Annonce
Erhverv

Der er gode penge i grise: DanePork er på konstant jagt efter nye medarbejdere

Direktør Leo Grønvall er selv er udlært slagter, oog han har fra selv at have deltaget i produktionen i dag mest sin gang på kontorerne. Foto: Carsten B. Grubach
Svineslagteri har godt gang i produktionen og vil gerne kunne udvide endnu mere.

STORE LIHME: Leo Grønvall kan sende varme tanker over på den anden side af jordkloden. Til Kina. For kineserne aftager cirka halvdelen af verdens produktion af grise, priserne har derfor så et fornuftigt et leje, at Leo Grønvall som direktør og ejer af DanePork A/S i Store Lihme mellem Billund og Vejle har fået råd til en moderniseret udvidelse af slagteriet til 190 millioner kroner.

Det første nybyggede svineslagteri i Danmark siden 2005, da Danish Crown byggede sit storslagteri i Horsens, er på 6000 kvadratmeter og udstyret med fire robotter, der kan effektivisere produktionen yderligere. Men der skal stadig bruges megen manuel arbejdskraft, og derfor er DanePork på konstant jagt efter nye medarbejdere.

- Vi er et forholdsvis lille slagteri. Vi slagter vel mellem 3,5 og 4 procent af alle grise i Danmark, men vi har gode aftaler med landmænd. Og vi har mange kunder herhjemme, pointerer Leo Grønvall, der eksporterer omkring halvdelen af grisekødet - hovedsageligt til Kina, hvor man stort set spiser alt fra grisen, men også skinker til Italien og spareribs til USA.

Annonce
Der er stadig brug for manuelt arbejdskraft hos DanePork, der gerne vil have endnu flere kvinder ansat. Foto: Carsten B. Grubach

Herhjemme er det detailhandlen, supermarkeder og slagtere, der aftager kødet fra DanePork - Hørkram, Højer Pølser og Chr. Vollstedt i Haderslev er for eksempel gode kunder.

Meget er sket, siden Leo Grønvalls forældre købte gården i Store Lihme i 1968. Han er født og opvokset her og har således fulgt med udviklingen fra slagtningen i Slagtergården St. Lihme af op mod 30 grise om ugen til den daværende slagterforretning i Vejle og til de 20.000 slagtninger, det moderne teknologisk udstyrede slagteri DanePork ved den tidligere familiegård kan klare i dag.

Leo Grønvall, der selv er udlært slagter, overtog virksomheden fra sin nu afdøde far i 2002, og han er gået fra selv at have deltaget i produktionen i dag udelukkende sin gang på kontorerne, hvor han har samlet en ledergruppe på fire.

- Vores styrke er fleksibiliteten, vi skærer kødet ud og kan levere det hurtigt. Vi har aldrig lavet en vækststrategi, vores vækst har været organisk, vi har udnyttet momentum, når det har været der, og vi har bygget til, efterhånden som vi har fået flere kunder. Vi leverer direkte til slagteren på alle hverdage. Vi lægger vægt på at have dag til dag-levering, siger Leo Grønvall, der internt ser en kæmpe styrke i en flad organisation, som betyder, at medarbejderne har nemt ved at komme frem med deres input.

DanePork kan levere friskslagtede varer fra dag til dag. Her er det ophængte Indvolde. Foto: Carsten B. Grubach

Der er i øjeblikket 260 ansatte på DanePork, og der er brug for 100 flere i produktionen, hvor medarbejderne er inddelt i tre hygiejnehold, som kun arbejder i dagtimerne. Akkordarbejdet blev ifølge Leo Grønvall afskaffet for nogle år siden, og det har resulteret i færre arbejdsskader.

- Vi har mange østeuropæere og syrere ansat. Vi rekrutterer blandt andet gennem Jobcentret i Vejle, som vi har et rigtig godt samarbejde med. De nye medarbejdere kommer på kursus herude og lærer at skære og udbene, og vi sørger for, at der på en line med 16 mand altid er en tolk, der kan formidle beskeder videre.

En god forretning

DanePork A/S har haft så meget gang i slagtningen af grise, at slagteriets overskud i det seneste regnskabsår steg fra 25,9 millioner kroner til 33 millioner kroner. Egenkapitalen er vokset fra 100,6 millioner kroner til 127,3 millioner kroner, så DanePork A/S er en god forretning.

Fremtidsønsket er at bygge en ny hal til emballage- og kølelager og forarbejdning vest for og i forlængelse af det eksisterende slagteri.

Samtidig er der behov for flere parkeringspladser, en vaskehal til lastbiler og et regnvandsbassin. Vejle Kommune skal på den baggrund udarbejdet lokalplan for et 63.000 kvadratmeter stort område, der i dag er udlagt som landbrugsjord.

- Vi er nødt til at være proaktive for at rekruttere medarbejdere, for ellers står vi med håret i postkassen. Vi tænker meget over de arbejdsforhold, vi har. Slagterier har haft et dårligt ry i forhold til nedslidning, så det er en af de ting, vi har haft øverst på agendaen, og vi har derfor investeret i arbejdsmiljøet, i robotter på slagtelinen og i automatisering, så arbejdet også kan varetages af kvinder. Vi har 20 kvinder, og antallet er stigende, siger Leo Grønvall.

Vi har aldrig lavet en vækststrategi, vores vækst har været organisk, vi har udnyttet momentum, når det har været der, og vi har bygget til, efterhånden som vi har fået flere kunder.

Leo Grønvall, DanePork A/S

For at sikre fremtidens produktion har man bedt kommunen om at udarbejde en lokalplan med en mulig udvidelse, så man kan komme op på endnu flere slagtninger om ugen.

Grisene får under forarbejdningen brændt det yderste hudlag af. Foto: Carsten B. Grubach
Annonce
Annonce
Randers

Kabinefabrik kræver ikke, at medarbejdere viser coronapas, men alternativet er krav om mundbind

Annonce
Østjylland For abonnenter

Holch Povlsen og prins Joachim taber penge i Horsens-selskab: Omsætningen dykkede efter Wedells exit

Annonce
Erhverv

Lizette Risgaard: De Konservatives finanslov er gift for vores samfund

Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv

Erhvervsredaktøren: Nu trækker vi lod om den grønne omstilling

Fyn

Kendt erhvervsmand lod drømmejobbet i efterretningstjenesten ligge for at blive iværksætter: Jeg stræber altid efter at gøre tingene lidt bedre

Østjylland

Stærkere sammen: Konkurrerende firmaer hjælper hinanden med rottebekæmpelsen landet over

Erhverv For abonnenter

Frygtet svinesygdom rykker nærmere og nærmere Danmark: Rigtig mange bønder er her ikke i morgen, hvis den krydser grænsen

Vestjylland

Offshore-møller har givet RG Rom Gummi vind i sejlene: - Vi håber at kunne åbne en afdeling i USA

Vestjylland

Søren V. Jensen vælger vækst på vestjysk: - Vi har ikke glemt, hvordan det var i 2008

Annonce