Annonce
Sydjylland

Den første modtager af Inspirationsprisen: Peter samler Vejle og skaber fælles front - også efter coronaen

Peter Skou, ejer og administrerende direktør i R2 Group Holding, fik forleden uventet besøg sit kontor i Hedensted af Dorthe Falcher (t.h.), chef for Business Vejle, samt Michael Anker (længst t.v.), partner i EY og regionsansvarlig i EY Entrepreneur Of The Year, og Erhverv+ redaktør Henrik Skov Anhøj. De overraskede formanden for Business Vejle med årets Inspirationspris i Syd- og Sønderjylland. Foto: Morten Pape
Peter Skou, formand for Business Vejle og initiativtager til taskforcen Forza Vejle, er den første modtager af Inspirationsprisen i Region Syd- og Sønderjylland. Prisen bliver delt ud af Erhverv+ i samarbejde med EY Entrepreneur Of The Year.

VEJLE/HEDENSTED: Det er en grå november formiddag på Peter Skous kontor hos R2 Group i Hedensted.

Klokken nærmer sig ni og dagens første møde. 'Kaos i mink' er titlen på mødet i kalenderen, som hans bror Lars har kaldt ind til i deres fælles virksomhed.

R2 Group gør sig i foderstoffer blandt andet til den pelsede danske minkindustri. Det er her, virksomheden havde sit eneste ståsted, da brødrene overtog forretningen i forbindelse med en fusion tilbage i 1998 og fem år frem.

Annonce

I dag fylder mink-foderet stadig pænt på omsætningen og er en væsentlig aktivitet i virksomheden især i højsæsonen fra juli til netop nu i november, mens denne del af R2 Group fylder mindre på bundlinjen. Dækningsbidraget er lavt på produkter til minkindustrien grundet stor konkurrence og dygtige indkøbere.

Peter Skou lader forstå, at R2 Group modsat minkene nok skal komme helskindet gennem kaosset, selv om det selvfølgelig gør ondt at se firmaets oprindelige dna forsvinde, ligesom han er ked af den uskønne måde som myndigheder og regering har ageret på og som nu betyder, at alle i branchen må sige farvel til deres job, livsværk og levevej.

En glad overraskelse

Derfor er mødet, som Peter Skou er i gang med at forberede sig til, i dette tilfælde falsk alarm. I stedet træder Michael Anker, partner i EY og regionsansvarlig for vækstskaber-konkurrencen EY Entrepreneur Of The Year ind ad døren sammen med Erhverv+ - i form af fotograf og redaktør - samt Dorthe Falcher, chef for Business Vejle.

Sidstnævnte er Peter Skou som formand for et blomstrende erhvervsnetværk i Vejle vant til at arbejde sammen med, og det er hende, der har været med til at sætte formiddagens proforma-møde op. Tilstedeværelsen af de tre ukendte herrer i lokalet studser Peter Skou mere over.

Det overraskede blik bliver dog snart afløst af et stort smil, da en beæret og stolt Peter Skou erfarer, at han er den første modtager af EY Entrepreneur Of The Year Inspirationsprisen i Region Syd- og Sønderjylland. Det er tale om en nystiftet pris, som Erhverv+ står for uddelingen af.

Som formand for Business Vejle er Peter Skou selv vant til at dele priser ud til anerkendelsesværdige personer og indsatser. Det gælder for eksempel den lokale Well Done-pris, som i august gik til den Vejle-baserede og vidtrækkende flyttevirksomhed Universal Transport for 'en dynamisk erhvervsudvikling i området', som det hed sig i motivationen, og kåringen af Årets Købmand i Vejle, hvor valget senest faldt på indehaveren af Tøjbutikken Poul Iversen.

Her mødte Peter Skou uanmeldt op i butikken i Torvegade for at overrække diplom og blomster til en overrasket prismodtager. Denne gang er det ham selv, der har uventede gæster på kontoret og er midtpunktet for hæderen.

Annonce

Netværk i vækst

Inspirationsprisen går til en erhvervsleder i regionen, der viser et væsentligt engagement og som har en særlig betydning for erhvervslivet lokalt eller regionalt. Det kan enten være i kraft af initiativer og aktiviteter eller en vedholdende indsats, som gør en forskel for andre.

Erhverv+ har gennem de seneste måneder modtaget indstillinger til Inspirationsprisen fra læsere og samarbejdspartnere, og på en af indstillingerne stod navnet Peter Skou. Et navn, som rammer målet med inspirationsprisen ind - nemlig at hylde ledere, der går forrest - også når det er svært - og viser vejen for andre som et fyrtårn i lokalområdet.

Det gør Peter Skou, som modtager årets inspirationspris i Syd- og Sønderjylland for sit engagement som formand for Business Vejle og som initiativtager til den lokale corona-taskforce Forza Vejle.

- Det er rart at få ros og anerkendelse. Det har alle mennesker brug for, og det skal vi altid huske på, lød det fra Peter Skou, da han havde modtaget årets inspirationspris i Syd- og Sønderjylland og fået overrakt beviset i form af diplom og denne E+ statuette udført af trykkerivirksomheden Step Print Power i Svendborg. I indstillingen af Peter Skou til prisen bliver vinderen beskrevet som blandt andet dynamisk, empatisk og menneskelig. Foto: Morten Pape

I løbet af de seneste to år, hvor Peter Skou har stået i spidsen for Business Vejle, er netværket vækstet med 200 procent. Fra godt 100 medlemmer i 2018 til nu 320 af slagsen.

Det er sket ved at lægge en klar strategi for netværket og skrue op for antallet af arrangementer på plakaten på trods af et forsamlings-udfordret 2020. Og selv om formanden gerne deler æren med andre, så peger pilen på Peter Skou som den væsentligste drivkraft i udviklingen af Business Vejle.

Annonce

Fokus på efter-corona

Det professionelle netværk favner først og fremmest virksomheder i området. Men Peter Skou er også medinitiativtager til Forza Vejle, der rækker langt videre end det gængse erhvervsliv.

Initiativet samler byen bredt og går på tværs af erhverv, handelsliv, kultur og sport. Her handler det om at ’sætte Vejle på landkortet’ – Danmarks Barcelona – og om at få det bedste ud af situationen omkring en verdensomspændende pandemi.


En af styrkerne i Forza Vejle er, at det ikke kun er jakkesættene, der mødes, som i andre netværk. Her kommer også kunstnere og iværksættere til orde med idéerne, og det giver nogle nye perspektiver - også på lang sigt.

Peter Skou, modtager af Inspirationsprisen i Syd- og Sønderjylland


Der er sammensat en netværksgruppe med 80 medlemmer, der vil gøre det godt for Vejle, mens styregruppen bag tæller ni lokale stakeholders - heriblandt direktørerne for Vejle Musikteater, Vejle Boldklub og formanden for én af Danmarks største handelsforeninger, City Vejle.

Også her er Peter Skou foregangsmanden sammen med Michael Panayotis, indehaver af byens brudekjolebutik, som er ophavsmand til idéen.

- Michael kom til mig i foråret og sagde: Vi skal gøre noget ved den her corona. Ikke her og nu, men når vi kommer på den anden side, og det var det, der triggede mig. Det er et før-corona og et midt-corona, men der kommer også et efter-corona, som vi skal være klar til, forklarer Peter Skou.

Annonce

Fem konkrete initiativer

Foreløbig er fem konkrete initiativer født i Forza Vejles regi, hvor nogle er kommet længere end andre.

Det ene er en virtuel gågade og et loyalitetsprogram, hvor kunderne i byens fysiske forretninger og webbutikker optjener point, når de handler lokalt. Pointene kan så senere benyttes som betalingsmiddel på restauranter og forretningerne.

Det andet tiltag er en iværksætter- og rådgivningsgruppe, der tilbyder gratis sparring og mentorarbejde til byens forretningsdrivende på alt fra faglige til ledelsesmæssige og menneskelige spørgsmål.

En tredje gruppe arbejder med etableringen af en havnerundfart på Vejle Fjord med mulighed for at hoppe af og på undervejs, som turister blandt andet kender fra København og andre større byer, mens en fjerde gruppe kigger på muligheden for et udendørs-restaurantområde i en Malmø-model, hvor restauranterne serverer mad fra hvert deres køkken.

Endelig er der gratis parkering på vej i Midtbyen. Konceptet bliver forhåbentlig prøvet af Black Friday, hvor reserverede pladser ved for eksempel advokatkontorer, pengeinstitutter og lignende skal kunne bruges af handlende i byen, når de eftertragtede parkeringspladser ikke er i brug af de virksomheder, der normalt har råderetten.

Annonce

Ikke kun for jakkesæt

- En af styrkerne i Forza Vejle er, at det ikke kun er jakkesættene, der mødes, som i andre netværk. Her kommer også kunstnere og iværksættere til orde med idéerne, og det giver nogle nye perspektiver - også på lang sigt, forklarer Peter Skou og fortsætter:

- For eksempel mødte en kunstner og en ejendomsadministrator hinanden, og det betyder, at der nu hænger kunst i vinduerne i tomme butikslokaler. Kunstneren fortæller samtidig i et kunstværk, at billeder er væk igen, så snart lokalerne er udlejet.

For desværre har coronaen indtil videre vist sig at være kommet for at blive, men så må vi få det bedste ud af den verdensomspændende pandemi som muligt, så længe den er her og ikke mindst bagefter, som de arbejder på i Forza Vejle.

Selv forventer årets modtager af Inspirationsprisen i Syd- og Sønderjylland ikke at kunne sende sine sælgere ud på de oversøiske markeder før fjerde kvartal 2021, og etableringen af R2 Group i Sydamerika som næste step i strategien må foreløbig vente.

I stedet bruger Peter Skou kræfter på hjemmebane. På kontoret i Hedensted og som en værdifuld samler af erhverv, handel, kultur og sport i Vejle.

Inspirationsprisen

  • EY Entrepreneur Of The Year kårer hvert år regionale vindere på tværs af brancher og virksomhedstyper ved seks regionskåringer. Ved landskåringen kåres landsvinderen - årets EY Entrepreneur Of The Year - samt vinderne af syv andre kategorier.
  • EY Entrepreneur Of The Year - Inspirationsprisen er en nystiftet pris i 2020, som for første gang bliver delt ud i regionerne Syd- og Sønderjylland, Midtjylland og Fyn. Det er Erhverv+, der står for uddelingen i samarbejde med EY Entrepreneur Of The Year, efter indstillinger fra læsere og samarbejdspartnere.
  • Prisen går til en erhvervsleder i hver region for et væsentligt engagement og en særlig betydning for erhvervslivet lokalt/regionalt. Det kan være en af konkurrencens deltagere, men kan også være andre erhvervsledere, der i kraft af initiativer og aktiviteter og en vedholdende indsats gør en forskel for andre i området.
  • Vinder af EY Entrepreneur Of The Year - Inspirationsprisen i Syd- og Sønderjylland:

Peter Skou, formand for Business Vejle og initiativtager til taskforcen Forza Vejle, som skal hjælpe byens erhvervs-, handels- og kulturliv godt igennem og ud på den anden side af coronakrisen.

  • Vinder af EY Entrepreneur Of The Year - Inspirationsprisen i Midtjylland:

Henrik Burkal, administrerende direktør i Rema 1000 Danmark gennem 15 år, for en decentral og stærkt værdidrevet ledelsesstil samt som frontløber i kampen mod madspild i dansk dagligvarehandel.

  • Vinder af EY Entrepreneur Of The Year - Inspirationsprisen på Fyn:

Ali Cevik, stifter og administrerende direktør i tech-virksomheden HR-On i Odense, for at bryde mønstre og sætte mangfoldigheden i aktivt spil, for at skabe værdi for andre end sig selv og ikke mindst for at inspirere andre til at gøre det samme.

Annonce
Annonce
Fødevarer

Markedet for plantebaserede fødevarer skal vindes på smag: Plantekompagniet etablerer produktion for at kunne udvikle nye produkter

Annonce
VÆKST

Preben har vækst i sit livsværk nummer to: - Min kone mente ikke, jeg var klar til at gå pension

Annonce
Fødevarer

Populær remoulade får bedre produktionsforhold

Annonce
Forsiden netop nu
BYGGERI

HPH Totalbyg i fremgang - øger omsætning med 50 procent

Lov & ret

Klumme: Momsfritagelse af transportydelser kræver direkte tilknytning

Randers

Chefen kalder sine medarbejdere for nørder i alt fra sten og stål til træ og polster - møbelfabrikken Mølballe har vokseværk

Erhverv For abonnenter

Stærke sager: Andreas og Emil satser stort på produktion af sennep i Svendborg

Østjylland

Marketingbureauet ZUPA ZITA overtager Norlys' inhouse bureau

ØKONOMI

Regeringen styrker lånemulighederne for små erhvervsdrivende

Annonce