Annonce
Vestjylland

De har sagt nej til trecifrede millionbeløb, giver medarbejderne stor bonus og udvider massivt: - Jeg er mega stolt over, at vi er kommet hertil

Der er sket en hel del med produktionsapparatet, siden CeramicSpeed havde sin begyndelse, men håndkraft skal der stadig til. Her står Jacob Csizmadia (til højre) og følger med. Foto: Bo Amstrup / Ritzau Scanpix/Ritzau Scanpix
Himmelflugten fortsætter for CeramicSpeed, som har afvist sultne kapitalfonde, søsat en ny stor udvidelse og belønner medarbejderne for de gode resultater.

Holstebro: Da Jacob Csizmadia fredag formiddag fortalte sine medarbejdere, hvor CeramicSpeed befandt sig henne og var på vej hen, brugte han en velkendt metafor.

For med et billede af Himalaya-bjergkæden slog han fast, at virksomheden var på vej mod toppen.

- Vi er ikke helt på toppen endnu, men vi er godt på vej, lød det fra Jacob Csizmadia, da Dagbladet kort inden mødet fik lov til at få indsigt i præsentationen.

Annonce

At virksomheden ikke har nået toppen, siger en hel del om ambitionsniveauet. For der er nok andre, der vil påstå, at CeramicSpeed med rette kunne nyde udsigten efter en hæsblæsende rejse.

En rejse, som startede i Jacob Csizmadias lejlighed, hvor han nærmest på hobbyniveau byggede keramiske kuglelejer, som han kunne bruge i sine rulleskøjter.

- For mig drejede det sig bare grundlæggende om at optimere noget. Hvis nu man altid var den stærkeste, så var det ligegyldigt, men når man ikke er det, så skal der optimeres, har Jacob Csizmadia tidligere fortalt om den spæde begyndelse.

Har taget fart

Den mission er sådan stadigvæk den samme, men det er i helt anden ramme, end dengang virksomheden blev stiftet i 2004.

Det skulle man ikke særligt langt ind i fredagens kvartalspræsentation for at kunne konstatere.

Selvom den slags umiddelbart kan lyde lidt tørt og langsommeligt, så var den nærmest fyldt til renden med beviser på, at CeramicSpeed i den grad har fart på.

De tørre tal viser, at virksomheden på langt de fleste parametre klarer sig bedre, end budgetterne har lagt op til.

- Og det har altså været ambitiøse budgetter, lyder det fra Jacob Csizmadia, mens han gennemgår de forskellige markeder.

For CeramicSpeed er en global virksomhed med over 100 medarbejdere, og med en omsætning på over 100 millioner kroner i seneste regnskabsår er det efterhånden længe bevist, at de keramiske kuglelejer har sin berettigelse.

CeramicSpeed har især gjort sig gældende indenfor cykelsporten, og derfor er det også en stor dag for virksomheden, når Tour De France kommer til Danmark. (Foto: Bo Amstrup / Ritzau Scanpix/Ritzau Scanpix)

Indenfor sportens verden repræsenterer de nogle af de ypperste brands. Også på industrisiden er det velklingende navne, de kan notere sig i porteføljen.

Man kan nærmest tabe pusten, når stifteren gennemgår de potentielle markeder, og alt det virksomheden har mulighed for at opnå.

Det er dog ikke noget, som giver ham hang til søvnløse nætter og urolige håndflader.

- Jeg tror virkelig på, at vi har den rigtige organisation og et virkeligt stærkt hold, lyder det selvsikkert fra Jacob Csizmadia.

Annonce

Afviste købsforsøg

Hvis man skulle sidde med en fornemmelse af, at det er tomme ord, som lige så godt kunne komme fra en fodboldtræner på autopilot, så kan man godt tro om igen.

Selvsikkerheden og troen på virksomheden er for alvor blevet slået fast i den seneste tid. For når en virksomhed kan præsentere den vækstkurve, som CeramicSpeed er i stand til, så bliver den pludselig interessant for andre.

Kapitalfondene har da også gjort sine tilnærmelser, og de har i den grad været seriøse.

- Vi er blevet tilbudt et pænt trecifret millionbeløb, og der har været flere interesserede, siger Jacob Csizmadia om både nylige tilbud, og også nogle som ligger nogle år tilbage.

I sagens natur ville sådan et ja til det tilbud have medført, at han kunne trække sig tilbage, være økonomisk uafhængig og gøre lige, hvad han vil.

Det begyndte for Jacob Csizmadia med at gøre sine egne rulleskøjter hurtigere og mere driftssikre, og det er stadigvæk kærligheden til optimering, som holder ham i gang. Foto: Johan Gadegaard

Valget var dog ikke svært, for det er CeramicSpeed, som han og resten af holdet vil.

- Jeg var kortvarigt fristet, for det har jo selvfølgelig været vilde beløb at forholde sig til. Vi tror på vores egne evner, og det hold vi har sat, og for mig har det aldrig været et mål ikke at skulle arbejde. Jeg vil fortsætte rejsen, og for mig har beløbet ikke været det mest interessante, siger Jacob Csizmadia.

Betyder det, at døren er helt lukket for den slags?

- Nej, jeg har ikke lukket døren, men jeg tror, at jeg har lukket døren for kortsigtede investeringer, og jeg tror hverken, jeg ville eller kunne sidde med en ejerandel på 30-40 procent, hvor nogle andre bestemmer, lyder det fra Jacob Csizmadia.

Annonce

Åbner ny dør

For mens den dør er lukket, så kan virksomheden, bogstaveligt talt, åbne en ny i 2023, hvis alt går efter planen.

Det er nemlig her, at udvidelsen, som skal indeholde virksomhedens varemodtagelse, produktion, lager, pakning og indkøbsfunktion, kommer.

Sådan ser illustrationen af den kommende udvidelse ud. Det er tæt på en tredobling af virksomhedens nuværende arealer til funktionerne. Den røde streg yderst til højre markerer, hvor næste udvidelse vil begynde Illustration: CeramicSpeed

Den bliver på 3200 kvadratmeter og er et glimrende eksempel på, at virksomheden altså efterhånden kan sammenlignes med en kronisk sulten hund, som har hang til at vokse ud af sit halsbånd.

- Vi troede, vi skulle bygge en udvidelse på 1500-2000 kvadratmeter tilbage i april sidste år, men så er det gået tilpas stærkt til, at vi havde brug for mere, siger Jacob Csizmadia, som i samme ombæring gerne vil rose Holstebro Kommune for hjælpen med at få tilladelserne på plads.

Der er allerede planlagt flere udvidelser, men i første omgang skal de 3200 kvadratmeter gøre livet en hel del lettere for CeramicSpeed.

Annonce

Mere effektivt

For på Nørgårdsvej i Måbjerg, hvor virksomheden har holdt til siden begyndelsen, står der CeramicSpeed på en stor del af bygningerne efterhånden.

I takt med at virksomheden er vokset, så har man hurtigt skullet skaffe sig plads, og her har logistikken mellem bygningerne ikke altid haft førsteprioritet.

På matriklen er der også et testcenter, hvor cykeludstyret bliver udsat for alverdens prøver. Det bliver gjort for at kvalitetssikre, at det holder til selv de mest krævende omgivelser. Foto: Johan Gadegaard

- Vores ting er jo blevet kørt frem og tilbage mellem bygningerne, hvor de er kommet ind det ene sted, og så fordelt ud til et andet sted. Nu er vi ikke længere i problemer, hvis der er 20 centimeter sne, for vi får samlet det hele under ét tag, siger Jacob Csizmadia, og fortsætter:

- Det er svært at sige, hvor meget det vil spare for os, men det er i hvert fald mange hundredtusind om året, vi spilder på den front, siger Jacob Csizmadia.

Det får ham også til lige at blive ramt af fortidens vingesus.

- Det var selvfølgelig også voldsomt ineffektivt, da jeg selv bar det hele op i lejligheden, siger han med et smil.

Annonce

Penge til ansatte

Noget, der har vist sig anderledes effektivt, har været virksomhedens evne til at løfte i flok og skabe en kurve, som går den helt rigtige vej op ad Himalaya.

Og det skal de ansatte kunne mærke.

CeramicSpeed har nemlig besluttet at udbetale en historisk stor overskudsdeling til medarbejderne, fordi det går historisk godt.

Virksomheden blev skabt på vindermentalitet, og når man tager et kig på, hvem der benytter sig af produkterne i dag, så gør det sig i den grad stadig gældende. (Foto: Bo Amstrup / Ritzau Scanpix/Ritzau Scanpix)

Det betyder, at der bliver givet 2,7 millioner kroner tilbage til medarbejderne, hvilket giver lidt over 45.000 kroner til fuldtidsansatte, og nedefter hvis man er deltidsansat.

Det er tredje gang, at CeramicSpeed uddeler bonus. Først et symbolsk på beløb på 1000 kroner for cirka tre år siden, så 22.000 kroner og nu altså lidt over 45.000 kroner.

- Jeg hørte om det første gang ude på Westpack, og vi har for sjov kaldt det Holstebro-modellen. Jeg synes, at medarbejderne skal mærke, når det går godt. Det skal ikke være noget, der forventes, men jeg tror på, at der skal gives noget tilbage til medarbejderne, og også at det vil blive et større konkurrenceparameter i fremtiden, siger Jacob Csizmadia.

Annonce

Efter Himalaya

CeramicSpeed er langt fra tilfredse med stilstand.

Man kan vælge mellem at udvikle eller afvikle, som det ofte hedder sig i den slags virksomheder. På linje med det efterhånden berømte citat fra Olsen Banden, som lyder, "vi skal ikke hjem, vi skal videre"

Videre på opstigningen ad Himalaya, som Jacob Csizmadia lagde ud med at fortælle om.

Tror du nogensinde, at I når toppen af Himalaya i din optik?

- Ja, absolut. Men den dag vi når toppen af Himalaya, så er der månen, og så er der nogle planeter bagefter. Jeg tror aldrig, at jeg får følelsen af, at jeg er i mål, siger Jacob Csizmadia.

- Jeg er mega stolt over, at vi er nået hertil. Man er nogle gange nødt til at stoppe op og sige, hvor fantastisk det er. Der er bare så meget drift og udfordringer, der skal løses, at man ikke altid får det gjort, fortsætter han.

Og at det skulle være andre steder end Holstebro, det afviser han. Byen er så tæt knyttet sammen med virksomheden, og derfor peger alt på, at det er på de kanter, at eventyret får lov til at fortsætte.

Annonce
Annonce
Erhverv

Ny sygeplejefaglig direktør har stået i spidsen for akutafdelingen i Horsens - nu skal hun helt op i helikopteren

Annonce
Fyn

Konferencecentre forventer nyt rekordår

Annonce
Erhverv

Han kan stege din bøf: Verdensmester rejser ud og griller for kunderne

Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Ekstremerne vinder i jagten på talent: Hvis du vil være noget for alle, er du ikke noget for nogen, mener Odense-direktør

Nordsjælland

Abekopper sender aktie på himmelflugt: Kvistgård-virksomhed stiger syv milliarder i værdi

Fyn For abonnenter

Biotech-firma i Odense blev kendt under corona: Fordobler millionoverskud efter testspurt

Erhverv

Analyse: Bankerne betaler ikke negative renter længere. Gør du?

Sydjylland

"Det viste sig at være helt nødvendigt med en oprydning": Spildevandsselskab har sagt farvel til top-direktør

Fyn

Sydfynsk cykelhandler i stort gear: Største overskud nogensinde

Annonce