Annonce
Vestjylland

Café hjælper iværksættere - Søren går fra musik til bæredygtig levestil

Søren Raffnsøe fik god sparring hos erhvervsrådet. Nu er han tændt på at etablere en ny virksomhed med fokus på bæredygtig levevis. Privatfoto
Gode råd, netværk og socialt samvær med ligesindede gør det lettere for iværksættere at få luft under vingerne.
Annonce

NØRRE SNEDE/HERNING: Søren Raffnsøe er uddannet rytmisk sanger og musiker, og han havde egentlig opsøgt Erhvervsrådet Herning-Ikast-Brande for at få hjælp til at udvikle sit deltidsfirma, hvor han blandt andet arrangerer korsang som led i teambuilding for virksomheder.

Men kaffe, en god snak – og coronavirus – fik ham på nye tanker.

- Alle mine spillejobs blev aflyst på grund af corona, og så fik jeg også en god snak med en af konsulenterne om nogle tanker, jeg har gået med længe om bæredygtighed og grøn livsstil. Jeg byggede selv et halmhus for 20 år siden, har ombygget biler til at køre på rapsolie og kører elbil og den slags. Det kunne jeg faktisk godt tænke mig at arbejde mere med, fortæller han.

Besøget i iværksættercaféen bekræftede ham i, at han havde fat i en god idé. Men han fik også noget at tænke over.

- Som uddannet sanger er det jo ikke mig, der skal stå og rådgive folk om, hvordan de skal bygge bæredygtigt. Men jeg kunne måske samarbejde med nogen, der har forstand på det tekniske, og så hjalp konsulenterne mig til at forstå, hvad der er min styrke: Formidling. Jeg er jo vant til at stille mig frem på en scene og fortælle, og jeg har både gode og mindre gode erfaringer om bæredygtig livsstil, som andre kan lære af, siger Søren Raffnsøe.

Han har allerede reserveret domænet til en ny hjemmeside og håber at kunne lancere sin nye virksomhed ved udgangen af året. Det begynder nok som et ”halvtidsjob”, men det er jo en start.

Annonce

Ingen tommel nedad

Dermed er Søren Raffnsøe en af flere hundrede midtjyder, som hvert år vender omkring erhvervsrådet for at få hjælp til at blive iværksætter.

Og de er alle sammen velkommen, for der findes principielt ingen dårlige ideer, siger erhvervsrådets konsulent Tino Randorf.


Har man den der ”one-pager” – et enkelt A4-ark, som beskriver forretningsidéen, så er man allerede nået længere end halvdelen af dem, der går i banken.

Flemming Sørensen, erhvervskonsulent


- Vi prøver at se forretningen i den idé, de kommer med. Vi dømmer ikke – det er meget vigtigt - og tit bliver man jo også overrasket over, hvad der kan blive til en succes, så vi skal ikke sætte begrænsninger. Men vi prøver at hjælpe dem med at finde det rigtige værktøj til at drive forretningen, siger Tino Randorf.

Hans kollega Flemming Sørensen supplerer:

- Alle ideer er gode, så vi skal ikke skyde noget ned. Men vi spørger, om vedkommende har tænkt over, om der er et marked for produktet eller ydelsen.

Annonce

Gode råd afhjælper fiasko

Tino Randorf havde for nylig en god samtale med to unge, som overvejede at åbne en netbutik med salg af undertøj. Det er et stærkt konkurrencepræget marked, men ideen var måske ikke så tosset.

- Jeg har selv været tekstilmand i 30 år, så jeg syntes da, det var en frisk idé. Og selv om der er konkurrence, så kunne det jo være, at de havde en original tilgang, så de kunne gøre det bedre? Så vi fik en god samtale, og jeg rådede dem til at tale med blandt andet banken og en revisor. Og et stykke tid senere ringede de tilbage og sagde, at de havde besluttet ikke at gå videre, fordi risikoen var for stor. Men de var glade for rådgivningen, og det er jo også en god måde at hjælpe, så de ikke havde brændt fingrene og var endt i håbløs gæld, siger han.

Iværksætter – hvorfor (ikke)?

  • Der blev ifølge Danmarks Statistik skabt 33.295 reelt nye firmaer i 2018. Det var over gennemsnittet for de seneste 10 år på lidt over 31.000 nye virksomheder. Gennemsnitligt 72 procent overlever det første år, mens kun 44 procent af virksomhederne er aktive efter fem år.
  • Dansk Iværksætterforening har spurgt 509 iværksættere om, hvorfor de gik den vej. Flere end 60 procent er drevet af ønsket om at blive herre i eget hus og selv at kunne tilrettelægge arbejdstiden. Først på syvendepladsen (cirka 18 procent) kommer ønsket om at tjene penge.
  • Dansk Erhverv har i sommer offentliggjort en repræsentativ undersøgelse blandt alle danskere, som viser, at 11 procent af de unge mellem 18 og 29 år har etableret egen virksomhed. Det er en markant stigning.
  • Både Dansk Iværksætterforening og Dansk Erhverv konkluderer, at en af de største barrierer for iværksætterdrømmen er ønsket om økonomisk tryghed.

Netop den økonomiske risiko bremser mange i at realisere drømmen. Det kan være angstprovokerende at skulle sige farvel til fast arbejde, fast løn, pensionsopsparing og feriepenge.

- Vi hører det især fra de unge, at de er utrygge ved at skulle undvære en fast indtægt. Vi ser dog stadig unge med mod på at blive selvstændige, men vi ser også flere og flere iværksættere i en moden alder – typisk nogen, som har oplevet en skelsættende livsbegivenhed, hvor de stopper op og revurderer deres arbejdsliv. Mange af dem har oplevet stress og finder ud af, at de hellere vil have sig selv som chef – ikke nødvendigvis for at blive rige, men for at få et mere frit og fleksibelt arbejdsliv, fortæller Flemming Sørensen.

Annonce

Samarbejde med andre

Tino Randorf fremhæver det gode samarbejde med andre aktører, som er flinke til at henvise potentielle iværksættere til erhvervsrådet.

- Jobcentret henviser ofte nogen til os, hvis de taler med nogen, som overvejer at skabe sit eget job. Det ser vi også med banker og revisorer, som taler med nogen om en forretningsidé og siger til dem, at ”du er vist ikke helt parat endnu, prøv at køre ud til erhvervsrådet først”. Det er dejligt, når vi kan bruge hinanden på den måde, siger han.

Konsulenterne hos erhvervsrådet sender ingen regning for deres hjælp. Og når den gratis hjælp ikke rækker, kan konsulenterne hjælpe med at finde de eksperter, der kan hjælpe resten af vejen, forklarer Flemming Sørensen.

- Vi kan hjælpe med at give feedback på en forretningsplan og få konkretiseret ideer og drømme. Har man den der ”one-pager” – et enkelt A4-ark, som beskriver forretningsidéen, så er man allerede nået længere end halvdelen af dem, der går i banken for at bede om finansiering. Og ellers henviser vi iværksætterne til at købe ydelser hos specialister. Cirka 150 af erhvervsrådets medlemmer er specialiseret i rådgivning, så vi har et stort netværk at trække på, siger Flemming Sørensen.

Annonce

Tilbud i alle kommuner

Iværksætterne i Herning og Ikast-Brande Kommune kan blive optaget blandt erhvervsrådets 600 medlemmer helt gratis det første år. Læs mere om de mange tilbud på www.erhvervsraadet.dk.

Er du ikke så heldig at bo i en af de to midtjyske kommuner, findes der også lignende tilbud for iværksættere i de andre midt- og vestjyske kommuner. Find vej til lokale tilbud via www.virksomhedsguiden.dk.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce