Annonce
Vestjylland

Corona-nedlukning gav tid til at tænke på uddannelse: Nu er Betina voksenlærling

Betina Mortensen blev sendt hjem fra jobbet hos Sortberg Hansen i Holstebro, da corona ramte i foråret. Så fik hun tid til at tænke på karrieren, og nu er hun i stedet digital handelselev samme sted. Foto: Thomas Maxe
Sortberg Hansen er blevet godkendt som læreplads for ny uddannelse med speciale i digital handel. Kompetenceløft er nødvendigt for at klare sig i nettets jungle.

HOLSTEBRO: De seneste otte år er der blevet solgt firmatøj, reklameartikler og firmagaver under navnet ”Sortberg Hansen” på Struer Landevej i Holstebro.

Mange lokale borgere har nok set virksomhedens skilt ved den trafikerede vej, men det er langtfra alle kunder, som har været inde på matriklen. Mere og mere markedsføring og salg foregår nemlig over nettet, og konkurrencen er benhård.

Det stiller stigende krav til virksomhedens kompetencer inden for både B2B-handel og digitale færdigheder. Heldigvis findes der en relativt ny handelsuddannelse med præcis det speciale, og nu har Sortberg Hansen indgået sin første elevaftale med Betina Mortensen.


De fleste af os er jo autodidakte [inden for nethandel], så på en måde er det jo som at sætte en bager til at skære kød. Det kan da godt være, at han er god til det, men det er ikke dét, han er udlært i

Kenneth Sortberg, medindehaver af Sortberg Hansen


Det var ikke svært for hende at finde en praktikplads, for hun arbejdede nemlig samme sted før.

- Jeg tog en HG efter 10. klasse og fik en salgsuddannelse i detailhandelen, så jeg har solgt både undertøj og tøj, blandt andet som ansat i Vera Moda-butikken i Holstebro gennem 10 år, fortæller Betina Mortensen.

For lidt over et år siden blev hun ansat som salgssupporter hos Sortberg Hansen og har stået for opfølgning på ordrer, så kunderne også får det, de har bestilt.

Sendt hjem i foråret

Men så ramte corona-pandemien, og Sortberg Hansen gik ned på vågeblus i foråret, og medarbejderne blev sendt hjem. Og pludselig ringede telefonen hos medindehaver Kenneth Sortberg.

- Det var Betina, der ringede og sagde: ”Kenneth, der er altså noget, jeg skal tale med dig om.” Og jeg tænkte straks: ”Åh-nej! Nu vil hun sige op, fordi hun har fundet andet arbejde!” Men det havde hun heldigvis ikke, fortæller Kenneth Sortberg og ser meget lettet ud.

- Betina havde selv tjekket op på en ny uddannelse i digital handel, som ville passe rigtig godt til os. Det, synes jeg, var utrolig flot, og jeg kunne kun give hende ret i, at det var relevant for os. Dem, der ikke satser digitalt, de taber kampen på nettet. Og jeg må være ærlig og sige, at de fleste af os er jo autodidakte, så på en måde er det jo som at sætte en bager til at skære kød. Det kan da godt være, at han er god til det, men det er ikke dét, han er udlært i, siger Kenneth Sortberg.

Så han var straks med på planen og gav sig til at undersøge, om Sortberg Hansen kunne blive godkendt som elevplads. Den slags er den lokale erhvervsskole UCH ekspert i at hjælpe med, og det tog faktisk kun en halv dag at blive godkendt.

Annonce

Papir på kompetencerne

Selv om man ikke kan se det, har Betina Mortensen pustet mindst 25 lys ud på den seneste fødselsdagslagkage, og dermed har hun status som ”voksenelev”.

Det gav hende adgang til at få merit for sin oprindelige salgsuddannelse, så hun sparer et helt år på den nye handelsuddannelse, der ellers normalt varer mindst tre år (fire år, hvis man tager uddannelsen som EUX, hvor der følger en studentereksamen med i købet).

Og så er elevlønnen en lille smule højere for voksne. Men det var sådan set kun en velkommen bonus.

- Det vigtigste for mig var, at jeg fandt en god og spændende uddannelse, hvor jeg også kan få papirer på mine kompetencer. Jeg har altid gerne villet arbejde med noget inden for handel og kontor, men kunne ikke lige finde den helt rigtige hylde – og det luftede jeg for en af vores forretningsforbindelser, Louise, som arbejder hos Ceramic Speed, og så nævnte hun den her nye handelsuddannelse med speciale i digital B2B-handel – og det var lige dét, jeg havde ledt efter, fortæller Betina Mortensen.

Kenneth Sortberg er glad for, at både virksomheden og Betina får et digitalt kompetenceløft. Dem, der ikke udvikler sig digitalt, vil tabe kampen, vurderer han. Foto: Thomas Maxe

Hun er først lige begyndt på uddannelsen, men har allerede haft et kort skoleophold, hvor hun har lært om at målrette annoncer mod forskellige segmenter og om at optimere nyhedsbreve, så chancen for et salg bliver større.

- UCH har hyret nogle spændende eksterne oplægsholdere, og jeg får virkelig god sparring med de andre elever også. Det er meget værdifuldt at udveksle erfaringer – hvad gør de? Hvordan gør vi selv? Og hvordan kan vi løse de problemer, vi støder på? forklarer Betina Mortensen.

Det digitale kompetenceløft kommer på et godt tidspunkt for Sortberg Hansen. Virksomheden er oppe på (mindst) fuld kraft igen efter forårets corona-vågeblus, og man oplever lige som mange andre, at nedlukning og hjemmearbejde har skabt endnu større interesse for online-handel.

Annonce

Domicil er til salg

Faktisk går det så godt, at Sortberg Hansen overvejer at skaffe sig mere plads. Det er derfor, at virksomhedens domicil for nylig er sat til salg.

Kenneth Sortberg fortæller, at man vil undersøge muligheden for at sælge og derefter finde en større, mere praktisk indrettet bygning (stadig i Holstebro), og lykkes det ikke at finde den rette køber, er der plads til om- og tilbygning på den nuværende grund.

Sortberg Hansen

  • Sortberg Hansen sælger profilbeklædning/firmatøj, reklameartikler og firmagaver, typisk varer med mulighed for påtryk af logo.
  • Foruden forretningen på Struer Landevej i Holstebro har virksomheden kontor og showroom i Aarhus.
  • Sortberg Hansen blev til for otte år siden ved en fusion af de daværende virksomheder Works og NP Tryk v/ N. P. Hansen. I dag er virksomheden alene ejet af brødrene Lennart og Kenneth Sortberg.
  • Markedet for firmatøj og reklameartikler er præget af meget hård konkurrence, men de 10 ansatte kan trods alt bryste sig af sorte tal på bundlinjen – gennemsnitligt en halv million kroner i overskud de seneste par år.
  • Hjemmeside: www.sortberghansen.dk
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce