Annonce
Bæredygtighed

Christian hjælper virksomheder i mål med den grønne omstilling: Nu vil flere SMV’er være med

- Når vi ser tilbage i vores portefølje af opgaver fra dengang, vi startede, og frem til i dag, kan vi se, at vi laver de samme opgaver i dag. Men vi stod mere alene om det dengang. I dag tør ingen sige, at de ikke er bæredygtige, siger Christian Jensen. Foto: Laura Uldahl Aggernæs
Flere små og mellemstore virksomheder efterspørger landet over hjælp til den grønne omstilling. Det nyder blandt andre konsulentfirmaet Viegand Maagøe godt af.

Hinnerup: Grøn er det nye sort. Det mærker de tydeligt hos konsulentfirmaet Viegand Maagøe, hvor de sorte tal på bundlinjen vokser år efter år.

Siden 2006 har firmaet rådgivet primært større virksomheder, men også offentlige myndigheder om, hvordan de bliver mere energieffektiv, og siden 2016 også om, hvordan de bedst griber den grønne omstilling an.

To fokusområder, der i dag betragtes som en nødvendighed i langt de fleste større virksomheder og organisationer. Og to områder, der efterhånden er kommet så stor efterspørgsel på, at firmaet ligefrem er udfordret på kvalificeret arbejdskraft.

Annonce

For i den senere tid er også en ny kundegruppe begyndt at komme til; de små og mellemstore virksomheder. Det mærker de blandt andet på Viegand Maagøes kontor i Hinnerup, hvor den 36-årige afdelingsleder og seniorprojektleder Christian Jensen i stigende grad får opkald fra produktionsvirksomheder, der gerne vil høre mere om, hvordan de bedst griber ”det der bæredygtighed” an.

- Alt indenfor bæredygtighed er i vækst. Det er lige før, at branchen ikke kan følge med. De største virksomheder opretter jo ligefrem afdelinger og ansætter folk specifikt til at arbejde med bæredygtighed, siger Christian Jensen, der som uddannet har civilingeniør arbejdet med området siden sin ansættelse i firmaet i 2013.

- Så man må sige, at da vi i Viegand Maagøe sadlede om strategisk, så vi rigtigt. Den grønne omstilling fylder jo meget mere i dag, også i SMV-segmentet, end den gjorde for bare 10 år siden, understreger han.

Vigtigt med overblik

På kontoret i Hinnerup hænger en indrammet plakat med en oversigt over de 169 delmål, der hører under FN’s 17 verdensmål, på væggen. For Christian Jensen er det en påmindelse om, at også de små detaljer har en betydning.

- Man kan jo sagtens gøre meget godt i verden ved at følge de 17 overordnede verdensmål. Men hvis man ikke ser på delmålene og læser om, hvad de enkelte mål indebærer, og hvordan man helt konkret skal gribe arbejdet an, så bidrager man jo reelt ikke til at opfylde målet, forklarer Christian Jensen.

Der er ingen tvivl om, at vi rykker os hen, hvor markedet er. Men vi kan også klart se, at vi kan gøre en forskel her. For behovet for kvalificeret god rådgivning er til stede. Måske endnu mere, end det er hos de store virksomheder, der i dag nærmest kan lave hele afdelinger selv.

Christian Jensen, afdelingsleder og seniorprojektleder i Viegand Maagøe

Netop det at få styr på detaljerne er derfor noget af det, som konsulentfirmaet Viegand Maagøe hjælper deres kunder med. For at arbejde med bæredygtighed er ikke kun et spørgsmål om at have de rigtige intentioner.

Det er også et spørgsmål om at have overblik over hele værdikæden, iværksætte de rigtige tiltag, dokumentere indsatsen løbende og samtidig kommunikere om tiltagene på den rigtige måde.

Måske netop derfor har firmaet først for nylig oplevet en stigende efterspørgsel på deres ydelser fra også små og mellemstore virksomheder. For mens myndigheder og store firmaer som Lego og Arla længe har arbejdet med grøn omstilling, er det først for to år siden, at konsulentfirmaet begyndte at mærke en stigning i antallet af henvendelser fra SMV'erne.

Annonce

Mest for de store

- I gamle dage var det måske 10 procent af de største og mest ambitiøse virksomheder i Danmark, der arbejdede med grøn omstilling. I dag er det tæt på alle store virksomheder, der arbejder med bæredygtighed, og så er SMV’erne også begyndt at få fart på. Men det er stadig de færreste i dag, selvom det er en tendens, siger Christian Jensen.

At det først er nu, at Viegand Maagøe oplever en efterspørgsel fra små og mellemstore virksomheder, har Christian Jensen to forklaringer på. For det første har konsulentfirmaet længe haft fokus på store virksomheder, da potentialet for energibesparelser her har været størst.

- Store firmaer bruger jo mere energi. Og for os har det samtidig været mere spændende at ligge 500 timer hos en virksomhed, hvor man virkelig kan rykke dagsordenen, fremfor at bruge to timer i en mindre virksomhed, hvor man rykker meget lidt, forklarer han.

For det andet tror han, at prisen for konsulentydelser måske har afskrækket en del.

- Hvis man skal bruge 1000 kroner i timen på rådgivning, så kræver det en vis størrelse af energiregningen, før det kan svare sig, siger han.

Annonce

Potentiale på markedet

Med et stigende fokus på grøn omstilling i industrien har flere små og mellemstore virksomheder dog fået øjnene op for fordelene ved at gå med i den grønne omstilling samtidig med, at der er sat flere støtteordninger i verden til at hjælpe virksomhederne i gang. Og det har betydning for efterspørgslen.

- Vi har mange små og mellemstore virksomheder som kunder, der har støttekroner med. Det er nok omkring halvdelen af dem, vi har. Men vi har også SMV’er, der er med på almindelige vilkår, som enten er drevet af et ønske fra investorer eller bestyrelse, eller som lige som os selv har set et hul i markedet, fortæller Christian Jensen.

Men også de større virksomheders grønne omstilling har betydning for en stigende efterspørgsel. For som en del af de større virksomheders grønne omstilling forventer de i stigende grad, at deres leverandører kan leve op til højere standarder, når det gælder produkternes klimapåvirkning. Og det sætter pres på flere af de små og mellemstore virksomheder.

- De bliver for eksempel spurgt til, hvad deres klimaaftryk er; hvordan de har regnet det ud, og hvad de selv har sat af målsætninger. Og nogle af de store virksomheder er også begyndt at stille krav til deres leverandører allerede nu, forklarer Christian Jensen.

36-årige Christian Jensen er uddannet civilingeniør i kemi og procesteknologi fra Aarhus Universitet. Han har været med på det meste af rejsen, siden Viegand Maagøe oprettede et kontor i Hinnerup tilbage i 2011, da han blev ansat som tredje mand i afdelingen i 2013. Foto: Laura Uldahl Aggernæs

Han spår derfor, at det om få år vil blive svært for de små og mellemstore virksomheder helt at holde sig uden for den grønne omstilling.

- På et tidspunkt bliver det her license to operate (et ufravigeligt krav, som virksomheden forventes at leve op til, red.), og så bliver de nødt til at gøre det, om ikke andet så for at undgå at tabe kunder, understreger han.

Og som markedet ser ud i øjeblikket, ser Christian Jensen god grund til, at de små og mellemstore virksomheder kaster sig ind i den grønne omstilling netop nu.

- Lige nu er der jo marked at vinde ved at være på forkant i forhold til andre virksomheder, der ikke har det endnu, understreger han.

Annonce

En anderledes opgave

Der er dog også andre gode grunde til at kaste sig ind i den grønne omstilling. For med knap 300.000 små og mellemstore virksomheder i landet, er potentialet for at gøre en forskel for klimaet stort. Og netop det er en af grundene til, at Viegand Maagøe i den senere tid har skærpet deres fokus på målgruppen.

- Hvis vi skal nå i mål med den grønne omstilling, så SKAL de små og mellemstore virksomheder være med. De kan ikke stå tilbage, understreger Christian Jensen.

Han lægger dog ikke skjul på, at der også er et stort forretningspotentiale for konsulentfirmaet at finde i selvsamme målgruppe.

- Der er ingen tvivl om, at vi rykker os hen, hvor markedet er. Men vi kan også klart se, at vi kan gøre en forskel her. For behovet for kvalificeret god rådgivning er til stede. Måske endnu mere, end det er hos de store virksomheder, der i dag nærmest kan lave hele afdelinger selv, siger Christian Jensen.

For at gøre det mere attraktivt for de små og mellemstore virksomheder at få rådgivning hos konsulentfirmaet, har Viegand Maagøe derfor skabt et modulbaseret rådgivningsforløb, der passer bedre til de små og mellemstore virksomheder, når det gælder både pris og tilgang.

For i modsætning til konsulentfirmaets største kunder, der har arbejdet med energibesparelser og reducering af CO2-udledning i årevis, har flere af de små og mellemstore virksomheder en stærkt begrænset viden om emnet.

- Vi har haft flere, der ringer til os og siger: 'Vi vil godt noget med det der bæredygtighed.' Men hvis vi først skal til at afdække begrebet for dem, der jo kan dække over alt fra energieffektivisering til at forpligtige sig til de science based targets, som blev sat for virksomheder i forbindelse med Parisaftalen, og til måltal som LCA, EPD, Svanemærket, DGNB, så tager det tid. For der er mange begreber, når det kommer til bæredygtighed, og det kan jo ikke svare sig at gøre det hele, siger Christian Jensen.

Tre hurtige facts om Viegand Maagøe

  • Viegand Maagøe er et konsulentfirma, der rådgiver den private og offentlige sektor om grøn omstilling med udgangspunkt i teknisk rådgivning samt rådgivning om strategier, finansiering, kommunikation og adfærd.
  • Firmaet blev etableret i 2006 og har i dag omkring 70 ansatte fordelt på firmaets to kontorer i henholdsvis København og Hinnerup.
  • Viegand Maagøe havde i 2020 en bruttofortjeneste på godt 39 millioner kroner, mens årets resultat endte på knap seks millioner kroner efter skat. Det er en fremgang fra året før, hvor bruttofortjeneste lå på omkring 33 millioner kroner, mens årsresultatet efter skat endte på knap fire millioner kroner.
Annonce
Annonce
Erhverv

Ny sygeplejefaglig direktør har stået i spidsen for akutafdelingen i Horsens - nu skal hun helt op i helikopteren

Annonce
Fyn

Konferencecentre forventer nyt rekordår

Annonce
Erhverv

Han kan stege din bøf: Verdensmester rejser ud og griller for kunderne

Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Ekstremerne vinder i jagten på talent: Hvis du vil være noget for alle, er du ikke noget for nogen, mener Odense-direktør

Nordsjælland

Abekopper sender aktie på himmelflugt: Kvistgård-virksomhed stiger syv milliarder i værdi

Fyn For abonnenter

Biotech-firma i Odense blev kendt under corona: Fordobler millionoverskud efter testspurt

Erhverv

Analyse: Bankerne betaler ikke negative renter længere. Gør du?

Sydjylland

"Det viste sig at være helt nødvendigt med en oprydning": Spildevandsselskab har sagt farvel til top-direktør

Fyn

Sydfynsk cykelhandler i stort gear: Største overskud nogensinde

Annonce