Annonce
ØKONOMI

Den er god nok: Nu kan du flytte ind i en dyr lejlighed uden at betale et stort indskud

Thomas Wiborg Steen, direktør og medstifter af Keyhole, har skabt en digital finansieringsløsning, der gør det muligt at flytte ind i en dyr lejlighed uden at skulle betale et stort depositum. Privatfoto
Iværksættere har udviklet den digitale løsning Keyhole, som stiller garanti for indskud. Det gør det lettere at udleje boligerne.

HOLSTEBRO/KØBENHAVN: Det lyder næsten for godt til at være sandt: Flyt ind i næsten nyopført rækkehus på 134 kvadratmeter, centralt i Holstebro – ”indskudsfrit”.

Huslejen er ellers på 10.995 kroner og med en måneds forudbetalt leje og tre måneders depositum, ville lejeren normalt skulle lægge 43.980 kroner på bordet for at få nøglen. Men den er altså god nok, takket være den digitale finansieringsløsning Keyhole.

- Lejeren opretter sig som abonnent hos os, og så stiller vi garanti over for udlejeren svarende til det beløb, som ellers skulle være indbetalt i forudbetalt leje og depositum, forklarer Thomas Wiborg Steen, der er direktør og medstifter af Keyhole.

Annonce

Så i stedet for at indbetale 43.980 kroner til udlejeren, skal man i det her eksempel betale et engangsbeløb på 1100 kroner og efterfølgende 122 kroner om måneden til Keyhole. Prisen falder 25 procent, når man har boet i lejemålet i to år, og yderligere 25 procent efter tredje år.

Dermed har lejeren en samlet udgift til Keyhole på 4028 kroner for de første to år i lejligheden. Det er jo også en slags penge, men faktisk er det billigere end at skulle låne hele indskuddet på 43.980 kroner i banken.

Billigere - på kort sigt

Erhverv+ brugte en online-låneberegner hos Nordea, og selv med det billigste forbrugslån, ville det være dyrere i renter og gebyrer at låne pengene og indbetale det fulde indskud til udlejeren. Og så skal der jo stadig betales afdrag på lånet.

Keyhole

  • Keyhole er en digital finansieringsløsning, som stiller garanti for lejeres indskud i lejeboliger. Udlejeren stiller løsningen gratis til rådighed, mens lejerne betaler et oprettelsesgebyr og et månedligt beløb.
  • Fidusen er ret simpel: I stedet for at skulle låne 30-40-50.000 kroner i banken til indskud, betaler man et lille månedligt beløb til Keyhole, som stiller garanti over for udlejeren. Ved fraflytning skal lejeren så til gengæld betale den fulde udgift til istandsættelse (som normalt ville blive helt eller delvist betalt via indskuddet).
  • Keyhole blev etableret i 2019 og har aftale med cirka 250 danske boligudlejere. Knap 1200 danske lejere har et abonnement hos Keyhole.
  • De 11 ansatte hos Keyhole får formentlig selskab af flere kolleger i år i takt med store vækstplaner, først i Danmark, og forhåbentlig senere i nabolandene.
  • Keyhole har en professionel bestyrelse af nogle af de ”tunge drenge” i finansverdenen, blandt andet forhenværende direktør for Finansrådet Jørgen Horwitz.
  • Hjemmeside: www.usekeyhole.com

- Ideen til Keyhole opstod for cirka to år siden, hvor min mangeårige ven Mads Bach Andersen havde fået et barn og skulle finde en ny, større lejlighed i Østjylland. Det viste sig, at det var en temmelig stor udgift at skulle lægge indskud, og så snakkede vi om, at det måtte der kunne findes en bedre model for, fortæller Thomas Wiborg Steen.

Han har selv en række iværksætterprojekter bag sig og har desuden erfaring fra finansverdenen gennem et tidligere job, så sammen udviklede de to venner Keyhole, som befinder sig et sted i krydsfeltet mellem bank- og forsikringsverdenen. Derfor kom gennembruddet også, da Keyhole indgik et samarbejde med det svenske forsikringsselskab Nordic Guarantee.

Keyhole udbetaler ikke indskuddet til udlejeren, men stiller alene garanti for beløbet. Det kræver lidt mindre likviditet. Det er derfor, vi kan gøre det billigere.

Thomas Wiborg Steen, Keyhole

- Keyhole udbetaler ikke indskuddet til udlejeren, men stiller alene garanti for beløbet. Det kræver lidt mindre likviditet. Det er derfor, vi kan gøre det billigere, end hvis du skulle låne hele indskudsbeløbet i banken, forklarer Thomas Wiborg Steen.

Men hov, hvad sker der så, når man flytter fra lejligheden? Det plejer jo at være indskuddet, som betaler istandsættelsen.

- Du skal stadig betale for istandsættelsen ved fraflytning. Det er Keyhole, som betaler udlejeren, og så skal lejeren betale Keyhole for istandsættelse – og det sker naturligvis efter regning for de faktiske udgifter. Fidusen her er altså, at du udskyder betalingen, så du først skal af med pengene, når du flytter, siger Thomas Wiborg Steen.

Annonce

Nemmere at leje ud

Keyhole-løsningen er gratis for udlejerne, og de har nogle åbenlyse fordele ved at kunne tilbyde lejerne indskudsfri indflytning.

- Vi blev kontaktet af en udlejer, som havde 20 lejemål, hvor af de syv stod tomme. Efter at have tilbudt Keyhole, blev de sidste syv lejemål udlejet i løbet af en måned, fortæller Thomas Wiborg Steen.

Enkelte udlejere foretrækker dog den gamle model, typisk fordi de gerne vil have glæde af den ekstra likviditet, som de store indskud giver.

- Det kan bare vise sig at blive dyrere i længden, for fordelen kan blive spist op i løbet af få uger, hvis der er tomme lejemål, lyder det fra Keyhole-direktøren.

Annonce

Satser på vækst i udlandet

Indtil videre er knap 1200 lejere rundt omkring i Danmark koblet på løsningen. De skulle gerne snart få selskab af mange flere.

- Konceptet bygger på volumen, og det er i høj grad en digital løsning. Så vi kommer til at skrue op for markedsføring af løsningen i år, og jeg tror også, at vi kommer til at ansætte en håndfuld ekstra udviklere i løbet af i år, siger Thomas Wiborg Steen, som også håber at kunne udbrede Keyhole til andre lande.

- Danmark har meget høje huslejer, så her er det helt oplagt at starte, men reglerne er også meget forskellige fra land til land. I England skal indskud for eksempel stå på en spærret konto, og i Norge skal udlejeren betale forretning af indskud til lejeren, så der kunne være nogle åbenlyse fordele ved at tilbyde Keyhole på de markeder, forklarer han.

Keyhole har indtil videre 11 ansatte med base i Horsens og København, men håber at skabe en håndfuld ekstra job i år, primært inden for it-udvikling.

Annonce
Annonce
Erhverv

Ny sygeplejefaglig direktør har stået i spidsen for akutafdelingen i Horsens - nu skal hun helt op i helikopteren

Annonce
Fyn

Konferencecentre forventer nyt rekordår

Annonce
Erhverv

Han kan stege din bøf: Verdensmester rejser ud og griller for kunderne

Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Ekstremerne vinder i jagten på talent: Hvis du vil være noget for alle, er du ikke noget for nogen, mener Odense-direktør

Nordsjælland

Abekopper sender aktie på himmelflugt: Kvistgård-virksomhed stiger syv milliarder i værdi

Fyn For abonnenter

Biotech-firma i Odense blev kendt under corona: Fordobler millionoverskud efter testspurt

Erhverv

Analyse: Bankerne betaler ikke negative renter længere. Gør du?

Sydjylland

"Det viste sig at være helt nødvendigt med en oprydning": Spildevandsselskab har sagt farvel til top-direktør

Fyn

Sydfynsk cykelhandler i stort gear: Største overskud nogensinde

Annonce