Annonce
Fyn

Coronapandemien har tydeliggjort behovet for hurtig oplæring: OUH ser ny teknologi som en del af løsningen

- Virksomhederne er helt uundværlige, når vi skal udvikle og teste nye løsninger til sundhedsvæsenet, siger Mathilde Schmidt-Petersen, sygeplejefaglig direktør på OUH. Foto: OUH
XR-teknologi er en del af OUH's innovationsstrategi, og virksomhederne er uundværlige i udviklingen. Her opridser sygeplejefaglig direktør Mathilde Schmidt-Petersen potentialet.
Annonce

1. Hvor står OUH i forhold til at inddrage ny teknologi som VR og AR?

- På OUH vil vi meget gerne gøre brug af ny teknologi, når det giver mening for patienten, for behandlingen og for personalet. VR og AR er faktisk specifikt nævnt som indsatsområder i vores innovationsstrategi, så den slags teknologi er vi i fuld gang med at teste, blandt andet i forbindelse med uddannelse, men også til smertelindring.


2. Hvor stort er potentialet?

- Der er bestemt et stort potentiale for at anvende VR og AR på hospitalerne. For eksempel har coronapandemien tydeliggjort behovet for hurtig oplæring af personale, men det seneste år har også demonstreret, at oplæring er en tidskrævende opgave for det erfarne personale, som så har mindre tid til patienterne. Vi skal sikre vores medarbejdere en god og optimal oplæring, og her er det oplagt med en slags digital sidemandsoplæring til den del af oplæringen, der kan dækkes med den mulighed. Den digitale sidemandsoplæring kan så følges op af den oplæring, der foregår sammen med en erfaren kollega.


Den virtuelle patient har ikke noget imod at blive stukket en gang til, og det giver os gode muligheder for at øve og afprøve forskellige procedurer og situationer.

Mathilde Schmidt-Petersen, sygeplejefaglig direktør på OUH3. Hvilke perspektiver ser OUH i at samarbejde med private virksomheder om nye teknologiske løsninger?
- Vi har mange, lange og gode samarbejder med private virksomheder om ny teknologi, og virksomhederne er helt uundværlige, når vi skal udvikle og teste nye løsninger til sundhedsvæsenet. Det kræver, at virksomhederne sætter sig ind i dagligdagen på hospitalet, og også at vi på hospitalet er åbne for nye ideer og løsninger. Sammen finder vi de bedste løsninger.

4. En ting er behandling, noget andet er uddannelse. Hvilke store perspektiver ser I i brugen af VR?
- Som nyuddannet i et hvilket som helst fag – også som sygeplejerske – kan man opleve usikkerhed. Her kan de virtuelle muligheder være en hjælp og en mulighed, der kan være med til at afhjælpe usikkerheden. De mere erfarne sygeplejersker kan også have gavn af VR i forhold til de procedurer, de ikke udfører så ofte, så også her har virtuel uddannelse et stort potentiale. Desuden har det den fordel, at patienter ikke skal involveres. Den virtuelle patient har ikke noget imod at blive stukket en gang til, og det giver os gode muligheder for at øve og afprøve forskellige procedurer og situationer. VR har desuden potentiale til patientrettede initiativer til for eksempel børn, demente eller langtidsindlagte.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Velkomment politisk fokus på digitalisering

Annonce