Annonce
Erhverv

Byggemarkeder får stjålet gasflasker for flere millioner: Skal opbevares i bure med hjul lige til at køre væk

Tyverierne af gasflasker betyder også, at byggemarkederne har en højere selvrisiko ved forsikringsselskaberne. Foto: Morten Pape
Tyverier af gasflasker fra byggemarkeder er blevet mere udprægede de seneste år, og ifølge Brancheforeningen Danske Byggecentre løber regningen op i tre til fire millioner kroner årligt. En af udfordringerne er, at flaskerne af hensyn til brandsikkerhed skal opbevares i bure med hjul.

Tyveri: De går målrettet efter gasflaskerne, og tyvene virker organiserede og professionelle.

Sådan beskriver Brancheforeningen Danske Byggecentre de tyverier af gasflasker, som i de seneste år er blevet mere udprægede fra byggemarkeder.

- Tyvene har åbenbart fundet ud af, at der er penge i det. Der er et sort marked for det her, som er utroligt. Hvis man kigger på, hvor mange salgsannoncer der er på DBA og Facebook, bliver man fuldstændig overrasket, siger Palle Thomsen, direktør i Danske Byggecentre.

Han vurderer, at omfanget på landsplan løber op i tre-fire millioner kroner om året. Det er ikke usædvanligt, at der kan blive stjålet mellem 50 og 100 flasker fra et byggecenter på én gang, og så løber regningen hurtigt op i 100.000 kroner for det ramte byggemarked.

Bure med hjul

Det seneste års tid har brancheforeningen koncentreret sig om udfordringen og fundet ud af, at det især er op til påske, op til sommerferien og omkring efterårsferien, at tyverierne finder sted.

- Vi gør virkelig meget for at forhindre det. Blandt andet prøver vi for tiden at få et samarbejde op med producenterne om at kunne identificere gasflaskerne entydigt, så vi kan sige med sikkerhed, når de bliver fundet igen, at de blev stjålet det og det sted, siger Palle Thomsen.

Kan man ikke gøre mere ude ved byggecentrene for at sikre, at flaskerne står mere sikkert og ikke er så tilgængelige?

- Der er også noget brandsikkerhed i det, og derfor skal de bure, flaskerne står i, faktisk været monteret på hjul. Så de er nemme at køre væk - det er den første hæmsko. Men vi prøver alt muligt, og det virker i et stykke tid, før tyvene finder en løsning, siger han.

Annonce

Mange anmeldelser

Brancheforeningen har også ansat en tidligere politimand til at hjælpe med at løse udfordringen, og i samarbejde med politiet er det lykkedes at opklare nogle sager.


Du kan næsten være sikker på, at hvis du kan få flaskerne til halv pris, så er der et eller andet galt.

Palle Thomsen, administrerende direktør i Brancheforeningen Danske Byggecentre


I sidste uge advarede også Syd- og Sønderjyllands Politi mod salg af stjålne gasflasker på nettet, da politikredsen havde modtaget anmeldelser fra forskellige forhandlere om tyveri af over 300 flasker.

- Som borger er der virkelig grund til at være kritisk, hvis man går på prisjagt efter billig flaskegas. Der er naturligvis ikke noget galt i at købe privat hos en person, der har en enkelt flaske til salg. Men omvendt skal man sikre sig, at man ikke køber hælervarer. For så længe, tyvekosterne kan afsættes, så længe bliver tyvene ved, sagde vicepolitiinspektør Christian Østergaard i en pressemeddelelse.

Annonce

Vær opmærksom

Både han og Palle Thomsen opfordrer private, som ønsker at købe gasflasker på nettet, til blandt andet at holde øje med, om prisen er væsentlig billigere end i butikkerne, og om sælgeren har mange flasker til salg.

Opbevaring af mange gasflasker kræver nemlig en særlig tilladelse fra det lokale beredskab. Private må højst opbevare 40 kilo gas, hvor hver flaske højst må veje 11 kilo.

- Du kan næsten være sikker på, at hvis du kan få flaskerne til halv pris, så er der et eller andet galt, siger Palle Thomsen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce