Annonce
Erhverv

Blip-båt: Her er de eksperter i at implementere en robot

BV-Teknik er specialister i avancerede løsninger til automatisering i industrien. Foto: Morten Stricker
Alt fra ventiler til komponenter i dyre luksusbiler bliver serieproduceret med hjælp fra maskiner, der er ”Made in Holstebro”.

HOLSTEBRO: Kim Larsen havde ikke alle detaljerne på plads, da han stod ved sin maskine og sang om Linda Friis – du ved nok: Hende, der var kold som en is.

Det er nemlig ikke helt korrekt, at det siger ”blip-båt”, når robotter og fuldautomatiske maskiner kører. De siger faktisk ikke ret meget, allerhøjest lidt raslen og lyden af et suk eller en lille fis, når trykluft-drevne ventiler får gribearme til nænsomt at vende og dreje komponenter.

Nogle af de avancerede maskiner til serieproduktion er bygget af BV Teknik i Holstebro. Her har man i 40 år været specialister i mekanisk/elektrisk håndværk; de senere år med fuldt fokus på løsninger til automatisering i industrien.

Annonce

- En opgave begynder typisk med, at en kunde kontakter os og viser et færdigt emne eller tegningen til et nyt emne. Det vil de gerne have produceret, for eksempel så-og-så mange af i timen, og så er det op til os at bygge en maskine, der kan klare opgaven, fortæller Peder Nørgaard, medejer af BV Teknik.

Helt fra bunden

Arbejdet begynder helt fra bunden. Det er lidt som den kreative afdeling hos Lego, hvor man sidder med alle byggeklodserne foran sig og skal finde på en ny model, som ingen har bygget lige præcis sådan før.

- Vi begynder med at tale med virksomheden og især de operatører, som indtil nu har stået for det praktiske arbejde med at fremstille emnet. Den viden samler vi til en skitse, som vi taler med kunden om, og når vi har fundet en løsning, bliver det til sidst tegnet ind i en 3D-computermodel. Når kunden har godkendt løsningen, går vi gang, siger Peder Nørgaard.


Det er stort set kun ventiler og robotarme, der bliver leveret færdig. Resten bygger vi selv.

Peder Nørgaard, medejer af BV Teknik


Maskinbygningen begynder i BV Tekniks eget metalværksted, hvor det rå metal bliver savet, klippet og bukket til stellet for den nye maskine. Og efterhånden kommer flere og flere komponenter ovenpå.

- Det er stort set kun ventiler og robotarme, der bliver leveret færdig. Resten bygger vi selv, siger Peder Nørgaard og viser et næsten-færdigt projekt, hvor ledningerne stadig hænger ud af styringsenheden på en måde, der for det utrænede øje ligner en stor tallerkenfuld spaghetti.

Det er dygtige håndværkere med særligt talent for kreative og praktiske løsninger, som har givet BV Teknik succes med at bygge automatiseringsløsninger, vurderer direktøren. Foto: Morten Stricker

De avancerede maskiner giver kunderne en konkurrencefordel. Af samme grund er der også en forventning om en vis diskretion, så vi må desværre ikke afsløre navnene – men vi kan godt fortælle, at kundekredsen omfatter mindst tre meget kendte bilmærker, både el- og benzinbiler, alle sammen i en priskategori, som er over, hvad en journalist har råd til.

Og nogle af delene til de her nye biler bliver altså fremstillet på en maskine bygget i Holstebro. Hvordan i al verden kommer sådan en aftale i stand?

- Alle vores kunder er kommet i kraft af gode relationer. Mund-til-mund-metoden. Og vi må jo have gjort det nogenlunde godt, siden de kommer igen, siger Peder Nørgaard og sender straks en buket roser til dem, han mener har æren for kundernes tilfredshed:

- Vi havde ikke været, hvor vi er nu, hvis vi ikke vi havde haft vores stabile og dygtige stab af medarbejdere.

Annonce

Kedeldragt frem for slips

Beskedenhed og den uhøjtidelige og praktiske tilgang til opgaven er noget af det, som kunderne sætter størst pris på.

- En af kunderne sagde en dag, at han var så glad for os, for vi kommer altid i en kedeldragt og med en blok i hånden, og så går vi gang med at finde en løsning. Andre gange har de oplevet, at der først kommer en sælger; senere kommer der en ingeniør, og til sidst kommer konstruktørerne for at tegne et projekt. Vi har alle sammen indsigt i håndværket, så vi har en meget kort gennemløbstid for projekterne. Det er helt afgørende, når virksomheden står med en skarp deadline og skal have produktionen til at køre, forklarer Peder Nørgaard.

BV Teknik er vokset ved knopskydning gennem årene og beskæftiger lige nu 20 mand. Det går godt økonomisk, og de kunne sådan set godt vokse, hvis de ville. Men det vil de helst ikke.

- Hvis vi skal vokse ret meget mere, vil vi få brug for at ændre organisationen. Lige nu har vi en helt flad struktur, hvor Bjarne Vennegaard (virksomhedens stifter, red.) selv er med til at konstruere maskinerne, og jeg sidder også selv og tegner nogle af de elektriske styringsanlæg. Det giver en værdi, at alle kender funktionerne i virksomheden, og det gør os meget hurtige og fleksible. Og vi har det godt med det, så vi har ikke noget stort ønske om, at vi skal være større, siger Peder Nørgaard.

Annonce

Skal være mere kendte

Der er dog ved at ske lidt med markedsføringen.

- Indtil nu har vi ikke brugt meget mere end 25 kroner på reklamer. Men det gik op for os, at det kan være et problem, at meget få kender os. En af vores nye medarbejdere bor lige i nærheden, men havde desværre aldrig hørt om BV Teknik. Ham fandt vi først efter, at vi er begyndt at profilere os på eksempelvis LinkedIn. Det gav os faktisk en del henvendelser fra meget højt kvalificerede ansøgere, siger Peder Nørgaard.

BV Teknik beskæftiger blandt andet mekanikere, elektrikere, værktøjsmagere og software folk. Det forlyder, at man gerne vil modtage flere ansøgninger og CV’er fra dygtige håndværkere med talent for at udtænke kreative og praktiske automatiseringsløsninger.

BV Teknik

  • BV Teknik har bygget automatiseringsløsninger til metal-, træ-, plast- og fødevareindustrien, herunder maskiner til nogle af de store bilfabrikkers underleverandører.
  • Virksomheden er stiftet af Bjarne Vennegaard (deraf BV-navnet) for 40 år siden. De seneste 17 år har Peder Nørgaard været medejer.
  • Gennem årene er BV Teknik vokset ved knopskydning og har i dag cirka 2500 kvadratmeter under tag. Seneste udvidelse var for to år siden, og pladsen er allerede ved at være trang.
  • Der er pt. 20 ansatte i virksomheden, som i det nyligt offentliggjorte årsregnskab kunne fremvise et overskud før skat på 4,4 millioner kroner og en meget sund og robust egenkapital. Der har aldrig været røde tal på bundlinjen.
  • Hjemmeside: www.bv-teknik.dk
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Forfatter Peter Borbergs har været fascineret af Piet Hein siden 1990'erne: Må knibe sig selv i armen over kildematerialet til stor biografi

Annonce