Annonce
Erhverv

Brian Mikkelsen om ældrelov: Vi skal fjerne regler - ikke rettigheder

Man må ikke sætte systemet før borgeren, når en ny ældrelov skal luge ud i de mange regler på området, mener Brian Mikkelsen, Dansk Erhverv. Arkivfoto: Signe Goldmann/Ritzau Scanpix

Nytårsdag holdt statsminister Mette Frederiksen en interessant tale. Jeg spidsede ører, da hun foreslog, at de mange regler på ældreområdet skal afskaffes. At man skal starte helt forfra og lave en ny, kort og præcis ældrelov, der med afsæt i frikommuneforsøgene, skal give mere frihed på ældreområdet.

Det kan ikke komme som en overraskelse, at valgfrihed klinger godt i Dansk Erhvervs ører. Men den frihed, som regeringen introducerede med frikommuneforsøgene på ældreområdet, var ikke frihed for borgerne, men for kommunerne.

Da forsøgene blev lanceret sidste år, fik kommunerne nemlig mulighed for at tilsidesætte en helt central rettighed for de ældre, nemlig retten til selv at vælge leverandør. Det er ikke den vej, vi skal. Vi skal huske på, at det offentlige er til for borgernes skyld – og ikke omvendt.

Annonce

Det ændrer dog ikke på, at statsministerens grundlæggende analyse er korrekt: Der kan være masser af regler og bureaukrati, der kan fjernes. Regler, som tager tid fra omsorgen. Regler, der er unødigt bureaukratiske. Regler, der forhindrer fair og lige konkurrence. Men man skal passe meget på med at forveksle regler med rettigheder. Og det er lige præcis det, der skete med den første runde frikommuneforsøg sidste år. Her fjernede man ikke kun regler, men også rettigheder. Man satte systemet før borgeren.

Den frihed, som regeringen introducerede med frikommuneforsøgene på ældreområdet, var ikke frihed for borgerne, men for kommunerne.

Udfordringen er derfor at fjerne det, der helt åbenlyst ikke giver mening samtidig med, at man stadig har sikkerhed for kvaliteten og den enkeltes trivsel: Hvordan sikrer vi maksimal frihed i dagligdagen og til gengæld maksimal åbenhed om resultaterne.

Dansk Erhverv foreslår to løsninger på dette problem:

For det første skal vi sætte medarbejderne fri – med borgerne i centrum: Den enkelte leder skal have metodefrihed i forhold til, hvordan det daglige arbejde dokumenteres. Til gengæld skal alle kunne dokumentere, hvordan den enkelte borger trives på ensartet måde. Der behøver ikke nødvendigvis være tale om udførlige journaler, men vi må forvente ensartede ”temperaturmålinger”, der sikrer, at vi ikke taber nogen borgere af syne.

For det andet skal vi have åbenhed om velfærden: Derfor bør alle plejehjem og hjemmeplejeleverandører – kommunale såvel som private og selvejende – fremover årligt levere en simpel årsrapport med nøgletal for det enkelte plejehjem eller hjemmeplejeenhed, der redegør for både økonomien og kvaliteten.

Vi skal med andre ord veksle bureaukrati og unødvendig dokumentation for åbenhed om kvalitet. Dermed vil det også blive nemt for både kommunalbestyrelse og den enkelte borger at se hvilke tilbud, der fungerer for borgerne.

Ældreplejen står over for store udfordringer. Antallet af danskere over 80 år vil være fordoblet om 25 år, og de nye seniorer vil have mere individuelle behov og større forventninger. Svaret er derfor ikke at udhule rettigheder, men derimod et tættere og stærkere samarbejde mellem det offentlige, private og civilsamfundet om at realisere den ret vores ældste medborgere har til en værdig alderdom.

Det samarbejde er Dansk Erhverv og vores medlemmer klar til at investere al vores handlekraft i.

De skriver Erhvervsklummen

Erhvervsklummen skrives på skift af:

Brian Mikkelsen, direktør, Dansk Erhverv

Mira Lie Nielsen, bolig- og formueøkonom, Nykredit

Lizette Risgaard, formand, Fagbevægelsens Hovedorganisation

Søren Søndergaard, formand, Landbrug & Fødevarer

Lars Sandahl Sørensen, direktør, Dansk Industri

Lars Aagaard, direktør, Dansk Energi


Brian Mikkelsen, direktør, Dansk Erhverv. Pr-foto


Annonce
Annonce
VIRKSOMHEDER

Fra vild efterspørgselhåndsprit til total opbremsning inden ny bølge: Kiilto har været gennem to års turbulent rutsjebanetur

Annonce
Arbejdsmarked

Klumme: Mens vi venter på reformerne

Annonce
Østjylland

Visma udvider portføljen og opkøber Sofus Døgndata

Annonce
Forsiden netop nu
Østjylland

Østjylland halter efter - færre nye, små virksomheder i 2021

Uddannelse

Lasse og Henrik vil lærlingemangel til livs: - Det skal være fedt at være håndværker igen

Erhverv

Byggebranchen nærmer sig overophedning og højeste niveau i over 40 år

Sydjylland

Transport-kæmpe: - Ringe bilsalg koster os adskillige millioner, så vi må skrue fragtpriserne op

Uddannelse

Hos Ungdommens Uddannelsesvejledning i Randers vejer mors mening stadig tungt, når de unge skal vælge vej

Erhverv For abonnenter

Elbiler skal give Odense-fabrik kraftig vækst: Jorgensen vil være dobbelt så stor

Annonce