Annonce
Erhverv

Byggematerialer til en brydningstid: Kliksystem skal gøre det nemmere at flytte huse og genbruge materialer

Nikolai Kjær er idémanden bag Nordic Builds byggesystem, som både skal gøre det hurtigere og mere intuitivt at lave byggerier, men også gøre det nemmere at flytte et byggeri eller genbruge dele af det andre steder. Foto: Trine Grauholm
Arkitekt Nikolai Kjær har i mere end 10 år arbejdet med at udvikle et nyt byggesystem, der med sandwich-elementer i forskellig størrelse skal gøre det nemmere og hurtigere at opføre byggerier og genbruge elementerne derfra. Nu er prototypefasen overstået, og han er parat til at tage det næste skridt og på sigt også udnytte virksomhedens patent i USA.

RYSLINGE: Materiale-rigdommen var slående, da Nikolai Kjær for mange år siden hjalp sin onkel med at renovere huse i New York. Der var højkonjunktur, og byggerierne blev udstyret med flotte trapper, støbejerns-elementer, New Yorker-vægge med synlige mursten, træpaneler, mahogni og lakerede ting.

I dag er han som uddannet billedkunstner og arkitekt stadig mere interesseret i overflader og materialer end i egentlig form, og som opfinder, administrerende direktør og virksomhedsstifter af Nordic Build har han gennem en årrække brugt sine erfaringer og viden om alle dele af byggeriet til at opfinde et nyt og mere helhedsorienteret byggesystem, der reducerer både energi- og materialeforbruget til fremstilling af byggeelementerne til et minimum.

Som en fremsynet tilføjelse gør elementerne det også nemmere at genbruge materialer, når et hus skal rives ned eller måske endda flyttes til et andet sted i landet.

Annonce

- Visionen er, at vi laver en byggeklods, som både kan bruges til vægge, tage eller terrændæk, og at den byggeklods også kan sættes sammen med andre klodser. En Legoklods har seks sider, hvoraf to er intelligente. Den byggeklods, jeg har udviklet, har seks intelligente sider, så den kan sættes sammen med andre klodser til alle sider, og så er den forberedt til, at man kan sætte forskellige former for beklædning på.

- Vores element skal være et produkt, man tager ned fra hylden, når man skal projektere et byggeri, ligesom med et Ikea-møbel, forklarer Nikolai Kjær.

Han har arbejdet med projektet i mere end 10 år, og står nu med et sandwich-element, der består af tynde, profilvalsede stålplader og isolering. Siden Nordic Build i 2018 blev en del af Taasinge Elementer, har produktionen ligget i en 5000 kvadratmeter stor hal på Fabers Fabrikker i Ryslinge, og Nikolai Kjær er parat til at tage skridtet videre.

- Vi er et uorganisk produkt. Det lyder ikke godt i mine ører, men der er visse steder i byggeriet, hvor det er godt at have den sikkerhed, at der ikke er noget, der kan rådne. For eksempel under et grønt sedum-tag, hvor man har fornemmelsen af, at der står vand på taget hele tiden. Dem har vi lavet mange af, og vores produkt vil også passe godt under grønne facader, forklarer Nikolai Kjær.

Han kalder de seneste tre år som en del af Taasinge Elementer og Nordic Waterproofing-koncernen for en prototypefase, hvor Nordic Build har gennemtestet produktet og også testet sin egen kunnen af i både store, komplicerede byggesager og mere specialiserede byggerier.

Nu er virksomheden klar til at tage næste skridt og i højere grad blive et produkt, som entreprenører kender til og trygt tager ned fra hylderne, når de skal i gang med et nyt byggeri, for produktet er tænkt til stor volumen.

Byggerier, der kan flyttes

I fabrikshallen i Ryslinge viser Nikolai Kjær et eksempel på et udfyldningspanel frem.

Med stigende fokus på lavenergi-byggeri har han været optaget af at finde løsninger, der ikke inkluderer plast og tape som dampspærrer. I stedet har han med inspiration fra malerbøtten lavet et kliksystem, så panelerne kan klikkes lufttæt sammen, og udenpå kan facaden beklædes med alt fra Troldtekt, til planker, gipsplader eller fiberkomposit.


Hvis du skiller et gammeldags fuldmuret murstenshus ad, vil du stå med en masse mursten og lidt mørtelrester. Det kunne du i princippet bygge en bondegård på nabogrunden med. Når du i dag skiller et byggeri ad, er det fyldt med stumper og stykker, skum, plastic og alt muligt mærkeligt. Det er i princippet en skrotbunke, der skal genanvendes bedst muligt. Vi ved, hvad vores elementer hedder, og hvilke dele, der indgår i et byggeri, og det kan man genbruge.

Nikolai Kjær, administrerende direktør i Nordic Build


Nikolai Kjær klikker hurtigt et par sorte træplanker på og får facaden til at minde om et sommerhus. Så holder han i stedet en rillet fiberkompositplade op og lader vintersolens stråler ændre udtrykket alt efter vinklen, de rammer byggeriet med.

- Byggeriet står i en brydningstid, og det har været undervejs længe. Jeg oplever, at folk er ved at være modne til at prøve noget andet end de klassiske hvide vægge, og vi kan levere teknikken til, at det ikke er farligt at undvige reglen om, at vi alle sammen skal bo med hvide vægge. Hvorfor ikke lave noget, hvor man i princippet kan udskifte overfladen på væggene, spørger Nikolai Kjær.

Det kan man med Nordic Builds system, som man ikke skal bruge en stor bunke søm og skruer til. Derfor egner det sig også godt til at tage ned og genbruge et andet sted, og det er netop den vision, Nikolai Kjær har med sine byggeelementer.

- Man taler om det i byggeriet, og det begynder også at få en vis effekt. Man genbruger en masse beton og prøver også at genbruge andre ting. Intentionen er god, så der skal nok ske noget på et tidspunkt. Men folk tænker på et byggeri som noget, der skal laves og stå færdigt. Ikke på, at det også skal rives ned igen, og hvorfor skulle de også det? Men jeg ved, at det sker, og har styr på de ting, man normalt ikke har styr på, forklarer Nikolai Kjær.

Med hans byggeklodser kommer et byggeri ganske enkelt til at bestå af færre elementer, og derfor er det også nemmere efterfølgende at genbruge.

- Hvis du skiller et gammeldags fuldmuret murstenshus ad, vil du stå med en masse mursten og lidt mørtelrester. Det kunne du i princippet bygge en bondegård på nabogrunden med. Når du i dag skiller et byggeri ad, er det fyldt med stumper og stykker, skum, plastic og alt muligt mærkeligt. Det er i princippet en skrotbunke, der skal genanvendes bedst muligt. Vi ved, hvad vores elementer hedder, og hvilke dele, der indgår i et byggeri, og det kan man genbruge, siger Nikolai Kjær.

Annonce

Cirkulært element

I princippet kan man skille Nordic Builds elementer ad, flytte dem og genopføre huset et andet sted, og det ser Nikolai Kjær et stigende demografisk behov for i takt med, at byerne trækker mere og mere, mens det kan være svært at holde pengene hjemme på byggerier i andre områder af landet.

- Når man med vores elementer i princippet kan sætte et hus op på én dag og enten tage det med sig eller lade det indgå i en form for cirkulært system, vil jeg tro, at man tør etablere sig anderledes trods den demografiske problemstilling, siger Nikolai Kjær, der ofte bruger ladebygningen som et eksempel.

Den kan indrettes på flere måder, i flere plan og flyttes til et andet sted i landet, hvis man får behov for det. Sandwich-elementer har traditionelt haft nogle begrænsninger. For eksempel har det været vanskeligt at skabe et stort spænd, men det har Nordic Build løst.

- I mine øjne er en spændende bygning tit noget, der har nogle proportioner, og derfor bruger jeg tit laden som eksempel. Jeg synes ofte, den er smukkere end et lille hovedhus, og med vores produkter er det nemt at lave høje vægge eller et stort spænd på taget eller loftet. Det kan også bruges til industrihaller. Man behøver ikke tænke i den begrænsning, et lille hus er, og jeg tror, der er et marked for huse, hvor der er lidt højere til loftet, siger Nikolai Kjær.

Samtidig håber han på, at virksomheden med nogle byggeklodser, der kan kombineres intuitivt, kan være med til at skabe et større mod i forhold til at kaste sig ud i at kombinere de industrielt fremstillede sandwich-elementer med spændende materialer på overfladerne.

- I arkitekturen har der været en tradition for at arbejde med nye former og halvrunde bygninger, der næsten er skulpturelle. Det udfordrer byggeskikken. Sådan en bygning har en tydelig identitet, men den er svær at lave, og når man kommer tæt på, kan man typisk se, at der er ting, som ikke er lykkedes ordentligt teknisk. Der er nogle ingeniører og arkitekter, der har haft mange møder, og det er udmærket at udfordre, hvad der kan lade sig gøre, men jeg er mere interesseret i materialer. Jeg vil for eksempel hellere have udsigt til et græstag end til et andet tag, siger Nikolai Kjær.

Han er uddannet billedkunstner på Det Kongelige Danske Kunstakademi, inden han blev selvstændig arkitekt, og med den baggrund kan han nemt identificere se de grundlæggende forskelle mellem en kunstudstilling og et byggeri. Hvor en relativ lille gruppe kunstnere kan lave en ret omfattende kunstudstilling i løbet af relativ kort tid, er der langt flere spillere på byggeriets banehalvdel, som derfor kommer til at bestå af flere kompromisser.

- Det er en svær disciplin at lege kunstner i. Jeg taler ikke for en rigid funktionalisme, men jeg vil gerne have byggerier, der er lavet ordentligt og med en stærk materialebevidsthed. Overflader er spændende, ligesom de grønne sedumtage for mig er en indiskutabel kvalitet, siger Nikolai Kjær.

Annonce

Patent i USA

Han vil gerne fortsætte med at arbejde med grønne tage og facader, men han har også planer om at udvide forretningen, gå ind på andre markeder end det danske og måske specialisere sig i nogle nicher.

For eksempel har han tidligere lavet et prototypebyggeri af et halbyggeri i Woking i det sydlige London med henblik på at komme ind på det engelske marked, og Nordic Build kigger også på det norske marked, fordi Taasinge Elementer i forvejen har produktion i Norge.

- Fordelen ved markeder som det engelske eller amerikanske er, at du kan specialisere dig. I England er skolebyggerier et helt marked for sig. Der vil man typisk gerne lave en tilbygning i en sommerferie. Sådan noget kigger vi på, for vi kan med Nordic Build opføre det hurtigt, forklarer Nikolai Kjær.

Nordic Build

  • Er et nyt byggesystem, der reducerer både energi- og materialeforbruget til fremstilling af byggeelementerne til et minimum.
  • Det består af en lang række byggeklodser, der kan sættes sammen med andre klodser med et kliksystem, der holder tæt, men samtidig gør det nemt at skille byggeriet ad igen for at flytte eller genbruge elementerne. Det samme gælder for overfladebeklædningen, der klikkes på.
  • Virksomheden er stiftet i 2016 af Nikolai Kjær, der er uddannet billedkunster og har arbejdet som selvstændig arkitekt i en årrække. Han har sideløbende formuleret og udviklet idéen om Nordic Build. I en periode sammen med Rockwool.
  • Siden 2018 har virksomheden været en del af Taasinge Elementer, og Nordic Build holder til på Fabers Fabrikker i Ryslinge. Nikolai Kjær er administrerende direktør i virksomheden.
  • Virksomheden kom ud af 2019 med et underskud på 5,5 millioner kroner på grund af store investeringer i test og udvikling.

Han har en produktionslinje stående i den gamle fabrikshal i Ryslinge og får de tynde stålplader profilvalset i Sverige. På sigt vil Nordic Build dog gerne have produktionen til at fungere på en måde, så den måske også kan sættes midlertidigt op et andet sted.

På sigt kunne det være en mulighed at sætte en produktion op i USA, hvor Nordic Build har patent på byggesystemet. De store byggeklodser fylder nemlig så meget, at det ikke kan betale sig at transportere dem meget mere end 800-900 kilometer.

- Jeg har nogle kontakter i USA, og det er et spændende marked. Jeg oplever, at vi står i en ny tid, hvor man heller ikke er bange for at bryde traditionerne i Danmark og Europa, men i USA er der endnu færre begrænsninger i forhold til at bruge forskellige overfladematerialer. De kunne finde på at bo i et plastichus, og de kan godt lide noget, der kan samles og skilles ad, forklarer Nikolai Kjær.

Annonce
Annonce
Randers

Kabinefabrik kræver ikke, at medarbejdere viser coronapas, men alternativet er krav om mundbind

Annonce
Østjylland For abonnenter

Holch Povlsen og prins Joachim taber penge i Horsens-selskab: Omsætningen dykkede efter Wedells exit

Annonce
Erhverv

Lizette Risgaard: De Konservatives finanslov er gift for vores samfund

Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv

Erhvervsredaktøren: Nu trækker vi lod om den grønne omstilling

Fyn

Kendt erhvervsmand lod drømmejobbet i efterretningstjenesten ligge for at blive iværksætter: Jeg stræber altid efter at gøre tingene lidt bedre

Østjylland

Stærkere sammen: Konkurrerende firmaer hjælper hinanden med rottebekæmpelsen landet over

Erhverv For abonnenter

Frygtet svinesygdom rykker nærmere og nærmere Danmark: Rigtig mange bønder er her ikke i morgen, hvis den krydser grænsen

Vestjylland

Offshore-møller har givet RG Rom Gummi vind i sejlene: - Vi håber at kunne åbne en afdeling i USA

Vestjylland

Søren V. Jensen vælger vækst på vestjysk: - Vi har ikke glemt, hvordan det var i 2008

Annonce