Annonce
Vestjylland

Der er noget i luften – alt for meget luft: Nu sparer industrivirksomhed 138.000 kroner om året på energivenlig ventilation

Baettr i Lem har en stor industriproduktion til vindmølle-industrien. Nu har Baettr taget sin egen medicin og har sparet på energien, især ved at optimere det kraftige ventilationsanlæg. Foto: Jesper Voldgaard
Vindmølle-leverandøren Baettr fik tilskud fra Energistyrelsens Erhvervspulje. Det gav skubbet til energi-investering, som er tjent hjem på mindre end tre år.

LEM: De store naceller (”hovedet på vindmøllen”) skal kunne tåle voldsomme belastninger fra vind og vejr, så de skal sandblæses og males – og den slags kræver god udluftning.

Sikkerhed og godt arbejdsmiljø fylder da også utrolig meget i hverdagen hos industrivirksomheden Baettr, som fremstiller dele til de store vindmøller. Og netop fordi der skal skiftes så meget luft, så var der også et stort potentiale for energibesparelse på det kraftige ventilationsanlæg. Faktisk sparer man fremover 138.000 kroner på driften.

- Ventilationen var oprindeligt dimensioneret til at kunne håndtere glasfiber-arbejde. Men det foregår ikke længere, og malerarbejdet foregår i lukkede kabiner, som har sit eget ventilationssystem. Derfor kunne vi ændre ventilationen og styringen, så vi ikke skal blæse helt så meget luft rundt – og dermed sparer vi også opvarmning af den kolde luft, som vi trækker ind udefra, fortæller ingeniør Lars Jørgensen, som har stået for at gennemføre energispareprojektet.

Annonce
Vindmøllerne er store, og derfor har Baettr brug for rigtig meget plads. Det betyder også, at der skal ventileres meget kraftigt for at lufte ud i de store haller. Foto: Jesper Voldgaard

Hos Baettr har han titel af HSEQ-ingeniør: Health, Safety, Environment and Quality – eller på dansk: Sundhed, sikkerhed, miljø og kvalitet.

- Man plejer vist at skrive Q’et først, men hos Baettr vægter man sundheden og arbejdsmiljøet så højt, at det skulle stå først i min stillingsbetegnelse. Så det betyder altså rigtig meget for os. Og det er i øvrigt kendetegnende for hele branchen, så det er også vigtigt for vores kunder og samarbejdspartnere, at vores produkter er fremstillet i et sundt og sikkert miljø, forklarer Lars Jørgensen.

Skulle lige regne på det først

Baettr har tre forskellige ISO-certificeringer for henholdsvis arbejdsmiljø, miljø og kvalitet, så alt er gennemdokumenteret. Derfor var det egentlig heller ikke en stor overraskelse, at der kunne spares på ventilationsanlægget.

- Vi vidste faktisk godt, at ventilationen var overdimensioneret. Men man vil jo gerne være på den sikre side, så det var først for et par år siden, da en energikonsulent regnede på det, at vi kunne se, at man faktisk godt kunne ventilere lidt mindre og stadig have god luftkvalitet, siger Lars Jørgensen.

Nu havde han altså en god sag at lægge frem for ledelsen, men der var lige en investering på knap en halv million kroner, som skulle godkendes, før ændringen af ventilationen kunne implementeres.

Annonce

Tilskud blev startskud

Det sidste skub kom udefra i form af tilskud fra Energistyrelsens Erhvervspulje.

- Scanenergi, som er en af vores energirådgivere, hjalp med ansøgningen, så vi var med i den første ansøgningsrunde. Det var desværre ikke helt ukompliceret, så det var en meget stor hjælp for os at have Scanenergi på sidelinjen, siger Lars Jørgensen.

Tilskuddet fra Energistyrelsen har helt klart bevirket, at vi sagde: ”Okay, så er det nu, vi gør det”.

Lars Jørgensen, HSEQ-ingeniør hos Baettr

Energistyrelsen vendte tommelfingeren opad og tilbød at betale 78.000 kroner, svarende til knap en femtedel af investeringen, som ud over opdateret ventilation også gav anledning til at skifte gadelygterne på parkeringspladsen til energivenlige LED-lamper.

- Altså vi vidste jo egentlig godt, at vi havde en god spare-case, men tilskuddet fra Energistyrelsen har helt klart bevirket, at vi sagde: ”Okay, så er det nu, vi gør det”. Så vi har fået det gennemført tidligere, end vi ellers havde gjort. Og tilskuddet har skåret så meget af investeringen, at vi har tjent det hele hjem i løbet af kun to og et halvt år, konstaterer Lars Jørgensen.

Den konklusion må være sød musik i ørerne hos Energistyrelsens vicedirektør Stine Leth Rasmussen.

Hun fortæller, at der indtil videre har været gennemført fem ansøgningsrunder, hvor 1300 energispare-projekter har meldt sig på banen. Men der er plads til flere gode idéer.

- Vi har desværre indtil nu oplevet en mindre interesse for Erhvervspuljen end forventet i lyset af de høje energipriser. Derfor har Energistyrelsen fortsat stort fokus på at gøre puljen lettere at søge, og dermed gøre den mere attraktiv for erhvervslivet. Det er vigtigt for den grønne omstilling, at vi får sat gang i endnu flere gode energispareprojekter ude i virksomhederne, siger Stine Leth Rasmussen.

Annonce

God investering for os alle

Hun forsikrer, at statens tilskud er en god investering for samfundet:

- Erhvervspuljen bidrager til at gøre flere energispareprojekter rentable for virksomhederne, så flere projekter realiseres. Det medfører både et lavere energiforbrug og mindre CO2-udledning i de danske virksomheder. Det er godt for klimaet og for danske virksomheders konkurrenceevne, siger vicedirektøren og fortsætter:

- Energispareprojekterne hjælper samtidig til at reducere både virksomhedernes historisk høje energiregninger. De foreløbige resultater for Erhvervspuljen viser desuden, at puljen leverer forholdsvis billige CO2-besparelser og yder samtidig et stort bidrag til opfyldelse af Danmarks energispare-forpligtelse over for EU.

Hun anbefaler at begynde på nettet, hvis virksomheder ønsker at spare på energien:

- På SparEnergi.dk, som er drevet af Energistyrelsen, kan virksomheder læse mere om Erhvervspuljen og samtidig se eksempler på energispareprojekter, der tidligere har fået tilskud gennem puljen. Når virksomhederne har fået inspiration, kan det være en god idé at tage kontakt til en energirådgiver, der kan hjælpe med at afdække konkrete projekter i virksomheden, siger Stine Leth Rasmussen.

I første ansøgningsrunde i 2022 er der ansøgt for 37 millioner kroner. Der er foreløbig igangsat to runder i år og planlægges yderligere tre runder, så der er ingen grund til at tøve: Klik ind på www.sparenergi.dk

Annonce
Annonce
Erhverv

Ny sygeplejefaglig direktør har stået i spidsen for akutafdelingen i Horsens - nu skal hun helt op i helikopteren

Annonce
Fyn

Konferencecentre forventer nyt rekordår

Annonce
Erhverv

Han kan stege din bøf: Verdensmester rejser ud og griller for kunderne

Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Ekstremerne vinder i jagten på talent: Hvis du vil være noget for alle, er du ikke noget for nogen, mener Odense-direktør

Nordsjælland

Abekopper sender aktie på himmelflugt: Kvistgård-virksomhed stiger syv milliarder i værdi

Fyn For abonnenter

Biotech-firma i Odense blev kendt under corona: Fordobler millionoverskud efter testspurt

Erhverv

Analyse: Bankerne betaler ikke negative renter længere. Gør du?

Sydjylland

"Det viste sig at være helt nødvendigt med en oprydning": Spildevandsselskab har sagt farvel til top-direktør

Fyn

Sydfynsk cykelhandler i stort gear: Største overskud nogensinde

Annonce