Annonce
Østjylland

Dansk firstmover på genbrug af plast i opråb: Genanvend nu i stedet for at brænde plastik af

- Det, som alle snakker om at gøre nu her, har vi allerede gjort de sidste 20 år. Vi har en produktion med 100 procent genbrugsplast, og det er ikke en uvæsentlig ting, siger Henrik Ohm. Foto: Morten Pedersen
I øjeblikket har de ansatte på Danrec i Karup ualmindeligt travlt med at smelte genbrugsplastik-granulater om til plader. Og med en tredje produktionslinje på vej, er behovet for genbrugsplastik er stort. Derfor håber Danrecs nye administrerende direktør på, at vi i Danmark bliver endnu bedre til at genanvende.

Karup: 200.000 tons. Så meget plastik blev der ifølge Det Nationale Plastikcenter, der hører under Miljøstyrelsen, brændt af i danske forbrændingsanlæg i 2016. Samme år blev 97.000 tons plastikaffald sendt til udlandet og 7000 tons plastik deponeret, mens blot 46.000 tons plastik samme år blev genanvendt. Og det er alt for lidt, hvis man spørger Henrik Ohm, der siden starten af september har været ansat som administrerende direktør i firmaet Danrec.

I øjeblikket stiger priserne på det plastikgranulat, som firmaet lever af at smelte om til forskelligartede plastikunderlag i genbrugsplast. For hvad der i årevis har været hovedforretningen for Danrec, altså genbrug af plast, er pludselig blevet en forretning, som langt flere virksomheder har fået øjnene op for. Og det presser prisen.

- Der er rigtigt mange virksomheder i plastindustrien, der råber på genbrugsplast i øjeblikket. Men det kræver, at vi også herhjemme sorterer og sender plastikken hen, hvor den kan blive genanvendt, i stedet for at sende det til forbrændingen, siger Henrik Ohm.

Annonce

En svær succes

I mere end 15 år har Danrec importeret plastikgranulat fra primært Tyskland, men også Holland og Norge til deres produktion. Og det til trods for, at firmaet, der er ejet af den tyske miljø- og teknologivirksomhed Deutsche Abfallwirtschafts Gesellschaft (DAW), oprindeligt tilbage til 1992 blev skabt netop med det formål at sortere, vaske og knuse dansk genbrugsplast med henblik på efterfølgende at genbruge den i nye materialer.

Men hvor vores naboland mod syd på tidspunktet havde stort held med lignende foretagender i Tyskland, lykkedes det aldrig rigtigt at skaffe nok plastik til opgaven her i Danmark.

- Man tænkte, at det kunne være smart at gøre i Danmark, nu hvor man allerede var i gang på markedet i Tyskland. Og at det så lige blev i Karup, var fordi EU på tidspunktet gav midler til at skabe arbejdspladser dér, fortæller Henrik Ohm.

- Men det viste sig ikke at være så smart igen, fordi det danske affald for det første var dårligt sorteret, og fordi der for det andet manglende opbakning fra kommunerne til projektet, tilføjer han og forklarer, at den manglende opbakning blandt andet skyldtes, at det for kommunerne ofte er billigere at afsætte plastik til forbrændingsanlæggene, der fortrinsvist er kommunalt ejede. En udvikling, der ærgrer direktøren.

- Når det kommer til miljø og genbrug, så er vi 20-30 år bagefter i Danmark i forhold til Tyskland. Så vi er altså ikke et foregangsland på området, selvom vi måske tror det, siger Henrik Ohm. Foto: Morten Pedersen

- Mange vil jo gerne sortere, og de leverer også troligt deres affald i fraktioner på genbrugspladserne. Så derfor er det jo ekstra ærgerligt, hvis det hele bare ender i forbrændingsanlægget alligevel, siger han.

Den manglende opbakning var tæt på at tage livet af fabrikken. Men i stedet for at lukke fabrikken helt ned, valgte de tyske ejere i en periode at køre virksomheden videre på lavt blus ved at lade de tilbageværende medarbejdere omsmelte importeret plastikgranulat på en maskine, man havde anskaffet til formålet. Og det viste sig, at der var både kunder til og potentiale i de glatte sorte og grå underlag, som Danrec fremstillede. I starten blev pladerne primært solgt til primært staldindustrien.

Men da man i midten af 2010’erne valgte at udvide produktionen med også en skridsikker model af plastikunderlaget, gik det pludseligt stærkt med også at få andre kundegrupper ind. Nu så også alt fra byggepladser til messecentre et potentiale i Danrecs plader, der blandt andet bliver brugt som underlag ved vejarbejde, på parkeringspladser, i festtelte og til udendørs arrangementer.

Annonce

God holdbarhed

- Der er ingen tvivl om, at det har båret vores omsætning og vækst frem i de senere år, siger Henrik Ohm.

Ser man på økonomien i firmaet, er det da også tydeligt, at Danrec særligt de seneste fem år har haft spurt på forretningen. Mens firmaet i 2016 havde en bruttofortjeneste på 6,2 millioner kroner og et årsresultat på godt to millioner kroner efter skat, lød bruttofortjenesten i 2020 på 15 millioner kroner, mens årsresultat ramte 5,4 millioner kroner efter skat.

En udvikling, som den administrerende direktør er overbevist om, skyldes Danrecs mangeårige erfaring, når det kommer til indsigt i genanvendelse af plast.

Firmaet produktion er stort set automatiseret. – Men vi vil gerne automatisere endnu mere, fortæller Henrik Ohm. - Ikke for at skære ned på medarbejderne, men for at kunne håndtere endnu mere og samtidig undgå alt for meget ensartet arbejde, forklarer han. Foto: Morten Pedersen

- Plastik er ikke bare plastik. Det, vi tjener på, er kvaliteten. For der skal være en vis fleksibilitet, før man kan køre på pladerne. Er de for hårde, kan de knække. Og den viden og kvalitet er noget af det, som vi vinder på, siger Henrik Ohm.

Desuden er en af de smarte ting ved produktet, at det kan genanvendes igen og igen, hvilket giver Danrec en fordel. For selv slidte plader kan få nyt liv i produktionen, der allerede på nuværende tidspunkt granulerer og genanvender det plastik, der er til overs i produktionen, hvilket betyder, at de intet spild har i produktionen.

Man kan sige meget om plastik, men det holder i 1000 år. Det er selvfølgelig en ulempe, hvis vi taler plastik i naturen. Men det er stor en fordel, når man tænker på genanvendelsesmulighederne i produktet.

Henrik Ohm, adm. direktør Danrec

- Man kan sige meget om plastik, men det holder i 1000 år. Det er selvfølgelig en ulempe, hvis vi taler plastik i naturen. Men det er stor en fordel, når man tænker på genanvendelsesmulighederne i produktet, siger Henrik Ohm.

Annonce

Et godt produkt

På nuværende tidspunkt omsmelter Danrec mere end 5000 ton plastikgranulat om året. Men med et produkt, der i stigende grad efterspørges både i og udenfor landets grænser, er firmaet for at kunne følge med efterspørgslen i øjeblikket i gang med at installere en tredje produktionslinje på fabrikken.

En produktionslinje, som firmaet går med planer om at få bedre plads til ved at bygge til på de 8000 kvadratmeter ubebygget grund, som Danrec for to år siden fik med, da firmaet opkøbte en nabogrund for at få bedre plads til lager og til efterbehandling af deres plader.

Men det stopper ikke her. For firmaet forventer stor vækst i de kommende år, og derfor er direktøren allerede i gang med at undersøge muligheden for at købe endnu en nabogrund.

Af samme grund vil Danrecs behov for genbrugsplast da også stige yderligere i den kommende tid.

Men selvom firmaet tydeligt ser et behov for mere plastikgranulat i den kommende tid, skal fabriksudvidelserne ikke ses som et tegn på, at Danrec har planer om selv at vende tilbage til egenproduktion af plastikgranulat.

- Sådan en fabrik bygger man ikke bare lige. Selv den fabrik, vi har i dag, ville ikke være stor nok, siger Henrik Ohm.

Men han håber, at vi alligevel i de danske kommuner i endnu højere grad vil sætte fokus på genbrug af plastik, fremfor som i dag at brænde flere ton af i forbrændingsanlæg. Ikke kun for at få en bedre pris på det granulat, fabrikken køber. Men også for at gøre naturen og klimaet en tjeneste.

- Genbrugt plastik er et kanonprodukt, fordi det er et af de produkter, der koster mindst at genanvende, da det til sammenligning med for eksempel jern og glas, ikke kræver særligt høje temperaturer for at varme op, understreger han.

Syv hurtige facts om Danrec

  1. Danrec har eksisteret siden 1992 og er et datterselskab til den tyske miljø- og teknologivirksomhed Deutsche Abfallwirtschafts Gesellschaft (DAW), der er ejet af holdingselskabet Aran Holding.
  2. Danrec havde i 2020 en bruttofortjeneste på 15,04 millioner kroner og et årsresultat på 5,45 millioner kroner efter skat. Året før lød bruttofortjenesten på 8,95 millioner kroner og årsresultatet på 1,72 millioner kroner efter skat.
  3. Danrec støber plastikgranulat fra genbrugsplast om til forskellige typer af plader med og uden struktur, der kan bruges på alt fra byggepladser til festivaler, på boldbaner, i stalde og messehaller som underlag, man kan køre, stå og gå på.
  4. Granulatet bliver fremstillet af blandt andet gamle plastikposer, indpakningsplast og lignende typer af plastik og kommer primært fra Tyskland, Norge og Holland.
  5. Firmaet genbruger restplast fra produktionen igen, hvilket betyder, at de ingen spild har i produktionen.
  6. Danrec beskæftiger omkring 18 fuldtidsansatte i Karup, heraf 13 i produktionen.
  7. Pladerne sælges til blandt andet staldindustrien og byggesektoren i lande som Danmark, Sverige, Norge, Holland, Tyskland, England, Polen og Frankrig.
Annonce
Annonce
Vestjylland

Thise Mejeris Hjerm-ost har vundet gourmetpris: - Den har de ramt lige bagi

Annonce
Erhverv For abonnenter

Ansatte blev fyret, da coronaen kom: Nu kan stor fynsk fabrik ikke skaffe folk nok

Annonce
Fyn

Kandidat til Odin Award: Reppy.dk vil giver din smartphone et længere liv for klimaets skyld

Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv

Juliane sælger flagstænger på nettet

Østjylland

Tak for indsatsen: Jysk-ansatte bliver belønnet med million-bonus

Erhverv

Klumme: Typiske spørgsmål fra nye investorer

Fyn For abonnenter

Bygger ny fabrik til 25 millioner kroner efter rekordoverskud: - Vi vil være dobbelt så store om fire år

Sydjylland For abonnenter

Vejen-virksomhed med knald på købt af stor svensk koncern:  - Ingen skal frygte for deres job

Erhverv For abonnenter

Claus har indrettet sit firma med over 250 kunstværker: - Når jeg bruger flere penge end planlagt, er konen ikke glad

Annonce