Annonce
Sydjylland

Det er et bijob at være biavler for langt de fleste

Christian Petersen hygger sig med sin hobby, selv om den ikke er en god forretning for ham. Foto: Carsten B. Grubach
Som hobbyavler er det svært at afsætte honning på det danske marked til en god pris.
Annonce

STRANDELHJØRNSKOV: Når du køber et glas Dansk Honning fra Christian Petersen Strandelhjørn Skovvej 1 i Vojens, er du med til at bevare den danske natur.

Det er som forbruger jo rart at vide, at man ud over at købe en velsmagende vare også støtter et godt formål. Men så sødt som honning er historien desværre ikke, for nok holder du som køber gang i honningavlen, men du skal ikke regne med, at du gør biavleren rig.

For de fleste af slagsen herhjemme har bogstaveligt skrevet arbejdet som bijob. Således også 74-årige Christian Petersen, der har haft bier siden 1978 og i dag råder over 50 stader med omtrent 50.000 bier i hver.

- Det koster mig 25 kroner at producere et kilo honning, men Jakobsen i Aulum ved Holstebro, som er den eneste grossist på det danske marked, køber 90 procent af sin honning i udlandet og betaler kun 17 kroner for et kilo, så det er ikke nogen god forretning for mig, siger Christian Petersen, der for længst er pensioneret fra sit job som jord- og betonarbejder og derfor glad for, at biavlen ikke og i øvrigt aldrig har været hans levebrød.

- Og det er der ikke mange, der kan. Nogle få kan på Fyn og Sjælland, hvor der er mange frugttræer. Her i Sønderjylland er der ikke så mange. Jeg lejer mine stader ud til landmændene, så de kan få bestøvet deres kløvermarker, men vi savner ahorn, tjørn og egetræ, siger han.

Annonce

Flere læhegn

- Landmændene skal jo også leve, men der er ikke så mange planter som før, og det går ud over bierne og naturen. Kreaturerne står mere på stald i dag, og der er ikke så mange forskellige afgrøder. Landmændene lever af majs, kartofler og vinterraps, og kløvermarkerne høstes tit med det samme, siger Christian Petersen, der får mellem 500 og 900 kroner for tre ugers leje af et bistade.

Honningen opbevares i spande, indtil den hældes på glas, når temperaturen er 14-16 grader, og luftfugtigheden er på 60 procent. Foto: Carsten B. Grubach

- Hvis man da bare ville sætte nogle flere læhegn op med blomster i, sukker biavleren, der holder øje med websitet bestøverportalen.dk, hvor han kan se hvilke landmænd, der mangler bestøvning af hvidkløver på deres marker.

Så rykker han ud med sine bier fra hjemmet i Strandelhjørnskov syd for Vojens.

Christian Petersen har stader mere eller mindre stationært stående i de omkringliggende byer og er snart klar til at sælge sin honning. Først skal temperaturen og luftfugtigheden dog falde, så i år bliver det omkring 1. oktober, inden honningen hældes i glas.

Mange fritidsbiavlere

Den danske honningproduktion dækker halvdelen af det danske forbrug af honning.

Der kan høstes 30-50 kilo honning pr. bifamilie pr. år – udbyttet varierer dog meget og afhænger blandt andet af vejret og udbuddet af blomstrende planter.

93 procent af de danske biavlere er fritidsbiavlere, og de har i gennemsnit ni bifamilier.

Deltidsbiavlere, der udgør fem procent, har i gennemsnit 70 bifamilier. Erhvervsbiavlerne, der blot udgør to procent, har i gennemsnit 160 bifamilier.

Kilde: Danmarks Biavlerforening

Sæsonen har med det omskiftelige vejr generelt været god for biavlen, men det kniber så mere med afsætningen af årets høst på 1,5 ton. I mangel af større salg sker den på de lokale markeder og butikker.

Den dårlige indtjening får dog på ingen måde Christian Petersen til at opgive sin hobby. Han er tidligere formand og nuværende næstformand i Sammenslutningen af Danske Erhvervsbiavlere, der har 55 medlemmer, og han underviser også i biavl.

Et kursus sommeren over i hans hjem i Strandelhjørnskov koster blot 225 kroner.


Landmændene skal jo også leve, men der er ikke så mange planter som før, og det går ud over bierne og naturen.

Christian Petersen, biavler


- De har bestået, når de har smidt handskerne, siger han med et skævt smil.

Selv bliver han aldrig stukket, og han bruger heller ikke slør, når han ser til sine bier.

Det er skam kun til ære for læserne og fotografen, at Christian Petersen har taget sit slør på, for det behøver han normalt ikke, når han arbejder med sine bier. Foto: Carsten B. Grubach
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce