Annonce
Erhverv

Byggemarked er plaget af tyverier af gasflasker: Flere års indtjening er forsvundet

Davidsen Tømmerhandel har fået stjålet gasflasker fra flere byggemarkeder, og kæden skyder på, at den årligt mister 150.000-250.000 kroner på grund af tyverierne. Foto: Timo Battefeld
Davidsen Tømmerhandel er et af de byggecentre, som i den grad har mærket, at der de seneste år har været flere og flere tyverier af gasflasker. Et af kædens byggemarkeder har været så hårdt ramt, at der går flere år, før det tabte er tjent ind igen.

Tyveri: Det har ikke været noget særsyn de seneste år for medarbejderne i Davidsen Tømmerhandel at møde på arbejde til et hegn, der er klippet op og et byggemarked med stjålne gasflasker.


Nogle steder tjener vi ikke penge på at sælge det, fordi tyverierne overstiger salget, og i Nørre Nebel går der flere år, før vi har overskud på gasforretningen. Der er ikke nok fortjeneste på en flaske gas til, at vi kan forsvare, at vi skal miste 150 flasker på halvandet år.

Jesper Godskesen, facility chef i Davidsen Tømmerhandel


De seneste år har flere kriminelle nemlig målrettet gået efter at stjæle disse flasker. Det har den sønderjyske byggemarkedskæde med flere end 20 lokationer rundt i landet også mærket, og det er noget, kædens facility chef Jesper Godskesen har fokus på fra hovedkontoret i Vojens.

- Det er meget udbredt og sker med jævne mellemrum, og jeg vil skyde på, at vi årligt mister mellem 150.000 og 250.000 kroner på grund af gastyverier rundt i landet. Vi har kunnet mærke en udvikling, og omfanget har været stigende, fordi markedet for det stjålne gas er kæmpestort, siger han.

150 flasker stjålet

Han fremhæver kædens trælast i Nørre Nebel i Varde Kommune. Davidsen overtog byggemarkedet i byen fra Optimera i efteråret 2019, og siden da har der tre gange været tyverier af gasflasker fra lokationen, som i alt har mistet omkring 150 flasker.

Og Jesper Godskesen medgiver, at kæden kan overveje helt at fravælge salg af gas på nogle trælaster, hvis ikke salget opvejer det tabte.

- Nogle steder tjener vi ikke penge på at sælge det, fordi tyverierne overstiger salget, og i Nørre Nebel går der flere år, før vi har overskud på gasforretningen. Der er ikke nok fortjeneste på en flaske gas til, at vi kan forsvare, at vi skal miste 150 flasker på halvandet år, siger han.

Annonce

Har opgraderet sikkerheden

Byggecentret i Varde Kommune er ikke den eneste trælast i kæden, som har været ramt, og JydskeVestkysten har inden for det seneste halve år blandt andet også kunnet skrive om 48 stjålne gasflasker fra byggemarkedet i Sydals, ligesom lokationen i Vejen i november blev udsat for tyveri af flasker to gange på ganske få dage.

Branchen arbejder på en løsning, hvor flaskerne kan mærkes og spores, så de lettere kan identificeres, hvis de bliver fundet efter et tyveri. Derudover har Davidsen selv forsøgt med flere initiativer for at stoppe tyveknægtene.

- Vi prøver at bruge penge på termiske kameraer, som vi skal prøve at få til at virke, så vi kan afsløre, når det sker. Vi forstærker vores hegne. Vi ændrer låsemekanismer. Vi bruger penge på at sætte ekstra lys op, så der står lys hen over tyvene, når de gør det om natten i håb om, at det kan skræmme dem væk, siger Jesper Godskesen.

Annonce

Opbevaring skal godkendes

Men ifølge ham er det svært at helgardere sig, og flaskerne kan ikke bare gemmes væk fjernt i en bygning, fordi byggemarkederne af hensyn til brandsikkerhed har godkendelser på bestemte steder ude på lokationerne, hvor flaskerne skal opbevares.

Og når først flaskerne er væk, skal der ifølge Jesper Godskesen ofte et tilfælde til, hvis trælasterne skal se dem igen.

- Politiet stoppede engang en lejebil, hvor de så fik udleveret bilens rute af udlejeren, og her kunne de se, hvordan tyvene på en nat havde kørt forbi fire-fem byggemarkeder, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce