Annonce
erhvervplus

Danmarks sundeste arbejdsplads: På morgentoget er kulturen elitær på den sunde måde

Det begyndte med fire nære venner men har udviklet sig til en millionforretning. Alligevel insisterer webbureauet Morningtrain på at blive ved med at holde den sociale fane højt og sikre, at medarbejderne også er, om ikke bedste, så i hvert fald gode venner. Derfor er de sociale aktiviteter vigtige og en af årsagerne til, at virksomheden i maj blev kåret til Danmarks sundeste arbejdsplads 2020. Foto: Morningtrain/Steffen Stamp
Webbureauet Morningtrain er kåret til Danmarks sundeste arbejdsplads  2020. Foruden en række sociale aktiviteter og motion i arbejdstiden lægger direktør Peter Thomsen også vægt på, at virksomheden har skabt en sund konkurrencekultur med kollektive bonusser og tydelige muligheder for at avancere.

ODENSE: Ærgerrigheden brændte i Peter Thomsen, da det i 2010 stod klart, at det amerikanske iværksættereventyr aldrig kom op at flyve.

Sammen med tre jævnaldrende kammerater havde han som 20-årig været med til at låne i alt 200.000 kroner af deres respektive forældre for at lave noget, der mindede om Spotify for radiostationer. Penge, der var brugt til dels i USA, og som han og hans partnere satte en ære i at betale tilbage.

Sammen gav de fire unge gutter sig derfor til at sælge beskedne websites til 3500 kroner stykket. Følelsen af at være underdogs sad i dem, da de uden den store erfaring, netværk eller et stort brand at læne sig op ad var pisket til at levere varen for at betale gælden af.

Annonce

I dag, 10 år senere, er Peter Thomsen administrerende direktør i den samme virksomhed, men nu med en tocifret millionomsætning, godt 30 medarbejdere og kunder som Christian Bitz, Fynsk Erhverv og Gul & Gratis.

I maj blev Morningtrain desuden kåret som Danmarks sundeste arbejdsplads 2020. En hæder, virksomheden selvfølgelig er stolt af, og som i høj grad skyldes dens fokus på sociale aktiviteter og motion i arbejdstiden.

For Peter Thomsen er det, han kalder “en sund konkurrencekultur”, imidlertid også et vigtigt parameter. En kultur, han kan datere helt tilbage til virksomhedens spæde start, hvor det var en nødvendighed at sætte den faglige barriere højt.

- For os var det ikke nok at have gode intentioner og være passionerede. Vi skulle konstant være bedre end de andre, for der var ikke andet, der kunne hjælpe os i mål. Derfor udviklede der sig en performance-kultur, hvor vi blev nødt til at være bedre end vores konkurrenter, hvis vi ville have en eksistensberettigelse, husker Peter Thomsen, der er vokset op i Holstebro.

På samme måde er mange af de øvrige initiativer, Morningtrain har taget, kommet naturligt i takt med, at både stiftere og medarbejdere er blevet nære venner på kryds og tværs. Til at begynde med handlede det om spontant at tage en fælles pause og dyrke en form for motion, men i takt med virksomhedens udvikling blev der behov for mere faste rammer.


Hos os lykkes man som team, sådan at vi ikke får en kultur med spidse albuer og dag-til-dag-arbejde, men det er klart, at vi til roadmap-samtalerne kigger på den enkelte og vedkommendes ønsker og mål. Vi har heldigvis data på alle vores projekter, og det gør det nemmere også at kunne finde hullerne i osten. Man skal huske at fejre sine succeser, men det er typisk, når man finder hullerne i osten, at man bliver bedre, og mange af vores medarbejdere er motiverede af at have mentorer, der kan være med til at udvikle dem.

Peter Thomsen, administrerende direktør i Morningtrain.


Nu er der fælles motion en time om ugen, kantineordning med sund mad og sociale arrangementer hver måned. Medarbejderne ”tvinges” til at tale sammen på kryds og tværs via den kantine-bot, udviklerne har lavet.

Den popper hver formiddag op på medarbejdernes skærme og fortæller dem, hvem de er på frokosthold med den dag. Det gør det blandt andet nemmere at integrere nye medarbejdere i det sociale fællesskab.

Stort fokus på faglighed

Mere opsigtsvækkende er imidlertid virksomhedens konkurrencekultur, for hvordan sikrer man, at konkurrence bliver en sund drivkraft, der knytter medarbejderne sammen, og ikke et middel til at skabe intern splid og misundelse?

For Peter Thomsen handler det blandt andet om drivkraft og et tilbageblik på de spæde opstartsår, hvor virksomhedens ejere reelt ikke vidste, om Morningtrain ville eksistere få måneder ude i fremtiden.

For administrerende direktør Peter Thomsen hænger Morningtrains konkurrencekultur sammen med bureauets spæde start, hvor de fire unge stiftere var pisket til at være bedre end deres konkurrenter for at få kunder i butikken. I dag er det store fokus på høj faglighed både noget, der motiverer de nuværende medarbejdere og er med til at tiltrække nye. Foto: Morningtrain/Steffen Stamp

Fagligheden var altafgørende, og siden har det vist sig, at medarbejderne også er drevet af muligheden for at arbejde sammen med de dygtigste kollegaer og udvikle sig. Det viser blandt andet de personlighedstest, medarbejdere fik lavet sidste år, og den løbende feedback fra medarbejderne.

- Der er nogle, der vil kalde vores kultur for elitær på det faglige område, og det fylder meget. Vi vil gerne kunne tiltrække de bedste. Jeg plejer at sige, at det er svært at komme ind i Morningtrain, men det er også svært at komme ud igen. Vi vil have medarbejdere, der er forelsket i det, de laver. Det er ikke nok at være her fra 8-16 og hæve sin løn. Man skal være forelsket i det, man laver, og man skal også have lyst til at blive forelsket i kulturen, forklarer Peter Thomsen.

Da den hurtigt voksende virksomhed i 2015 skulle ansætte de første medarbejdere, skete det på iværksættervilkår og med fokus på at finde dem, Peter Thomsen kalder uslebne diamanter. Der var ganske enkelt ikke råd til andet, for Morningtrain kunne ikke tilbyde samme løn som konkurrenterne og slog derfor på muligheden for at være med til at bygge virksomheden op.

- Vi lavede et meget konkret level-system, hvor vi aftalte, at når vi nåede en bestemt omsætning, ville medarbejdernes grundløn stige med 500 kroner. Der var 10 niveauer i alt, og for os var det en konkurrence for at overleve. Vi havde nogle rådgivere, som kaldte det en dum idé, fordi det var en permanent lønstigning og ikke en månedlig bonus, men vi blev nødt til det. For hvis vi ikke kunne tilbyde medarbejderne lønfremgang, kunne vi alligevel ikke fastholde dem, og så ville vi ikke overleve som bureau, fortæller Peter Thomsen.

Da den første skæringsdato nærmede sig, sad de fire nye medarbejdere til langt ud på aftenen for at nå målstregen, som de hele tiden kunne se nærme sig på et dashboard.

Dashboardet hænger der stadig, for succesen med at gamificere indsatsen med inspiration fra spilkulturen har vist sig at motivere medarbejderne, der løbende kan følge med i, hvordan de som afdeling nærmer sig det næste mål.

Annonce

Tilhænger af bonusstruktur

Tidligere arbejdede Morningtrain med kollektive bonusser for hele virksomheden, men i takt med, at medarbejderstaben er vokset, blev hver enkelts bidrag for utydelig i det samlede billede. Nu er bonusstrukturen brudt ned på afdelingsniveau, så der er otte til 10 medarbejdere om et fælles mål.

- Jeg er tilhænger af bonusstruktur, men det skal være på en måde, hvor grundlønnen fylder størstedelen. Du må ikke lave en bonusstruktur, som gør, at du kun arbejder kortsigtet. De bonusser, vi kigger ind i, udgør maksimalt 10-15 procent af den samlede løn. En bonus skal være motiverende, men ikke drivende. Hvis man kører med 50 procent bonusstruktur, ender alle medarbejdere med at fokusere for kortsigtet – og det er skadeligt for virksomheden, vurderer Peter Thomsen.

For Morningtrains medarbejdere betyder det, at lønnen til dels afhænger af sidemanden, samarbejdet på tværs, og at alle præsterer. Dog nævner Peter Thomsen, at det selvfølgelig ikke er virkeligheden hver eneste dag, time og minut.

Det gælder for eksempel i forbindelse med sygdom i familien, skilsmisse eller andre perioder, hvor man er påvirket af sit privatliv. Der er og skal være plads til at være menneske og ikke maskine.

- Det er en floskel indenfor ledelsesteori, at du altid er klar, hvis du har verdens bedste job og i øvrigt er motiveret. Faktum er, at uanset hvor glad du er for dit job, vil der altid være dage, der er sværere end andre. Det kan skyldes mange ting, og der handler det om at have så meget som muligt at glæde sig til. Det gælder både spændende opgaver men også gode kollegaer, forklarer Peter Thomsen.

Annonce

Lederne sidder tæt på

Det er en af grundene til, at Morningtrain har prioriteret en lang række sociale aktiviteter af både fysisk og social karakter.

De fire oprindelige ejere tog tidligt et valg om, at de sagtens kunne være venner med medarbejderne, selv om det i tilfælde af konflikter ville gøre svære samtaler vanskeligere. Men fællesskabet er afgørende.

- Vi har mange unge medarbejdere, som hele deres liv har haft store sociale fællesskaber i folkeskolen, gymnasiet og på deres videregående uddannelse. Nogle af dem oplever at føle sig mere alene, når de pludselig er på en arbejdsplads, hvor kollegaerne er vidt forskellige steder i livet og derfor har forskellige sociale behov, siger han.

Langt de fleste af Morningstrains medarbejdere er mellem 24 og 30 år, og mange af dem kender gamingkulturen på tætteste hold fra computerspil og bliver stimuleret af, at de tydeligt kan se, hvordan de kan avancere til næste niveau.

Morningtrain er Danmarks sundeste arbejdsplads 2020. Erfaringen fra det fynske webbureau er, at det ikke behøver være en stor udskrivning at gøre noget for virksomhedens sociale sammenhold og medarbejdernes sundhed. Til gengæld kræver det mere planlægning i takt med, at virksomheden vokser. Foto: Morningtrain/Steffen Stamp

Den gennemsigtighed gør Morningtrain meget ud af gennem halvårlige roadmap-samtaler, der tager udgangspunkt i den enkeltes indsats og mål.

- Hos os lykkes man som team, sådan at vi ikke får en kultur med spidse albuer og dag-til-dag-arbejde, men det er klart, at vi til roadmap-samtalerne kigger på den enkelte og vedkommendes ønsker og mål. Vi har heldigvis data på alle vores projekter, og det gør det nemmere også at kunne finde hullerne i osten. Man skal huske at fejre sine succeser, men det er typisk, når man finder hullerne i osten, at man bliver bedre, og mange af vores medarbejdere er motiverede af at have mentorer, der kan være med til at udvikle dem, siger Peter Thomsen.

Det stiller imidlertid også krav til lederne, og selv om erhvervsmægleren hurtigt udpegede de oplagte chefkontorer, da Morningtrain rykkede i nye lokaler på Rugårdsvej i Odense, tog han fejl. Lederne sidder i storrumskontoret med de fritlagte bjælker tæt på medarbejderne og den daglige drift.

- Nogle gange føler man, at man kommer ind i en helt ny virksomhed efter tre ugers ferie, fordi der sker så meget. Derfor skal vi være tæt på, understreger Peter Thomsen.

Selv om Morningtrain set på regnskabstal er en ubetinget succeshistorie med en imponerende vækst på både omsætning og bundlinje de seneste år, har der været udfordringer. Derfor er rekrutteringen helt afgørende, og Peter Thomsen regner det som en personlig fiasko, hvis han ansætter folk, der ender med at være i virksomheden i mindre end fem år.

Han er da også stolt af, at kun en enkelt specialist har sagt op i løbet af de seneste to år. Et meget lavt tal i en branche, hvor folk som regel hele tiden er på vej ind eller ud:

- Kulturen er elitær på samme måde som på et sportshold, og mange er motiverede af, at der er de rigtige spillere på holdet. Det stiller store krav til vores rekruttering. Og selv om vi generelt er vokset meget de senere år, så har vi alligevel haft afskedigelser af medarbejdere, der ikke var det rigtige match.

- Mange virksomheder ville måske vente med at afskedige, til der kom en krise som coronakrisen, men der har vi været rimeligt kontante og besluttet, at vækst ikke må blive en undskyldning for at lade være med at træffe de hårde beslutninger, forklarer Peter Thomsen.

Annonce

Konstant jagt på forbedringer

Den løbende evalueringskultur - hvor hård og elitær den end synes - betyder dog langt fra, at fejl er bandlyst.

Tværtimod ville Peter Thomsen se det som et udtryk for, at tingene går for langsomt, hvis der slet ikke skete fejl. Kunsten er at lære af dem og undgå at gentage dem.

Og så arbejder han konstant med at sikre udviklingsmuligheder til alle. Også de fødte specialister, der mange steder ville ramme et niveau, hvor ledervejen normalt ville være næste skridt på karrierestigen.

- Konceptet med, at du bliver forfremmet til uduelighed, er desværre virkelighed i mange virksomheder. Vi har i stedet et set-up, hvor det at være senior specialist og en del af ledelsen udløser samme lønstruktur, så det ikke i sig selv er det at være leder, der betyder, at du avancerer.

Alt går dog ikke op i bonus og titler, og siden den første succes med at hæve medarbejdernes grundløn ved en bestemt milepæl har Morningtrain arbejdet med at finde på lige så vellykkede gamificeringer til at holde motivationen høj.

Noget med succes. Andet ikke.

Det sidste skyldes i en vis udstrækning det faktum, at medarbejdergruppen er blevet markant udvidet og derfor også mere forskelligartet.

Sidste år indførte virksomheden for eksempel en målsætning, der på skæringsdatoen ville udløse en fest på forskellige niveauer. Først med to-retters menu, derefter også fri bar, og i det mest succesfulde scenarie kulminerede festen med, at virksomheden også betalte for en række flasker sprut på den efterfølgende bytur.

Fra måned til måned kunne alle følge med i, hvordan målet trin for trin kom tættere på med den store gevinst i form af en fælles ferie, som var det ultimative årsmål i 2019. På et tidspunkt gik det imidlertid op for Peter Thomsen og de øvrige ledere, at det ikke nødvendigvis var alle, der havde lyst til ligefrem at tage på ferie med deres kollegaer.

Det samme skete, da de forsøgte sig med en anerkendelsesrunde i forbindelse med fredagsbaren, for det var ikke alle, der syntes om at blive rost i en større kreds.

Begge dele blev derfor droppet.

- Vi prøver at skabe en konkurrencekultur, hvor vi fremhæver de gode ting og giver præmier, som ikke altid har en økonomisk værdi. Der står også pokaler på mange af skrivebordene, fordi vi sidste år udnævnte MVP’ere ligesom i sportsverdenen, hvor man også kårer den mest værdifulde spiller. Men det kan også handle om at få lov at gå først til frokost, fortæller Peter Thomsen.

Han erkender, at det er nemmere at skabe en sund konkurrencekultur, der ikke tipper, i en virksomhed, hvor fremgangen er tydelig. Men undervejs har der også været afdelinger, der har været udfordret. Fremgang er derfor ikke hele forklaringen.

- Jeg tror først, det var i 2018, at Karsten Madsen, som var direktør før mig, sagde, at han var stolt af det, vi havde skabt. Da havde vi vel omkring 10 millioner kroner i omsætning. Men først da kunne vi klappe os selv på skulderen og føle os sikre på, at Morningtrain også ville eksistere et år ude i fremtiden.

- Vi har haft meget høje forventinger og kigget meget på, hvor vi kunne blive bedre, og jeg tror, det er det, der i høj grad har drevet os. I stedet for at dvæle ved succeserne, har vi kigget på, hvor vi kunne blive bedre, siger Peter Thomsen.

Næste mål er at skabe et Morning-imperium, og selv om det lyder helt Star Wars-agtigt og hører til på den meget langsigtede bane, har ejergruppen allerede taget første skridt i form af søstervirksomheden Morningscore, der er et SEO-produkt til virksomhedsejere og marketingschefer.

- Vi spiller et long-term-game, fordi vi har en række andre forretningsidéer. Jeg fylder 30 til næste år og har været med i Morningtrain i alle mine 20’ere. Det er helt naturligt, at man som person får lyst til at prøve forskellige roller og virksomheder i sit arbejdsliv, men hvis vi selv kan skabe de virksomheder, kan man få det prøvet af uden at forlade kollegaer og kulturen. Drømmen er, at vores kerne af medejere og medarbejdere gerne skulle blive gamle sammen. Det lyder helt ægteskabsromantisk, men vi komplimenterer hinanden godt, siger Peter Thomsen.

Danmarks sundeste arbejdsplads

Kåres hvert år af Dansk Erhverv, Velliv Foreningen, Forsikring & Pension og Dansk Firmaidrætsforbund.

Morningtrain fik prisen for virksomhedens evne til at skabe fællesskab og venskaber, oplevelser og teamwork og sikre, at medarbejderne er fysisk aktive.

For Peter Thomsen er den positive konkurrencekultur også med til at fremme fælles udvikling og mental trivsel og derfor en del af årsagen til, at Morningtrain i dag kan kalde sig Danmarks sundeste arbejdsplads.

Om Morningtrain

  • Morningtrain blev stiftet i 2010 af fire unge venner i Tønder. Kort efter rykkede de virksomheden til Odense, hvor de drev den sideløbende med deres studier.
  • I 2018 stiftede de søsterselskabet Morningscore, og i 2019 udvidede de ejerkredsen med fire nye medejere.
  • Morningtrain er et webbureau, der leverer websites og digitale løsninger, der er specialudviklet til kunderne, og virksomheden har haft markant vækst de seneste år.
  • Fra 2015 til 2019 er omsætningen steget fra 1,5 til 14 millioner kroner, og virksomheden har i dag 30 medarbejdere på fuld tid og tre på deltid.
  • Det seneste regnskab viste et overskud på knap to millioner kroner efter skat.

Morningtrains anbefalinger

Det behøver ikke at være en stor udskrivning at prioritere medarbejdernes fysiske og sociale sundhed, mener Morningtrains administrerende direktør Peter Thomsen.

Her får du hans råd til at komme i gang.

Månedlige teambuilding-events:

- Udpeg en-tre ansvarlig og afstem forventningerne: Hvor ofte skal det afholdes? Opret en Facebookgruppe for alle medarbejdere og planlæg i god tid. Gerne et halvt år frem i tiden. Læg et budget. Eksempler på aktiviteter kan være brætspilseftermiddag, comedy-show, klatretur, golfspil, kongespil og grillaften.

Sport i arbejdstiden:

- Gør konceptet klar for medarbejderne: Er det en løbetur, blandede gymnastik- og yogaøvelser eller decideret sport i en hal? Vælg nogle aktiviteter, der er brede og sjove for mange, og hvor man ikke er for afhængig af et bestemt deltagerantal. Vælg et fast tidspunkt hver uge. Eksempler på aktiviteter, der er slået bredt an hos Morningtrain, er floorball, ultimate, stikbold og yoga.

En positiv konkurrencekultur:

- Kan skabes ved at inddele virksomheden i hold med kollektive målsætninger og bonusser, så man arbejder og lykkes i fællesskab. Dertil en klar karrierestige med konkrete instruktioner i, hvad der skal til for hver enkelt for at avancere. Mentor til nye medarbejdere, der skal være med til at sikre deres faglige udvikling.

Annonce