komme til at ske, og tingene gik i stå, er vi på trods af den anden eller tredje bølge, vi er i gang med, forhåbentlig på vej ud på den anden side og kan se skyerne lette i horisonten.

- Der er mange aktive investorer, som gerne vil investere i startups og nystartede virksomheder, men vi ser også større handler, fortæller Nils Smith.

Annonce

Lykkes på trods

Selv om der stadig er mange lavpraktiske udfordringer med at kunne besøge kunder eller leverandører fysisk, har det digitale kvantespring, som mange virksomheder har oplevet det seneste år, også givet grobund for optimisme og en tro på, at meget kan lykkes på trods.


Der er en lyst og en vilje til dels at understøtte nogle gode idéer og være med på iværksætternes rejse, og så er det selvfølgelig også drevet af afkast. Det er jo der, tingene bliver sjove, for når tingene lykkes, følger der som regel også noget afkast med.

Nils Smith fra Business Angels Syddanmark


Netop digitalisering er den ene af de megatrends, som typisk trækker investorer til. Andre er blandt andet bæredygtighed og healthtech, og så bliver der fra investorside generelt kigget på skalerbarheden af en virksomhed, og om man som team kan eksekvere planen.

- Det er ikke nok, at du kun har en teknisk forståelse eller kan forklare dit produkt teknisk. Du skal også kunne forklare markedet og teamet, din ambition, og hvordan du vil nå dit mål. Når dagen er omme, investerer business angels i mennesker. Du kan godt have en stor viden om et område, men i sidste ende er det teamets evne til at eksekvere på mulighederne, der gør, om man bliver en succes eller ej, forklarer Nils Smith.

Annonce

Netværk af investorer

Nils Smith oplever, at der de seneste 10 år er sket et stort spring i iværksættermiljøet, både i Danmark og ude i verden, og lige fra det statslige fokus på entreprenørskab til Vækstfondens fokus og helt ned på lokalt niveau, hvor der er skabt netværk og muligheder for at få sparring og hjælp. Samtidig er der kommet netværk for investorerne, som gør det mere gennemsigtigt, hvordan man griber en investering i virksomheder an.

- Førhen var det en mere specialiseret funktion at være business angel, men i dag er der netværk som os, der forsøger at klæde investorerne på, åbne netværk op og få folk ind i det at være business angels - og også være det sammen med andre.

- Der er sket et stort spring, og det er der også ude ved iværksætterne. I dag er de langt mere bevidste om det at skulle rejse kapital og have partnere med og hvad, der betyder noget, når man skal trække en investor ind, oplever Nils Smith.

Han mener, at englene spiller en vigtig rolle både for enkelte virksomheder og for samfundet generelt, fordi de kommer med både den risikovillige kapital, der skal til for at realisere ambitioner og innovative muligheder, og en stor mængde erfaring fra deres egen rejse med at bygge og udvikle en virksomhed. Desuden har de netværk, som de kan være med til at åbne for nystiftede virksomheder.

Annonce

Lyst, vilje og gode idéer

- Der er en lyst og en vilje til dels at understøtte nogle gode idéer og være med på iværksætternes rejse, og så er det selvfølgelig også drevet af afkast. Det er jo der, tingene bliver sjove, for når tingene lykkes, følger der som regel også noget afkast med, påpeger Nils Smith.

Det er derfor hans oplevelse, at vi indtil videre er kommet bedre gennem coronakrisen end frygtet, selv om han også understreger, at krisen trods udsigten til effektive vacciner ikke er slut endnu.

- Men jeg oplever en generel optimisme på iværksætterdelen. Der er mange, som gerne vil investere, og det er nu, der er muligheder. Corona har givet nogle rystelser, som er med til at få os til at tænke ting anderledes, og selv om det er forskelligt fra branche til branche og niche til niche, er der generelt set mange, der er villige til at foretage investeringer og ser en masse muligheder, siger han.

Fem trin i investerings-processen

Business Angels Syddanmark holder hvert år en række møder, hvor kapitalsøgende virksomheder kan pitche for investorerne i netværket.

Typisk lykkes det for omkring en-to ud af de fem virksomheder, der pitcher på investormøderne, at få tilført kapital.

Processen indeholder typisk fem trin:

  1. Kontakt: En kapitalsøgende virksomhed henvender sig til Business Angels Syddanmark.
  2. Screening: Virksomheden bliver screenet, kvalificeret og forberedt til pitch.
  3. Pitch: De udvalgte virksomheder pitcher på investormøder. Investorerne tilkendegiver deres interesse via et scoreboard.
  4. Opfølgning: Er der interesse, koordinerer Business Angels Syddanmarks rådgivere kontakten mellem den kapitalsøgende virksomhed og investor. 
  5. Aftale: Partnerne indgår en aftale om vilkår, værdiansættelse og det fremtidige samarbejde.

Kilde: Business Angels Syddanmark

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Østjylland

En god showcase i en svær tid: Samarbejde har fået flere akademikere i job

Annonce