Annonce
Erhverv

Dansk robot er ved at erobre verden: Brødrene bag var tæt på at give op

150 fuldautomatiske robotter fra Vejen-virksomheden FarmDroid ruller ud og sår og luger på marker primært i Europa. Pressefoto
Væksten er voldsom hos Vejen-virksomheden FarmDroid, der har sendt i alt 150 robotter ud at så og luge hos landmænd især i Europa. Fra 2019 til 2020 voksede virksomheden med 1000 procent.

Erhverv: De seneste år er det gået stærkt for virksomheden FarmDroid. Rigtig stærkt. Fra 2019 til 2020 er virksomheden, der udvikler og producerer fuldautomatiske robotter til såning og lugning, vokset med 1000 procent.

I alt kører 150 robotter fra FarmDroid rundt hos landmænd, især i Europa.

- Som jeg kan se det, er vi dem, der har solgt flest landbrugsrobotter i verden, siger Kristian Warming, medstifter af selskabet FarmDroid, i en pressemeddelelse.

Annonce

Robotterne passer sig selv, bruger minimal energi og leverer resultater, der er overbevisende.

For nylig flyttede FarmDroid en del af sine testaktiviteter ind på Ravnholtgård ved Vejen, der drives af FarmCompany. Her har virksomheden fået adgang til landbrugsjord, som kan give nye erfaringer til optimering og videreudvikling af robotten.

- Vores ideer og filosofi passede rigtig godt med de ideer om bæredygtighed, de har hos FarmCompany, forklarer Kristian Warming.

Han stiftede virksomheden i 2018 sammen med sin bror, Jens. Deres gennemgående idé har  altid været den samme. Nemlig at det enkelte frø skal placeres uhyre præcist. Robotten husker, hvor frøet ligger, og når den skal luge, luger den lige så forsigtigt uden om den spirende plante.

Kan arbejde døgnet rundt

Robottens fremdrift sker med el-motorer, der forsynes med strøm fra solceller monteret over robotten. Det er nok til, at den de fleste dage kan holde sig selv i gang 24 timer i døgnet.

Der er to forklaringer på det lave energi-forbrug: For de første går redskaberne ikke ret dybt ned i jorden. For det andet kører robotten relativt langsomt.

Som jeg kan se det, er vi dem, der har solgt flest landbrugsrobotter i verden.

Kristian Warming, FarmDroid

- Det betyder jo ikke noget, at den kører langsomt, når den arbejder længe nok. Når den arbejder så mange timer i døgnet, bliver den jo pludselig meget effektiv, sammenlignet med andre redskaber, forklarer Kristian Warming i pressemeddelelsen.

Virksomheden vil være konkurrencedygtige på prisen.

- Afhængig af landmandens normale omkostninger til renholdelse af marken, har vi set eksempler på, at robotten har tjent sig selv hjem på under to år. Vi har også kunder, der har reduceret deres omkostninger til manuel lugning betragteligt. For eksempel en kunde i Tyskland, der brugte 300 timers manuel arbejdskraft pr. hektar på at luge persille - han regner nu med kun at bruge 20 timer pr. hektar, fortæller Kristian Warming.

Annonce

Bump på vejen

I 2017 var Kristian og Jens Warming tæt på at give op, men en rundtur til mulige investorer gav pote. Siden er det gået fremad, dog ikke uden bump på vejen.

- 2019 var et lærerigt år for os, hvor vi solgte 12 robotter og var tre mand i virksomheden. Så det var ikke uden udfordringer, da vi selv skulle stå for det hele. I dag er vi omkring 25 ansatte, så vi er ved at være godt etableret, siger Kristian Warming.

FarmDroids robotter bliver samlet i Vejen af komponenter leveret af underleverandører, hvoraf mange er fra lokalområdet. Hidtil har der kunnet fremstilles ti robotter om ugen, men efter en omstilling af produktionen bliver det tal fremover 25 robotter om ugen.

- Det er simpelthen nødvendigt for at vi kan følge med efterspørgslen, understreger Kristian Warming.

Annonce
Annonce
Vestjylland For abonnenter

I 2010 var de seks medarbejdere - nu er der 100 og en omsætning på over 100 millioner kroner: Det er lidt en vild historie

Annonce
Erhverv

Erhvervsredaktøren: Hurra, nu kommer der et nyt mærke på din mad

Annonce
Erhverv

83 års industrihistorie på danske hænder er slut: Kolding-virksomhed er blevet opkøbt og 135 ansatte får ny ledelse

Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv

Klumme: De midtjyske virksomheder mangler arbejdskraft - Her er otte gode råd

Erhverv

Klumme: I København betaler virksomhederne bare, men det gør de ikke i resten af landet

Erhverv

Klumme: Solceller på erhvervsbygninger – skattemæssig afskrivning

Erhverv

Restauranter og barkonge efter rekrutteringsproblemer: Nu hyrer vi igen masser af personale

Erhverv

Lyt: Striden om Valdemars Slot er stadig uforløst - køberne står fortsat i kø

Østjylland

Handskefabrikkens vilde udvikling: Randers er blevet til Rhanders og vil være Danmarks Gucci

Annonce