Annonce
Erhverv

Forening vil male på 17 gavle i Aarhus: Verdensmålene skal være en del af bybilledet

- Hvis vi skal opnå den nødvendige effekt, skal vi alle gøre verdensmål til hverdagsmål. Vi matcher virksomheder og organisationer, der arbejder aktivt med et eller flere af målene, siger Mette Koudal og Helle Rysholt om deres ambitiøse projekt. Foto: Jørgen Høg
Ny forening står bag et storstilet projekt med 17 gavlmalerier, der hver skal illustrere et af FN’s 17 verdensmål. Foreningen vil inddrage det østjyske erhvervsliv.

AARHUS: - Vi vil gerne skabe en huskeseddel til aarhusianerne, hvor vi gør dem opmærksom på FN’s 17 verdensmål på en kreativ måde. Meningen er, at vi vil skabe et fællesskab i byen, hvis vi skal nå målene i 2030. Vi har en stor forkærlighed for Street Art, men hovedformålet er, at vi gerne vil være med til at fremhæve verdensmålene.

Sådan siger Mette Koudal, en af initiativtagerne bag projektet 17 Walls, der efter planen skal stå klar på seksårsdagen for FN’s 17 verdensmål, 25. september i år.

Hun er sammen med partneren i projektet, Helle Rysholt, netop nu i gang med at skaffe midler til at realisere projektet, og foreløbig har de modtaget tilsagn om økonomisk støtte fra Ejendomsselskabet Olav de Linde A/S, Per og Lise Aarsleffs Fond og Aarhus Kommune. Sammenlagt har de bidraget med cirka 600.000 kroner, og målet er at skaffe fire mio. kroner i alt.

Annonce

Rigtig god idé

- Vi synes ideen med gavlmalerier er rigtig god, forklarer Olav de Linde og fortsætter:

- De 17 verdensmål er alle flotte ledetråde til byens beboere. Fremfor at se en reklame for Coca-Cola er det bedre at se på et flot gavlmaleri udført af en kunstner. Når byens beboere ser disse gavlmalerier, som samtidig med at være kreativt smukt udført, giver det refleksioner og eftertanker i ens hoved om, hvad man bør overveje. Derfor synes vi, at projektet er en god idé.

Han forklarer, at selskabet primært fokuserer på verdensmål nummer 11 om bæredygtige byer og lokalsamfund, men også på nummer 12 om ansvarligt forbrug og produktion.

- Vi har da selv tanker om det, men vi lader kunstneren bestemme, hvordan vores gavlmaleri skal udføres. Men det skal gerne være, så man har indeholdt genbrug og renovering af bygninger, så man bevarer miljøerne, siger Olav de Linde.

Annonce

Egnede bygninger

Mette Koudal og Helle Rysholt, der begge har en baggrund i det aarhusianske erhvervs- og kulturliv, er nu i gang med at finde egnede bygninger til regulære, spektakulære gavlmalerier.

Der er omtrent 60 anvendelige gavle i Aarhus, men projektet er tiltænkt at skulle placeres inden for byens syv gamle byporte omkring Latinerkvarteret.


Hvert samarbejde resulterer i et gavlmaleri, der fortolker ét af verdensmålene og tilsammen skaber en smuk og varig samling kunstværker i Aarhus.

Helle Rysholt, initiativtager, 17 walls


Indtil nu har de kontaktet ejerne til cirka 30 gavle, som de finder velegnede til projektet.

Både for økonomi og aftaler med gavle gælder der en deadline omkring 1. juli. Det giver plads til, at kunstnerne kan blive færdige til den forventede præsentation i september.

Annonce

Kunstnere er klar

Mette Koudal og Helle Rysholt har kontakt til en række kunstnere, som alle står klar, hvis økonomien kommer på plads. Heriblandt finder man lokale folk som Hans Krull og Peter Birk, men også kunstnere fra blandt andet USA, Spanien, Italien og Frankrig.

- Hvis vi skal opnå den nødvendige effekt, skal vi alle gøre verdensmål til hverdagsmål.

- Vi matcher virksomheder og organisationer, der arbejder aktivt med et eller flere af målene. Hvert samarbejde resulterer i et gavlmaleri, der fortolker ét af verdensmålene og tilsammen skaber en smuk og varig samling kunstværker i Aarhus. Kunstværker, der kommunikerer både vores kollektive udfordringer, ansvar og muligheder, siger Helle Rysholt, der fik ideen til projektet, da hun som producent for Aarhus Festuge tre år i træk var med til at lave Aarhus Street Art Festival.

- Vores mission er at gøre verdensmålene fysiske og synlige på en kunstnerisk måde, slutter hun.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Forfatter Peter Borbergs har været fascineret af Piet Hein siden 1990'erne: Må knibe sig selv i armen over kildematerialet til stor biografi

Annonce