Annonce
Østjylland

Chokoladefabrik i rivende udvikling: Nu skal også småkager bane vejen frem for Kathrine Andersen Chokolade

Jakob Skovgaard hjælper en sjælden gang imellem til i produktionen, men han har for længst indset, at hans kompetencer er bedre brugt i ledelsen af firmaet. Foto: Laura Uldahl Aggernæs
Selvom Jakob Skovgaard i 13 år har stået i spidsen for Kathrine Andersen Chokolade, er han ikke en ørn til chokolade. Derfor har han alle år allieret sig med en skare af faguddannede medarbejdere. Og netop de er en af hovedårsagerne til, at fabrikken nu også er begyndt at producere småkager.
Annonce

Hinnerup: Duften af chokolade smyger sig som en hjemmevant gæst i alle kroge af produktionslokalet hos Kathrine Andersens Chokolade i Søften. Men duften er ikke alene om at fange opmærksomheden i det store rum.

Også noter af vanilje sniger sig op i næseborene. For siden september har ovnene været tændt næsten dagligt for at få julens småkager klar til rejsen fra produktionen og videre ud gennem grossistled til de danske hjem.

Småkageproduktionen har været en del af Kathrine Andersen Chokolade i nogle år, men først i februar 2020 stod maskineriet klar på adressen i Søften til egen småkageproduktion. Timingen viste sig dog uheldig.

Kunderne i hotelbranchen og indenfor flycatering lukkede ned i takt med coronaens udbredelse. Men efter flere måneder uden gang i bageriet, har produktionen siden september kørt på højtryk, hvilket har betydet, at Kathrine Andersen Chokolade har måttet hyre ekstra personale ind, som i en periode har arbejdet i døgndrift for at få julens småkager klar.

En efterspørgsel, der både er ønsket og har været ventet længe. For netop småkager er en stor del af planen for Kathrine Andersens fremtid, fortæller 43-årige Jakob Skovgaard, der de sidste 13 år har stået i spidsen for firmaet.

- Vi har mange gode kunder i Danmark, og dem vil vi gerne se, om vi kan finde flere af, siger den administrerende direktør, der særligt satser på flere private label-kunder til at hyre Kathrine Andersen Chokolade ind til at stå for småkageproduktionen i deres navn, både indenrigs, men også udenrigs.

For med maskineriet i orden og et nyt stort marked at byde sig ind på, ser Jakob Skovgaard flere muligheder for at øge eksporten til nærmarkederne på særligt kage- men også chokoladedelen af forretningen.

- Med et bredt miks af bageri- og chokoladeartikler kan vi jo henvende os til endnu flere kundesegmenter, slår han fast.

Annonce

Et godt produkt

At Jakob Skovgaard har valgt at udvide produktionen i Søften med tør- og småkager, skyldes primært tre årsager.

For det første har firmaets kunder, der blandt andet tæller hotel, restauranter og cateringsvirksomheder, efterspurgt det. For det andet har firmaet allerede bagere og konditorer ansat, hvilket gør opgaven forholdsvis let at tage ind.

Og for det tredje har chokoladeproduktionen i forvejen lavsæson over foråret og sommeren, hvor der er god plads til at tage en produktion af mere langtidsholdbare produkter som kager ind.

For Jakob Skovgaard, der primært anser sig selv som forretningsmand, var valget om en småkageproduktion på stedet derfor let at træffe.

Og kagerne har da også allerede vist sig at være en win-win situation for firmaet, der i november landede en ordre på en million bøtter småkager fra en stor grossist. En ordre, som har sikret firmaet en fantastisk start på 2021, og som har givet dem råd til at investere 500.000 kroner i nyt bageriudstyr og en yderligere automatisering af pakkeriet.

Historien bag virksomheden

  • Chokoladefabrikantens historie går mere end 100 år tilbage, hvor den unge, ugifte Kathrine Andersen i 1898 etablerede et af de første chokoladeværksteder i Danmark, der til at starte med foregik i Kathrine Andersens hjem i Aarhus, hvor hun var begyndt at lave chokolade og bagværk i sin stue.
  • I 1909 åbnede hun sin første butik, der siden voksede til flere butikker i Aarhus, som Kathrine Andersens datter Marie videreførte, efter Kathrine Andersens død i 1942.
  • Chokoladeimperiet blev siden solgt fra i 1966.
  • I 2007 overtog den nuværende indehaver af både bygninger og forretningen, Jakob Skovsgaard, chokoladefabrikken, der i 2018 tog nybyggede produktionsfaciliteter i Søften i brug - en ny stor produktionshal designet og indrettet af medarbejderne.

Det glæder selvsagt Jakob Skovgaard, der som uddannet produktionsingeniør har en anden baggrund end størstedelen af de ansatte på stedet. For selvom han tilbage i 2007, da han overtog fabrikken, kun havde planer om at gøre chokoladefabrikken til et kort stop på vej op ad karrierestigen, er fabrikken i dag mere end et levebrød for Jakob Skovgaard.

- Dengang jeg gik ind i det, var det min tanke at være her i to til fire år og så bevæge mig videre til et nyt projekt. Men vi har at gøre med et fantastisk produkt, der gør alle glade, og som alle har en favorit iblandt samtidig med, at der er en kæmpe innovation på området, fortæller Jakob Skovgaard, der ikke har planer om at forlade firmaet lige foreløbigt.

Annonce

Den rette vej at gå

Da Jakob Skovgaard for 13 år siden trådte ind ad døren til chokoladefabrikken, der dengang lå i Vitten, havde han aldrig før haft noget med chokolade at gøre. Det blev derfor den daværende ejer af fabrikken, Henrik Larsen, som fik til opgave at lære den uerfarne nye ejer op.

Gennem et år lærte han alt fra sig, han kunne. Og det blev på mange måder et clash mellem to verdener.

Vaniljekranse er en ud af flere småkager, der i øjeblikket produceres hos Kathrine Andersen Chokolade. Foto: Laura Uldahl Aggernæs

- Det er klart, at det kan føre til mange drøftelser, når en ældre mand, der har haft virksomheden i mange år, sælger til en fyr uden kendskab til chokolade, siger Jakob Skovgaard, der ikke lægger skjul på, at virksomheden i dag drives på en helt anden måde end den gjorde, dengang han i sin tid overtog firmaet.

- Da jeg trådte ind i virksomheden for 13 år siden, foregik fremstillingen af chokolade uden handsker på træborde, og i et produktionslokale, som posten vadede igennem, når han skulle aflevere breve og slå en sludder af med direktøren over en kop kaffe, fortæller Jakob Skovgaard.


Jeg er jo ikke i familie med Kathrine Andersen. Jeg købte stedet her med forretning for øje. Og derfor er det lettere for mig at se benhårdt på tallene.

Jakob Skovsgaard, administrerende direktør og ejer af Kathrine Andersen Chokolade


- Derfor var det heller ikke fra dag ét, at jeg indførte regler om hårnet og rygning forbudt. Men da jeg kom til det punkt, hvor jeg kunne sprøjte en flødebolle uden fejl, så blev det lettere at sige; nu er det mig, der bestemmer. Så i dag har vi krav om hårnet, handsker og ordnede hygiejneforhold, fortæller Jakob Skovgaard, som samtidig understreger, at han udelukkende har oplevet overdragelsen af virksomheden som fredsommelig.

En oplevelse, der også understøttes af, at den tidligere ejer stadig den dag i dag kigger forbi fabrikken i ny og næ for at hjælpe til.

- Han kan jo godt se, at det, vi gør, bærer frugt. Og på mange måder er virksomheden i dag jo en helt anden, end den var dengang, han var her, siger Jakob Skovgaard.

Han har i løbet af sine 13 år på stedet foruden at ændre på alt fra logo og skrifttyper til produkter og processen også har formået at omdanne den enkeltmandsvirksomhed med røde tal på bundlinjen, som han overtog i 2007, til en 28 mand stor virksomhed med organisk vækst og sorte tal på bundlinjen.

Annonce

Farvel til flødeboller

Også er den anderledes baggrund både en fordel og en hæmsko for direktøren.

På den ene side er hans baggrund netop årsagen til, at Kathrine Andersen Chokolade i dag befinder sig et helt andet sted, end det gjorde, da Jakob Skovgaard tilbage i 2007 overtog fabrikken. For med sit blik for økonomi snarere end nostalgi har det været forholdsvist let for direktøren at luge ud i de stænger og chokolader, der sælger knap så godt.

- Jeg er jo ikke i familie med Kathrine Andersen. Jeg købte stedet her med forretning for øje. Og derfor er det lettere for mig at se benhårdt på tallene, som jeg gennemgår to gange årligt, hvor jeg ser på, hvad der sælger, og hvad der ikke gør. Og performer produktet ikke, så ryger det ud, siger Jakob Skovgaard, som senest i starten af 2020 lukkede ned for firmaets flødebolleproduktion - en produktion med rødder tilbage til 1898, hvor Kathrine Andersen åbnede Danmarks første chokoladeværksted.

Selvom firmaet nu er begyndt at tage flere ordrer på bagværk ind, er og bliver chokolade en væsentlig del af forretningen hos Kathrine Andersen Chokolade. Foto: Laura Uldahl Aggernæs

På den anden side har hans baggrund betydet, at han har været nødt til at alliere sig med fagfolk på området for at kunne leve op til den kvalitet, der forventes af et mærke som Kathrine Andersen Chokolade.

For med blot et års oplæring i produktionen erkender han blankt, at chokoladeproduktionen såvel som den nye kageproduktion ikke er hans stærkeste kort.

Jakob Skovgaard hjælper en sjælden gang imellem til i produktionen, men han har for længst indset, at hans kompetencer er bedre brugt i ledelsen af firmaet. Foto: Laura Uldahl Aggernæs

- Alle herude vil sige, at jeg ikke kan faget. Og det kan jeg heller ikke, siger Jakob Skovgaard.

- Så jeg har lært, at det er vigtigt at have gode folk bag sig. En fagperson, der ikke går på kompromis, og som kan sige: Den går ikke, tilføjer han.

For særligt når kvaliteten af den færdige chokolade skal vejes op mod ekstra råvarer eller lønkroner, er det ifølge Jakob Skovgaard essentielt, at den faglige ekspertise får forrang i produktionen.

- For eksempel, når det kommer til kvaliteten af chokolade, kan det være meget svært at afgøre. Man kan jo ikke måle det i et mikroskop. Så det er øjet, som ser, der afgør kvaliteten, og derfor er kvaliteten også afhængig af øjet, der ser. Er chokoladen for eksempel mat eller grå, er der bobler i eller for få bær på? spørger han retorisk.

- Og der er mit øje ikke så godt kvalitetsmæssigt. Derfor er det vigtigt, at det ikke er mig som ejer, der skal træffe beslutningen. For det er dyre råvarer, vi bruger. Og de kunder, vi har haft, har fulgt os alle årene, så vi taler om langvarige relationer. Så derfor er det godt at have en til to personer, der formår at sortere chokoladen fra, hvis ikke den lever op til den kvalitet, vi gerne vil levere, slår han fast.

Kathrine Andersen Chokolade

  • Jakob Skovgaard har været administrerende direktør og ejer af Kathrine Andersen Chokolade siden 2007.
  • Virksomheden har haft sorte tal på bundlinjen alle år siden 2007, hvor Jakob Skovgaard trådte ind i firmaet.
  • I 2019/2020 lå virksomhedens bruttofortjeneste på godt seks millioner kroner, en smule højere end i 2018/2019, hvor bruttofortjenesten lå på 5,5 millioner kroner.
  • Nettoresultatet i 2019/2020 endte på 303.000 kroner, hvilket er en smule lavere end året før, i 2018/2019, hvor nettoresultatet lå på 333.000 kroner.
  • Kathrine Andersen Chokolade har i øjeblikket 18 fuldtidsmedarbejdere og 10 ungarbejdere ansat.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Østjylland

En god showcase i en svær tid: Samarbejde har fået flere akademikere i job

Annonce