Annonce
Vestjylland

Code of Care Skive slår et slag for småjob

Mange virksomheder kunne have glæde af hjælp til småjobs, for eksempel bilvask. Blot et par timer om ugen kan samtidig være et ungt menneskes første vej ind på arbejdsmarkedet. Arkivfoto: Mette Mørk/Scanpix
Et par timer om ugen kan blive begyndelsen på et nyt og bedre liv for unge på kanten af arbejdsmarkedet, hvis de bare får chancen.
Annonce

SKIVE: 160 unge mennesker i Skive Kommune byttede sidste år offentlig forsørgelse ud med et job eller uddannelse, mange af dem med en støttende hånd og et venligt puf fra CSR-netværket Code of Care Skive.

Nej, det er ikke en trykfejl: Et hundrede og tres unge mennesker, som gik fra en tilværelse på offentlig forsørgelse til et lønnet arbejde eller uddannelse.

Nøglen til succesen ligger ofte i de såkaldte ”småjob” – enkle opgaver, som kan beskæftige et ungt menneske et par timer om ugen, ofte kombineret med en praktikaftale, fortæller Morten Nielsen, som er virksomhedskonsulent for Jobcenter Skive og et af de meget aktive medlemmer i Code of Care Skive.

- Mange kan ikke overkomme at begynde på fuld tid i et job. De har brug for at starte stille og roligt op. Nogle har brug for at lære at møde til tiden; andre har aldrig prøvet at smøre en madpakke, og nogle har måske nogle udfordringer, som gør, at de skal lære at passe et arbejde. Men det betyder ikke, at de ikke vil arbejde – det vil de rigtig gerne, og de vokser som mennesker, når de får arbejdstøjet på og føler sig som en del af holdet på en arbejdsplads, hvor der er nogen, som forventer noget af dem – og selvfølgelig er det også en sejr, når de får deres første løn, siger Morten Nielsen.

Fem grunde til at oprette småjob

Småjob giver et par timers ugentlig beskæftigelse til et menneske på kanten af arbejdsmarkedet. Det kan hjælpe et menneske med at tage første skridt på vejen fra offentlig forsørgelse til selvforsørgelse. Men der er også fordele for virksomheden, fortæller virksomhedskonsulent Morten Nielsen, Jobcenter Skive:
  1. Du oplever glæden ved at hjælpe andre.
  2. Det styrker samarbejdet og fællesskabet på arbejdspladsen, når man føler omsorg for én, der har brug for lidt støtte.
  3. De andre medarbejdere får mere tid til kerneopgaver, når der kommer nogen og klarer småjob.
  4. Småjob kombineres ofte med praktik, så arbejdstid og opgaver kan skaleres op i det tempo, som medarbejder og virksomhed kan følge med til.
  5. Småjob øger dine rekrutteringsmuligheder, dels fordi småjob kan vokse til fuldtidsjob; dels fordi rummelighed giver din virksomhed et godt omdømme. Hvem vil ikke gerne arbejde for en virksomhed, der gør noget godt for andre?

Få ideer til småjob hos Code of Care: www.codeofcare.dk/smaajob

Annonce

Hjælp til selvhjælp

Småjob kan samtidig være en god hjælp i virksomhederne, så de øvrige medarbejdere kan passe deres kerneopgaver.

- En faglært smed skal jo ikke bruge sin tid og få en høj timeløn for at stå og bore huller eller andre simple opgaver, som en anden kunne hjælpe ham med. Det kunne også være, at virksomheden kunne have glæde af, at der kom en medarbejder en time eller to hver dag og hjalp med at servere frokost og vaske op? Eller man kunne få nogen til at vaske biler, rydde op og feje eller hjælpe med fakturering på kontoret, siger Morten Nielsen, som ikke savner gode ideer til småjob.

Det geniale ved konceptet er, at ”et par timer om ugen” ofte kan blive til mere, og pludselig har den unge medarbejder timer nok til at kunne forlade offentlig forsørgelse og nyde friheden som helt almindelig lønmodtager.

- Det er vigtigt for både virksomheden og det unge menneske, at vi får succes i opstarten. Derfor bruger vi ret lang tid på at finde et godt match. Og så begynder man ofte med at være i praktik, så virksomheden og medarbejderen kan lære hinanden at kende. Praktik kan kombineres med et lønnet småjob, og så kan man gradvist få flere timer, forklarer Morten Nielsen.

Annonce

400 unge mangler job

Skive Kommune har lige nu lidt over 400 unge mellem 18 og 30 år på offentlig forsørgelse.

Nogle af dem er blot midlertidigt ledige, mens andre er knap så ”arbejdsmarkedsparat”. På trods af den flotte indsats sidste år er der kommet tilsvarende flere nye ledige til, blandt som følge af tilflytning fra nabokommuner, så indsatsen er langt fra slut.

- Virksomhederne har rigtig mange gode ideer til, hvordan vi kan hjælpe de unge. Men det er ikke altid så let at føre ideerne ud i livet. Når man har travlt, lyder det ofte, at ”vi har ikke tid til det”, og når der er knap så travlt, har man ikke råd. Derfor bruger vi ressourcer på at drive indsatsen fra Jobcentret, og sidste års resultater viser, at det er en god forretning, både økonomisk for kommunen og menneskeligt, siger Morten Nielsen.

Han tilføjer dog, at han generelt oplever virksomhederne i Skive Kommune som ”meget samarbejdsvillige”, og han er taknemmelig for, at de tager et stort socialt ansvar.

Code of Care Skive har tidligere afviklet en konference hos N. C. Nielsen i Balling. Ved den lejlighed gav virksomhederne håndslag på at oprette hele 74 småjob.

Code of Care Skive regner med at gentage succesen senere i år.

Code of Care

Code of Care blev stiftet i 2011 af direktør Peter Nørgaard fra Holstebro-virksomheden Creativ Company. Foreningen kalder sig en ”bevægelse”, der arbejder målrettet for at skabe et mere rummeligt arbejdsmarked.

I dag har foreningen medlemmer over hele landet, typisk forenet i lokale ”task forces”, som både fungerer som projektgrupper, netværksforum og værter for kurser, konferencer og events, for eksempel Skive Jobfestival.

Privatpersoner kan blive Code of Care-medlem for et symbolsk beløb på 200 kroner, mens virksomheder betaler lidt mere og samtidig får adgang til CSR-rådgivning og Code of Care-events.

Læs mere på www.codeofcare.dk.

Annonce
Annonce
Annonce
Østjylland

Opgør med ”kviklån”

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce