Annonce
KLUMME

Der er forskel på at rekruttere i provinsen og hovedstaden - men forskellene er få og svære at få øje på

Annonce

Der er ikke så stor forskel på at rekruttere kandidater i hovedstaden og i resten af landet, som nogle måske tror, men et par forskelle er der.

For eksempel vil kunder i provinsen oftere end i hovedstaden diskutere honorarets størrelse og også prøve på at forhandle det ned.

I provinsen støder man også oftere på begrebet ᾿No cure – no pay᾿. Jeg kan kun opfordre til, at man ikke går med til den afregningsform.

Seriøse konsulenter skal naturligvis have betaling for deres arbejde. Anvendes ᾿gratis-princippet', er der ingen tvivl om, at konsulenten vil arbejde mest seriøst med de stillinger, hvor der er størst chance for at tjene penge.

Kommer der en relativt let opgave i en periode, hvor konsulenten arbejder med nogle sværere ᾿no cure – no pay᾿-opgaver, vil der sandsynligvis ske det, at de vanskeligste og mest omkostningstunge opgaver, hvor betalingen ikke er sikret på forhånd, vil få mindst bevågenhed. Betales der derimod en tredjedel af honoraret forud, er der seriøsitet i aftaleforholdet, og der er skabt en psykologisk binding, der gør, at der arbejdes ihærdigt med opgaven hele tiden.

En tredje forskel på provins og hovedstad er, at selvom kandidatfeltet kan være større til stillinger i Storkøbenhavn, er kandidaterne generelt her mere kræsne med hensyn til såvel arbejdsvilkår som gage. De er generelt bedre vant med hensyn til personalegoder og arbejdsvilkår end deres kolleger i provinsen.

En fjerde forskel er spørgsmålet om, hvor den kommende direktør eller ledende medarbejder skal bo. I de jyske virksomheder ser mange helst, at den ansatte bosætter sig i nærheden af virksomheden - og gerne i samme by.

Det stilles der generelt ikke mange krav om i hovedstadsområdet. Folk må bo, hvor de vil, om det så er Vestsjælland eller Fyn, blot de passer deres arbejde.

At forskellene ikke er større, skal givetvis søges i, at Danmark er et lille land. Jo længere ned i organisationen man kommer, jo mindre motiverede er folk generelt for at flytte langt efter jobbet.

Mange topchefer og ledere fra funktionschefer og opad går derimod på jobjagt i hele landet, og de tager imod stillingstilbuddet, hvis det er spændende nok, og familien kan overtales til at flytte. Storkøbenhavn er fyldt med direktører og chefer fra Jylland, og provinsen er fyldt med direktører og chefer fra hovedstadsområdet – og harmoniseringen fortsætter i takt med, at vores infrastruktur og kommunikationsmidler bliver udviklet.

Internationaliseringen spiller tillige en afgørende rolle i den udjævning, idet mange virksomheders marked er globalt og ikke udelukkende dansk. Afstandene i Danmark bliver efterhånden af mindre betydning, og fysisk tilstedeværelse hver dag er ikke altid afgørende for et effektivt ledelsesresultat.

De unge er et kapitel for sig. Når de popper ud fra uddannelsesinstitutionerne og får job, kender jeg eksempler på, at de holder kontakten ved at tage rundt og besøger hinandens kantiner på deres respektive arbejdspladser i hovedstaden for at vurdere, hvem der har den bedste madordning! Seriously.

Et sted med egen kok med kokkehue, der laver dejlig mad. Det oplever du altså ikke i provinsen på samme måde. De store koncerner og statsinstitutioner i hovedstadsområdet kan være med til at gøre de unge lidt forkælede.

Hvad angår de ældre kan det i stedet for en madordning måske være nødvendigt at have sin egen parkeringsplads eller andet, man kan få sig forhandlet til – sådan nogle ting går man ikke så højt op i i provinsen. Blandt andet fordi behovet ikke er der i samme grad som i tætbeboede områder.

Alt i alt vil jeg påstå, at forskellene ikke er udprægede. Der er forskelle som indledningsvis beskrevet – honorarstørrelse, vilkår, bopæl og lignende, men bortset fra disse forskelle er der generelt tale om små nuancer, som man måske skal være feinschmecker for at kunne se, men de er der.

John Lohff. Pressefoto

Klummen

John Lohff er partner i Lohff Management Consultants, der har kontorer i Sønderborg, Vejle og København.

Har du kommentarer til denne klumme, kan du kontakte klummeskribenten direkte på john@lohff.dk

Annonce
Annonce
Annonce
Østjylland

Opgør med ”kviklån”

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce