Annonce
Østjylland

Corona ødelagde Piras forretning: Nu knokler han dag og nat for at starte en ny

Pira Sellanthurai kom til Danmark fra det borgerkrigshærgede Sri Lanka i 1980'erne. I mere end 10 år har han drevet tamilske købmandsforretninger i Aarhus og Randers og solgt indisk festtøj på markeder landet over, men nu har coronapandemien taget livet af hans forretning. Nu satser han i stedet på en fremtid inden for restaurationsbranchen. Foto: Annelene Petersen
Coronapandemien har lukket for alt salg for iværksætteren Pira Sellanthurai. Nu arbejder han bogstavelig talt døgnet rundt for at skrabe penge sammen til at realisere sin drøm: At åbne en indisk restaurant i Randers.
Annonce

Randers: Da pandemien ramte, rev den med ét tæppet væk under 54-årige Pira Sellanthurais lille virksomhed.

Han har de sidste 10 år drevet den tamilske købmand "Lathan Mobile Textile" i Underværket samt en lignende købmandsbutik i Aarhus, men langt størstedelen af hans indtjening er kommet fra markeder rundt omkring i landet. Markeder, der ikke har været ét eneste af i år.

- Jeg plejer at tage rundt til forskellige byer hver eneste weekend og sælge indisk tøj. Derudover plejer en stor del af min indtjening at komme fra 10 årlige sommermarkeder og to store arrangementer i Hindu-templer, hvor 80 procent af alle tamilere i Danmark mødes. Til de arrangementer plejer jeg at sælge tøj for mere end 60.000 kroner, så det er virkelig et stort tab for mig, at alt i år har været aflyst. Der har hverken været markeder eller de sædvanlige arrangementer i vores templer, fortæller han.

Derudover bliver Pira Sellanthurais farverige, glitrende indiske tøj primært brugt til fester, og dem har der som bekendt heller ikke været mange af i år. Derfor har salget fra hans fysiske butik i Underværket også skrabet bunden.

Annonce

Er bud om natten

Mens kasser af importeret tøj har hobet sig op på lageret, har Pira Sellanthurai været desperat efter at finde en ny indtægtskilde. For selv om kunderne er forsvundet, og kassebeholdningen er i nul, har han stadig en familie at forsørge.

Derfor har han taget et budjob, hvor han om natten kører rundt og leverer pakker. Få timer inden dette interview, kørte han rundt i det nordligste Jylland for at levere 14 pakker i småbyerne omkring Frederikshavn.

- Jeg var vist hjemme ved sekstiden i morges, smiler han.

Men der ender dagens arbejde ikke for Pira Sellanthurai. Hvis han er heldig, kan han lige nå et par timers søvn, inden det går løs igen. Dels med at passe sine købmandsforretninger, dels med at arbejde på sin drøm: At åbne en restaurant med mad fra hans hjemlige himmelstrøg.

- Jeg er nødt til at tænke nyt. Jeg tror ikke, jeg har nogen fremtid med tøjsalg. For det første kan der gå år, inden vi er tilbage til et normalt liv med store fester og markeder. For det andet begynder flere og flere at købe tøjet på nettet, fortæller han og fortsætter:

- Jeg har i mange år drømt om at få min egen lille, indiske restaurant. Nu er tiden nok kommet til at prøve det af.

Annonce

Starter med madmarked

Der går dog lige et par år, inden det bliver realistisk for Pira Sellanthurai at åbne en rigtig restaurant.

- Jeg ville ønske, jeg kunne åbne med det samme. Men for at være helt ærlig, så har jeg ikke så mange penge. Så de næste år handler om at få sparet lidt op, og så vil jeg åbne en lille restaurant, så snart jeg har pengene til det, siger han.


Vi begik en stor fejl første gang. Der lavede vi maden, som vi selv kan lide den. Vores kunder var virkelig høflige og sagde, det smagte godt, men jeg kunne se, at de stod med tårer i øjnene og kæmpede for at spise det. Det var alt for stærkt for dem.

Pira Sellanthurai


Ventetiden har han valgt at bruge på at få afprøvet den indiske mad på randrusianerne - og danskerne i det hele taget.

- Hvor mange kan jeg lave mad til på X antal timer? og hvilke retter kan danskerne lide? Det er noget af det, jeg er ved at finde ud af, fortæller han.

- Annemarie Winther, der er Underværkets nye leder, foreslog mig at holde en Food Festival, og hun tilbød endda, at jeg gratis kan låne Underværkets overdækkede gade til det. Det er jeg dybt taknemmelig over, tilføjer han.

Han har allerede holdt de første par madmarkeder i Underværket, som er gået over al forventning, og fremover kommer markedet til at køre fast den anden weekend i hver måned. De øvrige weekender har han planer om at rejse rundt i andre jyske byer og prøve maden af.

- Jeg drømmer om en gang at få råd til et par store busreklamer, så der virkelig vil begynde at komme folk og prøve min mad. Men det er dyrt. Så indtil videre har jeg fået lavet tusindvis af flyers, som jeg selv går rundt og deler ud, fortæller han.

Annonce

Sarte danske tunger

Den mad, Pira Sellanthurai laver, er autentisk street food, der bliver tilberedt, når du har bestilt. Retterne har navne som Kothuroddi, Vadai, Biryani, Appam og selvfølgelig Chicken Tikka Masala.

Ved hvert marked har han 10 forskellige retter på menukortet, og han kan umuligt nå at tilberede det hele selv. Derfor får han hjælp fra sin kone, deres to døtre og et par venner.

- Vi begik en stor fejl første gang. Der lavede vi maden, som vi selv kan lide den. Vores kunder var virkelig høflige og sagde, det smagte godt, men jeg kunne se, at de stod med tårer i øjnene og kæmpede for at spise det. Det var alt for stærkt for dem. Vi er nødt til at huske, at vi laver mad til danskere, som slet ikke kan klare det stærke mad, vi spiser. Nu har vi lært det, så nu laver vi mad, som overhovedet ikke er stærk. Vi synes i hvert fald ikke, den er stærk, fastslår han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Østjylland

En god showcase i en svær tid: Samarbejde har fået flere akademikere i job

Annonce