Randers: - Hver eneste af vores medarbejdere her i produktionen er nørder - i ordets bedste betydning. De er med andre ord superdygtige og kunne ikke finde på at aflevere et stykke arbejde, som ikke er perfekt helt ned i mindste detalje.
Hvis ikke Sven Aaquist, den ene af møbelproducenten Mølballe A/S' to ejere, er pavestolt af sine folk, så skjuler han det godt. Og de venskabelige drillerier, der udveksles mellem ham og de medarbejdere, vi møder på vores tur gennem produktionshallerne, giver samtidig indtryk af et godt og rart arbejdsmiljø.
Begejstret chef
Rundturen med Sven Aaquist som guide afslører endvidere, at når medarbejderne kan opretholde motivationen for hele tiden at gøre deres bedste, så har chefen en del af æren for det. Ved næsten hver eneste arbejdsstation stopper vi op, fordi Sven Aaquist lige skal dvæle ved nogle smukke detaljer i en bordplade af stål, en køkkenvask af messing eller et unikt siddemøbel af qvartzite.
Sven AaquistVi har det princip, at alt, hvad vi laver, skal laves her i huset. Ellers har vi ikke den rette føling med produktionen.
- Se lige finishen på messingvasken her. Er det ikke bare smukt, siger Sven Aaquist med en stærkt smittende begejstring og tilføjer:
- Der må være rigtig mange penge blandt danskerne. Bare sådan en vask koster i omegnen af 50.000 kroner for slutbrugeren.
Sten, corian, stål og messing er materialer, som er kommet til løbende, siden Sven og hans bror Kalle Aaquist grundlagde Mølballe for godt 25 år siden. Det er sket ved opkøb af virksomheder, hvis aktiviteter så er flyttet til Fårup.
Inden de nævnte materialer blev taget ind i produktionen, var det stort set udelukkende bordplader af træ, som blev fremstillet på fabrikken. Hos Mølballe har man imidlertid aldrig haft en serieproduktion, det har altid været unikke stykker bestillingsarbejde, som er skabt på og leveret fra virksomheden, og dengang som nu er der blevet kælet for detaljen i hvert eneste produkt.
- Vi har det princip, at alt, hvad vi laver, skal laves her i huset. Ellers har vi ikke den rette føling med produktionen, siger Sven Aaquist.
Kollerup og polstring
Senest - fra 1. januar 2022 - er bløde stoffer og skind også kommet på listen over materialer, som anvendes hos Mølballe. Det er ligeledes sket ved opkøb, nemlig af aktiviteterne i Kollerup Møbelfabrik i Helsted og flytning af produktionen til Fårup.
Keld FriisJeg plejer at sige, at jeg aldrig har haft et arbejde - kun hobbyer.
Med i den handel fik Mølballe Kollerups to tilbageværende møbelpolstrere, hvis færdigheder og kærlighed til deres fag er helt på niveau med de øvrige "nørders" hos Mølballe.
De to er Charlotte Graversen, der har været 35 år på Kollerup Møbelfabrik, og Keld Friis, som grundlagde polstervirksomheden i 1974 og altså er sælgeren i den nylige virksomhedshandel.
- Nu er jeg ansat her hos Mølballe, siger Keld Friis og skynder sig samtidig at pointere, at det er på freelancebasis.
- Jeg elsker at arbejde med mit fag og har absolut ingen planer om at stoppe foreløbig. Men som 76-årig synes jeg, det er rimeligt, at man i et vist omfang selv kan bestemme, hvor meget, man vil arbejde. Jeg skal i hvert fald have tid til at rejse en fire-fem gange om året, og der skal også være tid til nogle gode fisketure ind imellem, slår Keld Friis fast, og for at illustrere hvordan han har det med sit job, tilføjer han:
- Jeg plejer at sige, at jeg aldrig har haft et arbejde - kun hobbyer.
Polstrer ved et tilfælde
Med andre ord har Keld Friis en stor kærlighed til sit fag, og han kan da også se tilbage på mange spændende og store opgaver. Alligevel er han ikke blevet møbelpolstrer, fordi han i sin tid forfulgte en drøm.
- Nej, det blev jeg ved lidt af en tilfældighed. Jeg havde været i skolepraktik hos en polstrer i otte dage, og på et tidspunkt søgte Birks Polstermøbler i Aarhus en lærling, men kunne ikke få nogen. Og så var der nogen, der spurgte, om ikke det kunne være noget for mig.
- Det sagde jeg ja til, ud fra den holdning, at det da sikkert kunne være lige så godt som så meget andet.
Keld Friis fik sit svendebrev og var ansat i nogle år, hvor han blandt andet lavede London-sofaer nærmest på samlebånd til Daells Varehus. I 1974 startede han så sit eget møbelpolstrerværksted i Hadsten ved Kollerup Gods - deraf navnet - og flyttede i 1997 sin virksomhed til Randers med adresse på Brombærvej i Helsted.
Togvogne og Musikhuset
Her har der i perioder for alvor været fart på, og på et tidspunkt havde Kollerup Møbelfabrik omkring 20 ansatte, som sammen med Keld Friis blandt andet har sørget for at publikum i Musikhuset Aarhus og togpassagerer på de fleste strækninger på det danske jernbanenet, havde noget pænt og blødt at sidde på.
- Jo, vi har haft mange sjove opgaver, siger Keld Friis, og bedt om at nævne den sjoveste, siger han:
- Det må nok være opgaven med at ompolstre sæderne i Musikhuset i Aarhus. Jeg kan godt lide at tage udfordringer, som de fleste vil takke nej til, og det her var netop sådan en af slagsen, først og fremmest på grund af tidspresset, som var virkelig stramt.
- Vi fik præcis tre uger til at ompolstre i alt 900 sæder, og overskridelse ville ikke være acceptabelt. Så da knoklede vi, husker Keld Friis.
Men færdige til tiden blev de.
- Vi monterede den sidste, nyompolstrede stol klokken 23 aftenen før, at salen igen skulle stå klar til at modtage publikum til en forestilling, fortæller han.
Stortrives i Fårup
Nu stortrives han som antydet med at arbejde i et noget mere menneskeligt tempo, og hans medarbejder gennem mere end en menneskealder, Charlotte Graversen er også glad for at være flyttet med til Mølballe i Fårup.
- Her er på alle måder rart at være. Og de fysiske rammer er jo betydeligt bedre end dem, vi havde i Helsted, siger hun.
Med Kollerup Møbelfabriks aktiviteter har Mølballe altså fået tilføjet endnu et ben til sin produktion, som gennem tiden har udviklet sig til at omfatte meget andet end blot bordplader i træ.
Mølballe A/S
Ejerkredsen i Mølballe A/S udgøres af brødrene Sven og Kalle Aaquist, som besidder hver 50 procent af aktierne.
Tal fra seneste regnskab (2020/2021):
Bruttofortjeneste: 17,5 millioner kroner
Overskud før skat: 4,1 millioner kroner
Egenkapital: 9,8 millioner kroner
Antal ansatte: 32
Nu fremstiller man også færdige sofaborde, stole samt specialmøbler, som typisk skal indpasses i et bestemt miljø. Flere og flere kunder efterspørger også, at der indgår elementer med polstring i det, de får lavet hos Mølballe, hvorfor Sven Aaquist er glad for at have fået Keld Friis og Charlotte Graversen i huset.
Som nævnt overtog Sven og Kalle Aaquist virksomheden i 1996. I 2001 supplerede man træbordpladerne med bordplader og andre ting i stål, i 2003 fik man corian ind som materiale, og i 2007 købte brødrene virksomheden ENC Natursten i Vejle og begyndte da også at lave bordplader i Granit, marmor og Qvartzite.