Annonce
Sydjylland

Den lille skoventreprenør sørger for den store oprydning

Niels Peter Jensen har kontoret i form af en iPad med, når han tager ud i marken. Foto: Carsten B. Grubach
Man ringer til Niels Peter, når der skal bruges maskiner til skov, krat og busk.

SYDJYLLAND: - Hvor langt jeg skal ud? De sagde bare så langt ud, som jeg tør.

Evald Østergaard svarer med et skævt smil. Det er ikke helt ufarligt at bevæge sig med en bæltemaskine langs åbredden ved vandforsyningen i Billund, men træerne og buskene skal bare væk.

- Det tager nok fire-fem timer, siger han til chefen.

Han hedder Niels Peter Jensen - så absolut kun Niels Peter i daglig tale. Han ejer Skoventreprenør Frede Andersen A/S i Lintrup.

Vi er taget med ham på en lille rundtur for at se på hans maskiner og høre om det store oprydningsarbejde, der holder ham og hans fire fastansatte i gang i marken, mens den deltidsansatte bogholder styrer finanserne.

Man ringer til Niels Peter, når der skal ryddes skov, krat og busk, og han leder og fordeler arbejdet fra sin firehjulstrukne Mazda ved hjælp af telefon, iPad og GPS.

- I dag er vores folk i Billund, Karlsgårde og Holsted. Den fjerde mand skulle have været til Esbjerg, men han har fået fri til en 85-års fødselsdag. Vi bruger også løst ansatte, og Frede Andersen, som jeg overtog firmaet fra i januar 2019 efter at have været medejer siden 2013, arbejder stadig med som 72-årig, siger Niels Peter.

Han arbejder meget for kommuner, for storentreprenører og for HedeDanmark, som er kunden i skoven i Karlsgårde. Her skal et stykke skov ryddes, så der kan genplantes, og det er Peter Dahl mand for.

Skoven i Karlsgårde øst for Varde ryddes med en overfladeknuser. Foto: Carsten B. Grubach

Mest oprydning

Med en overfladeknuser spændt foran sin store traktor gør han terrænet klar til genbrug. En rutineopgave, der bare skal klares. Men Peter Dahl er nu mere til det lidt mere spændende have- og parkarbejde, det lille sydjyske skoventreprenørfirma også gør en del i, fortæller han under en kort pause.

- Vi har en del private kunder, som skal have ryddet haver, og vi kører i hele Syd- og Sønderjylland. I eftermiddag skal jeg til Sønderborg og Aabenraa og kigge på nye opgaver, siger Niels Peter, der har nok at rive i og har et overskud i firmaet, som gerne må blive større med årene.

Flere gange på rundturen må han håndfrit svare på opkald – blandt andre fra en af de storentreprenører, han gerne arbejder for. Forude venter blandt andet rydning af et gammelt jernbanespor i Billund Kommune, som skal bruges som cykelsti.

- Det er mest oprydning, vi står for, og her er det vigtigt, at vi har nogle erfarne folk, der selv kan tage beslutningerne og ved, hvordan man arbejder i en skov, for man kan ikke læse til skoventreprenør. Det lærer man hen ad vejen, siger Niels Peter, der tidligere arbejdede som maskinfører og da også stadig selv udfører mindre opgaver i marken.

Annonce

Vigtig planlægning

Men ellers er det planlægningen, der tager det meste af hans tid. Den er vigtig, for det er både for besværligt og for dyrt at skulle have kørt traktorerne og det øvrige materiel hjem hver dag, så opgaverne skal fordeles meget nøje efter geografi. Traktorernes orden er skam ikke ligegyldige…

I Holsted skal der ryddes et større buskads ved de kommunale fodboldbaner. Det sker i to etaper.

Jacob Bladt Fuglsig brugte en halv time den ene dag for at overfladeknuse den aflange strækning, og han skal så bruge en halv time den næste dag på at fræse rødderne op. Og det går da også som smurt med at få de sidste stubbe og rødder væk. Næste opgave er en anden rodfræsning i Gørding.

- Vi har nok at se til hele året, og vi holder faktisk kun lukket mellem jul og nytår, siger Niels Peter, der har mange landmænd i sin kundekreds.

Og mens de sukker efter lidt regnvejr i den tørre maj, er Niels Peter godt tilfreds med klimaet.

- Det er kun regn eller sne, der kan stoppe os i vores arbejde. For hvis jordbunden er for blød, kan vi ikke køre med vores maskiner.

- Det tager nok fire-fem timer ar rydde buskadset ned mod åen, er Niels Peter Jensen (tv.) og Evald Søndergaard enige om. Foto: Carsten B. Grubach

En lille halv time, så er rodfræsningen ved de kommunale fodboldbaner i Holsted klaret. Foto: Carsten B. Grubach
Niels Peter Jensen bruger meget tid i bilen, når han kører regionen tynd for at se på nye opgaver. Foto.Carsten B. Grubach
Evald Søndergaard kommer tæt på åen med bæltemaskinen, når han skal rydde budskabet væk på bredden. Foto: Carsten B. Grubach
Annonce
Annonce
Vestjylland

Thise Mejeris Hjerm-ost har vundet gourmetpris: - Den har de ramt lige bagi

Annonce
Erhverv For abonnenter

Ansatte blev fyret, da coronaen kom: Nu kan stor fynsk fabrik ikke skaffe folk nok

Annonce
Fyn

Kandidat til Odin Award: Reppy.dk vil giver din smartphone et længere liv for klimaets skyld

Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv

Juliane sælger flagstænger på nettet

Østjylland

Tak for indsatsen: Jysk-ansatte bliver belønnet med million-bonus

Erhverv

Klumme: Typiske spørgsmål fra nye investorer

Fyn For abonnenter

Bygger ny fabrik til 25 millioner kroner efter rekordoverskud: - Vi vil være dobbelt så store om fire år

Sydjylland For abonnenter

Vejen-virksomhed med knald på købt af stor svensk koncern:  - Ingen skal frygte for deres job

Erhverv For abonnenter

Claus har indrettet sit firma med over 250 kunstværker: - Når jeg bruger flere penge end planlagt, er konen ikke glad

Annonce