Annonce
Vestjylland

Carstens mikroprodukter sælges i ind- og udland - alligevel ved ingen rigtigt, hvad hans firma laver

Carsten Johansen har hos virksomheden Nordana hylde op og hylde ned med butterdejsskåle, vafler, kaffemælk og alverdens små portionsprodukter. Men han oplever ofte, at folk ikke rigtigt ved, hvad Nordana er for en virksomhed. Foto: Kåre Welinder
Smørbrikker, sukkersticks og kaffemælk. Bag navnet Nordana i Ribes industrikvarter gemmer sig en virksomhed, der i 27 år har solgt produkter, som mange er i kontakt med i ind- og udland, men som kun få ved rent faktisk stammer fra Ribe.

Ribe: Mon ikke du har siddet i en flyvemaskine med en bakke mad, hvorpå der er en lille smørbrik. Hvis du også har nærstuderet den lille brik, er der en rimelig sandsynlighed for, at den bærer mærket Nordana og dermed stammer fra Ribe.

Ejer af Nordana A/S, Carsten Johansen, oplever ofte, at ingen rigtigt ved, hvad der gemmer sig bag de grå mure i hans virksomhed på Ørstedsvej i Ribes industrikvarter. Men faktisk er hans produkter at finde mange steder i både ind- og udland.

Carsten Johansen siger selv, at Nordana er specialister i portionspakker, der ligesom smørbrikker er produkter, der er lavet og indpakket i minimale størrelser, og sendt til lageret i Ribe fra hele Europa.

Annonce

- Det kan godt være, folk ikke ved, hvad vi laver, men vi har været her siden 1994, og i alle årene haft stor tillid fra kunderne, fordi vores importhus altid har været fleksibelt. Og det eneste, vi aldrig siger til vores kunder, er nej, siger Carsten Johansen og forklarer, at smørbrikkerne hedder Guldkærnesmør, er lavet i Holland og fryses ned, så de kan holde sig i halvandet år.

Det der sælger mest

Nordana har 250 varenumre som blandt andet butterdejsskåle i alle størrelser, enkeltpakkede småkager og vafler, salt, peber, smørepålæg og det, der på tysk så smukt hedder en Essbarer Löffel - en spiselig ske. Så er der sukkersticks, coffeecreamer, kaffemælk og meget meget mere.

- Vi får varerne hjem i store pakker og paller og sammensætter det, kunden vil have. Kaffemælk kan du også købe ved eksempelvis Arla, men der kan du ikke købe sukker og salt, og på den måde kan vi skrue pakkerne sammen, så kunden kun behøver at handle et sted, siger Carsten Johansen og forklarer, at flere kaffegrossister er kunder hos Nordana.

For Carsten Johansen er der ingen tvivl om, hvad der sælger mest.

- Kaffemælk. Det er en klar nummer et. Vi får 33 paller leveret hver femte uge - det er en million kaffebrikker hver femte uge, siger Carsten Johansen og forklarer, hvordan sukkersticks og coffeecreamer følger lige efter, ligesom også soyamælk er kommet til for at have et bredere sortiment inden for mælkeprodukter.

Selv om firmaet kører godt, har han aldrig overvejet selv at begynde at producere nogle af de ting, han sælger.

- Det ser jeg ingen grund til. Vi har kørt på nogenlunde samme måde i 27 år, og bare bygget på og bygget på. Vi er de eneste herhjemme, der gør det, vi gør, og det at vi tilbyder en så bred palette af varer, gør os mindre sårbare, siger han og forklarer, hvordan de små portionsindpakninger er blevet populære i forbindelse med fornyet fokus på hygiejne efter coronaens indtog.

Annonce

Hilsner fra udlandet

Netop coronaen var hård at komme igennem for Nordana.

- Det var voldsomt. Ingen køber kaffemælk, sukker og butterdej, når kantiner er lukkede, fester er aflyst, og alle er hjemme. Hos os blev alle sendt hjem, og jeg gik selv herude i et halvt år, hvor vi normalt er fem mand, der arbejder for fuld damp, siger Carsten Johansen og forklarer, at alle de varer, der gik tabt under krisen, blandt andet blev sendt videre til Fødevarebanken.

Selv om Nordana rent omsætningsmæssigt har ligget stabilt i alle årene, er der ikke planer om hverken udvidelser eller udskejelser.

- Vi ligger stille og roligt små lag på, og flere og flere kender os. Det ser vi også ved, at vi af og til får hilsner fra folk, der får vores smør i udlandet, siger Carsten Johansen.

Nordana A/S

Carsten Johansen startede Nordana i 1994 sammen med faderen Arne Johansen, der i Ribe blandt andet er kendt for cateringvirksomheden Jogros, der senere blev opkøbt af AB catering.

Nordana A/S sælger ikke til private, men er et handelshus med import af fødevarer fra Europa, som sælges til engros, Foodservice samt Detailhandlen.

I alt er der omkring 250 varenumre hos Nordana, der alt sammen er i mindre portionsstørrelser. Foto: Kåre Welinder
En indpakket, spiselig ske er en del af varesortimentet hos Nordana. Foto: Kåre Welinder
Annonce
Annonce
Østjylland

Dansk firstmover på genbrug af plast i opråb: Genanvend nu i stedet for at brænde plastik af

Annonce
Fyn

Podcast: Da Tokes datter måtte genoplives, gav han sig til at hjælpe andre

Annonce
Østjylland

Arkitektfirma skiftede navn for at komme mere i øjenhøjde med kunderne: Nu er de nomineret til pris

Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv

Droner bruges mere og mere til transport: Om ti år er de lige så almindelige som biler

Erhverv

Reick Møbler kørte fint forbi coronaen

Erhverv

Klumme: Er din direktør lønnen værd? Hvad med 155.000 kroner om dagen?

Erhverv

Klumme: 60 mio. kr. til digitalisering af SMV’er - Sådan får du del i puljerne

Erhverv

Klumme: Efter coronaen - Afviklingen af moms- og A-skattelån

Vestjylland

Se billeder: Velbesøgte messer for transport og entreprenørmaskiner

Annonce