Annonce
Fyn

Danske virksomheder ruster sig til vækst: Det handler om at finde de rette kompetencer

Bæredygtighed er ikke et kriterium, men det kommer til at fylde meget i juryens bedømmelse af virksomhederne i årets Entrepreneur Of The Year-konkurrence, fortæller Søren Smedegaard Hvid, der er partner og direktør for EY Entrepreneur of the Year Danmark. - Det handler om at lave vækst, men ikke for enhver pris, siger han. Foto: Ritzau Scanpix/Simon Skipper
Krisen har ikke ramt dansk erhvervsliv så hårdt som frygtet, og mange virksomheder er i gang med at rekruttere medarbejdere til den vækst, de ser frem til. Det oplever revisions- og konsulenthuset EY, der står bag den danske udgave af vækstskaberkonkurrencen Entrepreneur Of The Year. - Det er medarbejdersiden, der bliver en udfordring, siger direktør Søren Smedegaard Hvid.

Danmark: Måske har danske virksomheder et helt særligt DNA, som gør dem i stand til at omstille og tilpasse sig. Evner, der næppe har været vigtigere for erhvervslivet end det seneste halvandet år, og evner, som har betydet, at krisen langt fra har ramt dansk erhvervsliv så hårdt, som mange frygtede for et år siden.

Det mener Søren Smedegaard Hvid, der er partner og direktør i EY Entrepreneur Of The Year Danmark, som er den danske udgave af den globale vækstskaberkonkurrence.

- Da vi sidste år var ude at interviewe virksomhederne i forbindelse med konkurrencen, var der mange, som befandt sig i et sort hul og havde en forestilling om, at det ville blive rigtigt kritisk. Men mange har formået at omstille sig rettidigt, og de fleste er kommet bedre ud af 2020 end forventet. I Danmark bliver vi tit beskyldt for at have for mange små virksomheder, men størrelsen betyder også noget for agiliteten. Jeg tror faktisk, der er et særligt dna i danske virksomheder. Der er et eller andet særligt entreprenørskab, vilje og mod, og jeg tror, at det er det, der adskiller os og giver os en konkurrencemæssig fordel, siger Søren Smedegaard Hvid.

Annonce

Bedre end frygtet

Efter en historisk optur i 2019, der dannede grundlag for et rekordhøjt antal kvalificerede deltagere i Entrepreneur Of The Year-konkurrencen 2020, bliver der sandsynligvis færre deltagere i år. Tilbagegangen er dog væsentlig mindre end forventet, og især startup-kategorien er præget af, at mange iværksættere har fundet nye veje gennem pandemien.


Man kan håndtere meget virtuelt, men en af de største styrker ved konkurrencen er netværksdelen og inspirationen. Jeg oplever, at konkurrencen rundt om i Danmark er med til at parre gode idéer med kapital og veletablerede virksomheder med idéer fra mindre virksomheder.

Søren Smedegaard Hvid, partner og direktør for EY Entrepreneur Of The Year Danmark.


Arrangøren af den danske udgave af konkurrencen, revisions- og konsulenthuset EY, er endnu ikke færdig med at kigge på regnskaberne for 2020, blandt andet på grund af fristforlængelser på grund af corona, men én tendens står allerede klar.

- Der er en rød tråd mellem antallet af virksomheder, der kvalificerer sig til konkurrencen, og samfundssituationen generelt, og vi oplever, at de fleste af dem, vi er ude at interviewe, er i gang med rekrutteringsrunder for at kunne håndtere den vækst, de ser ind i. Det er medarbejdersiden, der bliver en udfordring. Det handler om at finde de rette kompetencer, fortæller Søren Smedegaard Hvid.

Annonce

Fysiske events er tilbage

Han glæder sig over, at konkurrencerne efter alt at dømme igen kan blive afviklet med fysisk fremmøde efter en periode, hvor alt er foregået virtuelt.

Lokalt kommer regionsfinalerne til at køre hen over efteråret 2021, mens landsfinalen skal afvikles den 13. januar 2022 i København.

- Man kan håndtere meget virtuelt, men en af de største styrker ved konkurrencen er netværksdelen og inspirationen. Jeg oplever, at konkurrencen rundt om i Danmark er med til at parre gode idéer med kapital og veletablerede virksomheder med idéer fra mindre virksomheder. Den positionering, de forskellige virksomheder får ved de lokale events, kan ikke betales for penge. Det er de rigtige 250-300 mennesker, der er samlet, og det skaber energi og giver gnister. Det vil vi gerne genoplive, siger Søren Smedegaard Hvid.

Annonce

Bæredygtighed i fokus

Konkurrencen er inddelt i en hovedkonkurrence og en startup-kategori, og i hovedkonkurrencen kommer bæredygtighed til at fylde mere end nogensinde.

- Det er ikke et kriterie i sig selv, men det vil være et naturligt led i juryens bedømmelse. Det handler om at lave vækst, men ikke for enhver pris, understreger Søren Smedegaard Hvid, som også ønsker større fokus på eksportvirksomhederne.

Derfor bliver der i år en Export and Globalization-kategori for kandidater med en ambitiøs vision internationalisering og som har skabt ekstraordinær succes i virksomheden gennem eksport.

- Det er meget centralt, for vi kan se, at de virksomheder, der bliver store i Danmark, er tænkt globalt fra start. Derfor er det også centralt, at vi får italesat, hvor vigtigt det er at have eksportvirksomheder, understreger Søren Smedegaard Hvid.

Tilmeldingsfristen til Entrepreneur Of The Year er den 15. oktober 2021.

Om Entrepreneur Of The Year-konkurrencen

EY Entrepreneur Of The Year kårer hvert år en række regionale vindere på tværs af brancher og virksomhedstyper ved seks forskellige regionskåringer. Landsfinalen afholdes den 13. januar 2022 i København.

Udover hovedkonkurrencen kåres der vindere i følgende kategorier:

1. Sustainability

I kategorien Sustainability er fokus på vækstvirksomheder, hvor bæredygtighed er en integreret del af virksomhedens forretning og af særlig betydning for dens udvikling og vækstskabelse. Indsatsen kan i særlig grad være knyttet til FN’s 17 Verdensmål. Kategorien er rettet mod virksomheder, der opfylder konkurrencens generelle vækstkriterier.

2. Innovation

Innovative vækstvirksomheder finder hele tiden nye måder at adskille sig positivt fra konkurrenterne på – det kan være gennem teknologi, produkter, nye markeder eller nye processer, men fremfor alt gennem nytænkning. Kategorien fokuserer på virksomheder, der gør noget banebrydende, og hvor innovation er solidt forankret i virksomheden. Kategorien er rettet mod virksomheder, der opfylder konkurrencens generelle vækstkriterier.

3. Start-up/Scaleup

Virksomheder i kategorien Start-up er unge virksomheder med et stort potentiale og drive. Entrepreneurerne har en skalérbar idé, et stort ambitionsniveau, en stærk iværksætterånd og de har udvist ’proof of business’ og ’proof of concept’. Virksomhederne må maksimalt være fire år gamle.

I hver af de seks regioner udvælges 18 virksomheder, der inviteres til at deltage i konkurrencen. Alle virksomheder bliver interviewet og indstillet til en regional jury. Denne vælger tre virksomheder, der præsenteres på den regionale kåring. De tre virksomheder fra hver region, bliver også indstillet til landsjuryen, som vælger tre finalister til landskåringen.

4. Life Sciences

Kategorien har specifikt fokus på Life Sciences-selskaber, og det omfatter kommercielle og videnskabeligt baserede selskaber, der udvikler produkter og serviceydelser inden for bioteknologi, medicinsk udstyr eller lægemidler, herunder produkter til diagnosticering, behandling, kontrol og forebyggelse af sygdomme.

5. Social Entrepreneurship - Future Impact

I kategorien er fokus på lovende impact-virksomheder, der i særlig grad skaber samfundsmæssig værdi - det kan være med et beskæftigelses-, sundheds-, miljømæssigt eller kulturelt fokus. Disse entrepreneurer har typisk fokus på at løse nogle af verdens store og presserende udfordringer – og ser heri forretningsmuligheder, der kan skaleres og skabe samfundsmæssig og økonomisk værdi.

6. Export and Globalization

Er en ny kategori. For at kvalificerer sig til den kategori skal kandidaterne have en ambitiøs vision omkring internationalisering og have skabt ekstraordinær succes i virksomheden igennem eksport.

Eksporten har styrket den danske modervirksomhed økonomisk og skabt vækst og danske arbejdspladser.

Der er fokus på vækstvirksomheder, der realiserer mulighederne på eksportmarkederne og dermed ikke alene skaber egen succes, men også viser andre danske virksomheder vej til den store verden.

Æresprisen

Æresprisen ved EY Entrepreneur Of The Year uddeles årligt til en dansk familieejet virksomhed, der har bidraget betydeligt til det danske samfund. Æresprisen hylder netop de virksomheder og deres ejere, som med et mangeårigt og imponerende engagement har skabt anerkendelse gennem høje standarder.

Inspirationsprisen

Prisen gives til en erhvervsleder i regionen for et særligt engagement og en særlig betydning for erhvervslivet lokalt/regionalt. Det kan være en af konkurrencens deltagere, men kan også være andre erhvervsledere, der i kraft af initiativer og aktiviteter og en vedholdende indsats gør en forskel for andre i området.

Region Midt, Region Syd og Region Fyn uddeles prisen af Erhverv+ i samarbejde med EY Entrepreneur Of The Year.

Annonce
Annonce
Erhverv

Vindmølle-vokseværk i Munkebo: Lorc er gået fra nul til 25 megawatt på syv år - og er klar til at bygge endnu større

Annonce
Erhverv For abonnenter

Kro må afvise gæster og lukke tre af ugens dage: Kokke og tjenere er ikke vendt tilbage efter genåbningen

Annonce
Sydjylland For abonnenter

Eventyret på Industrisvinget: Fra lys idé til succesfuld forretning

Annonce
Forsiden netop nu
Sydjylland For abonnenter

Brødre har ramt en guldåre i roboteventyr: Markrobot giver kæmpe vækst hos sydjysk virksomhed

Erhverv

Aarhus-firma hyrer flere medarbejdere: Computerspil sælger for 365 millioner før det er udgivet

Erhverv For abonnenter

285 mand var sendt hjem, alligevel satte fynsk fabrik rekord i overskud

Erhverv For abonnenter

Dansk erhvervsliv mister sine enhjørninger til udlandet

Erhverv For abonnenter

Lastbilchaufføren Lasse er møgtræt af ulovligt parkerede campingvogne på motorvejs-rastepladser: Er blevet svinet til, når han har påpeget problemet

Erhverv

Sunde kunder hjælper Danske Bank til større milliardoverskud

Annonce