Annonce
Østjylland

Den socialøkonomiske it-virksomhed Special Minds IT har knækket koden til succes: Tjener millioner på it-ydelser

- Mange af vores ansatte har et kæmpe fokus på detaljer, og derfor også en stor evne til at spotte fejl i systemet, fortæller Kamille Ebbe, der er daglig leder i Special Minds It, der i øjeblikket arbejder sideløbende med 14 forskellige projekter i både kommunalt, regionalt og privat regi. Foto: Laura Uldahl Aggernæs
Hos Special Minds IT er diagnoser ingen hindring for vækst. Tværtimod er netop ansatte med autismeprofil skyld i firmaets gryende succes.

Aarhus: Hos Special Minds IT er storrumskontorerne afskaffet. I stedet sidder de i alt 21 it-konsulenter fordelt på flere to- og firemandskontorer. Et tiltag, der ikke kun er til gavn for de ansatte, men også for firmaet som helhed. For ens for it-konsulenterne er det forhold, at de alle befinder sig inden for autismespektret, og for flere betyder det også, at støjen kan være svær at lukke ude, og derfor hurtigt kan komme til at fylde uforholdsmæssigt meget og skabe unødig stress.

- Så forstyrrelser er dårlige for forretningen for vores vedkommende, forklarer Kamille Ebbe, der er leder af Special Minds IT i Aarhus.

Til gengæld er netop de selvsamme medarbejderes evne til at fokusere og spotte mønstre den primære årsag til, at firmaets bruttofortjeneste på få år har taget så højt et spring, at firmaet i dag har fem gazelle-statuetter stående i en glasmontre ved indgangen. En vækst, der ikke er blevet brugt til at fylde lommerne i toppen af firmaet, men derimod er gået til ansættelser og udvidelser af firmaet med flere afdelinger landet over. For i en socialøkonomisk virksomhed, som Special Minds It er, er vækst lig med muligheden for at hjælpe endnu flere i job.

Annonce

- Bundlinjen skal ikke hæves. Tjener vi mere, så skal det kanaliseres ud til flere jobs til målgruppen eller bruges til at udbygge vores firma. Det er hele kernen i den socialt økonomiske måde at arbejde på, understreger Kamille Ebbe.

De rette kompetencer

Selv kom Kamille Ebbe, der har en kandidat i pædagogisk sociologi, til firmaet i 2016, efter i en årrække at have kredset omkring meget af det samme tankegods, der kendetegner Special Minds IT. Først som personaleleder hos den bæredygtige fødevarevirksomhed Solhjulet, der sælger økologisk og biodynamisk frugt og grønt, og siden som konsulent i Jobcenter Aarhus, hvor hun løbende havde kontakt til flere socialøkonomiske virksomheder. Da muligheden for at få en fod ind hos Special Minds IT bød sig, var hun derfor ikke sen til at gribe chancen. For få socialøkonomiske virksomheder har ifølge Kamille Ebbe knækket koden til succes så godt som dem.


Mange tænker at socialøkonomiske virksomheder er støttet af det offentlige, men det passer ikke. Forretningen er på helt almindelige vilkår ligesom alle andre, men med det benspænd, at man samtidig skal leve op til et bestemt formål.

Kamille Ebbe, leder af Special Minds It i Aarhus


- Meget af vores vækstsucces skyldes, at vi holder skarpt fokus på det, vi er gode til. Så uanset, hvor vi går hen, så har vi virkelig en stabil kerne, og det gør, at vi altid ved, hvad vi står for, siger hun.

For som socialøkonomisk virksomhed er man på lige vilkår i konkurrencen med andre forretningsdrivende, og det kræver derfor en ekstraordinær indsats at skabe vækst.

- Mange tænker, at socialøkonomiske virksomheder er støttet af det offentlige, men det passer ikke. Forretningen er på helt almindelige vilkår ligesom alle andre, men med det benspænd, at man samtidig skal leve op til et bestemt formål, forklarer Kamille Ebbe, der ikke er i tvivl om, at Special Minds It i den sammenhæng har fundet opskriften på succes.

For her hjælper man ikke bare folk på kanten af arbejdsmarkedet i job. Her bruger man rent faktisk de kompetencer, som medarbejderne besidder til at løse en opgave godt. Og det skaber værdi for kunderne såvel som de ansatte.

Annonce

God til det trivielle

- De folk, vi har, er supergode til at se mønstre. Hvor øjet hurtigt bliver dovent for andre, så kan de blive ved og ved. Og derfor er de tilbagemeldinger, vi får fra vores kunder, da også, at der ikke er nogen fejl, og at vi har en meget høj kvalitet i arbejdet, siger Kamille Ebbe og forklarer, at firmaet da også helt bevidst vælger de typer af opgaver til, som de ved, at it-konsulenterne er skarpe på.

I øjeblikket er det derfor ikke udviklingsopgaver, men derimod fejlfinding, test og datahåndtering, som er den type it-opgaver, firmaet håndterer mest af. Og sådan bliver det med al sandsynlighed ved med at være.

- For vores konsulenter ville det at lave den samme opgave i fem år gøre dem lykkelige. Derfor forsøger vi også at finde den type opgaver til dem. Men der er selvfølgelig grænser for, hvor mange der er den slags, siger Kamille Ebbe.

En anden fordel, som Special Minds IT har, som adskiller dem fra andre socialøkonomiske virksomheder, er, at de har eget kompetencecenter, hvor unge og voksne med autismespektrumforstyrrelser på jagt efter den rette uddannelse eller det rette job kan få hjælp til næste skridt på rejsen gennem et individuelt tilrettelagt forløb.

For deltagerne bliver det dermed konkret, hvad en uddannelse kan føre til, ligesom at det for de ansatte i Special Minds IT giver stolthed at opleve, hvordan deres arbejde kan inspirere de unge. Og samtidig giver det it-firmaet mulighed for at rekruttere internt, hvis det rette match opstår.

- Så det giver så meget mening på flere niveauer, fortæller Kamille Ebbe.

Annonce

Stor loyalitet

Men selvom firmaet langt hen ad vejen har fundet sig en velfungerende og succesrig model for at drive forretning, er det ikke ensbetydende med en hverdag helt uden udfordringer.

- Der er ingen tvivl om, at vi arbejder anderledes med personaleledelse, end man gør andre steder. Vi er i langt højere grad med til at planlægge og strukturere de arbejdsopgaver, som it-konsulenterne løser. Det er på ingen måde sammenligneligt med andre konsulenthuse, siger Kamille Ebbe og uddyber:

- For at vores medarbejdere skal løse opgaven bedst muligt, skal opgaven være meget klart defineret. Hos andre virksomheder forventer man i højere grad, at medarbejderne kan det hele selv.

For hvis ikke opgavebeskrivelsen er klar, er konsekvensen der prompte.

- Hvis vi for eksempel ikke får præciseret en opgave godt nok, så kan det skabe frustration, og det fører ofte til fravær. Men det er oplevelser, som vi lærer vi af, understreger hun.

Til gengæld oplever hun, at loyaliteten på arbejdspladsen er større end andre steder.

- Folk med autisme er utroligt loyale medarbejdere. Når de først har fundet sig til rette, så bliver de. Vi siger tit, at når det kommer til autisme, så er alt nyt dårlig nyt, indtil det ikke er nyt mere. Og derfor har vi meget få, der skifter job, fortæller Kamille Ebbe.

Om Special Minds It

  • Special Minds IT er en socialøkonomisk IT-virksomhed, som siden 2006 har været en del af Den Sociale Udviklingsfond (SUF).
  • Special Minds IT løser blandt andet opgaver for private virksomheder såvel som kommuner og regioner indenfor digitalisering, journalisering, test af software, dataanalyse, programmering og udvikling.
  • Virksomheden ansætter hovedsageligt medarbejdere med autismeprofil.
  • I dag har virksomheden 27 IT-konsulenteransat, heraf 21 i hovedafdelingen i Aarhus, mens resten er ansat afdelinger i Silkeborg, Aalborg, Kolding.
  • Firmaet har siden 2015 løftet deres bruttofortjeneste fra 10,3 millioner kroner til 29,4 millioner kroner i 2019. Firmaet har haft sorte tal på bundlinjen hvert år siden 2013. I 2019 landede årsresultatet på 332.000 kroner efter skat.
Annonce
Annonce
Fødevarer

Markedet for plantebaserede fødevarer skal vindes på smag: Plantekompagniet etablerer produktion for at kunne udvikle nye produkter

Annonce
VÆKST

Preben har vækst i sit livsværk nummer to: - Min kone mente ikke, jeg var klar til at gå pension

Annonce
Fødevarer

Populær remoulade får bedre produktionsforhold

Annonce
Forsiden netop nu
BYGGERI

HPH Totalbyg i fremgang - øger omsætning med 50 procent

Lov & ret

Klumme: Momsfritagelse af transportydelser kræver direkte tilknytning

Randers

Chefen kalder sine medarbejdere for nørder i alt fra sten og stål til træ og polster - møbelfabrikken Mølballe har vokseværk

Erhverv For abonnenter

Stærke sager: Andreas og Emil satser stort på produktion af sennep i Svendborg

Østjylland

Marketingbureauet ZUPA ZITA overtager Norlys' inhouse bureau

ØKONOMI

Regeringen styrker lånemulighederne for små erhvervsdrivende

Annonce